Skip to main content

Turcescu: Emisiunea va avea un singur invitat, nu va fi un "colhoz-show". Alt proiect: Caut să fac un radio asemănător cu proiectul editorial al Realităţii FM

 

Emisiunea lui Robert Turcescu va avea un singur invitat, nu va fi un "colhoz-show", a declarat jurnalistul într-un interviu pentru paginademedia.ro. El a spus că a semnat cu B1 un contract pe trei ani. Jurnalistul are intenţia de a dezvolta şi un radio, pe un proiect editorial asemănător cu Realitatea FM, postul pe care l-a condus.

Publicitate

Turcescu, pentru paginademedia.ro:

“Întrucât ideea de talk-show, în momentul de faţă, în România e mai mult o idee de colhoz-show, adică se practică emisiuni cu foarte mulţi invitaţi, eu am să încerc să revin la un format, aş spune, iniţial al emisiunii 100%. Adica interviul de televiziune 1 la 1, evident existând momente când pot să apară mai mulţi invitaţi, dar acestea vor fi excepţiile şi nu regula”.

Interviul, în continuare:

Carmen Andronache: De ce aţi ales postul B1TV? Ştiu că aţi discutat cu mai multe televiziuni.
Robert Turcescu: Vreau să facem un scurt exerciţiu de gândire, e valabil pentru toţi cei care vor citi această declaraţie. Câtă vreme eram la Realitatea TV auzeam voci spunând “ah, e la televiziunea lui Vîntu”. Dacă aş fi semnat cu Antena3 ar fi spus „a schimbat macazul, deci a trecut la televiziunea lui Voiculescu”. Când s-a pus problema să ocup o funcţie în Televiziunea Română, de preşedinte director-general, s-au trezit câţiva “deştepţi” care să spună că e vorba de o sinecură, că m-a răsplătit, nu ştiu, partidul, Guvernul, Preşedinţia pentru “servicii aduse cauzei”.

Refuz să mai dau explicaţii pentru nişte chestiuni atât de bizare. Pe de altă parte, uitaţi-vă la cum arată peisajul audiovizual din România şi vom putea trage împreună nişte concluzii extrem de triste.

Am ales B1TV pentru că dintre toate discuţiile pe care le-am avut în ultima perioadă, cei de la B1TV au acceptat fără niciun fel de rezervă o condiţie extrem de importantă pentru mine în contractul pe care l-am semnat, în momentul de faţă, între casa mea de producţie şi NewsCorp, care este acţionar majoritar al B1TV. Este vorba de o condiţie privind deplina libertate editorială pe care o voi avea asupra produsului pe care îl voi realiza la acest post de televiziune. Asta înseamnă că tot ce voi realiza, chestiunea legată de invitaţi, temele de discuţie şi formatul emisiunii îmi aparţin în exclusivitate. De fapt sunt în responsabilitatea casei mele de producţii. Iar asta este o chestiune extrem de importantă având în vedere contextul în care ne aflăm. Aşa că alegerea este oarecum firească.

Pe de altă parte, aş vrea ca, în ceea ce mă priveşte, lucrurile să fie judecate prin prisma produsului jurnalistic pe care eu îl fac şi nu prin prisma instituţiei în care lucrez. B1 TV este o televiziune respectabilă. În acelaşi timp, atâta vreme cât am fost la Realitatea TV, la Realitatea FM sau la Europa FM, lucrurile pe care le-am făcut acolo le-am făcut în calitate de realizator de televiziune şi nu de angajat, supus al vreunui comandament editorial, prin urmare cam aşa stau lucrurile.

Pe ce perioadă a fost semnat contractul?
E vorba de un contract pe trei ani şi mai e o condiţie care m-a dus spre această decizie şi anume felul în care este plasată emisiunea în grila de programe. Spaţiul de prime-time este ocupat, pe bună dreptate, de unii dintre realizatorii acestor programe. Banii au fost ultima dintre condiţiile de dialog, chiar ultima la propriu, ultima oară am discutat despre partea financiară.

Ideea de titlu 100% este o idee care îmi aparţine în exclusivitate

Veţi păstra formatul emisiunii?
Da, însă aş vrea să fac o precizare şi aici. Întrucât ideea de talk-show, în momentul de faţă, în România e mai mult o idee de colhoz-show, adică se practică emisiuni cu foarte mulţi invitaţi, eu am să încerc să revin la un format, aş spune, iniţial al emisiunii 100%. Adică interviul de televiziune 1-1, evident existând şi momente în care pot să apară doi sau mai mulţi invitaţi, dar acestea vor fi excepţiile şi nu regula.

Veţi păstra momentul cu “bilele” de la sfârşit?
Nu cred.

Veţi păstra numele emisiunii?
"100% cu Robert Turcescu".

Să înţeleg că titlul nu se află în proprietatea Realitatea TV?
Nici nu m-au interesat lucrurile astea pentru că vorbim de „100% cu Robert Turcescu”. Cătă vreme există particula “cu Robert Turcescu” ei îşi pot păstra 100% ca emisiune, dar aceasta este „100% cu Robert Turcescu” aşa se va numi emisiunea.

Oricum, ideea de titlu "100%" este o idee care îmi aparţine în exclusivitate. Ideea a fost lansată odată cu emisiunea, în 2003, şi n-are legătură cu actualul acţionariat al postului Realitatea Media. Iar foştii mei colegi de la Realitatea sunt convins că nu vor avea niciun fel de obiecţie, sunt oameni rezonabili cu care am rămas într-o relaţie, cred eu, de amiciţie.

Nu ne-am despărţit punându-ne poale în cap. Am avut şapte ani de colaborare excelentă cu Realitatea TV, am decis să fac o schimbare în viaţa mea profesională, n-am decis să fac un gest de frondă. E o schimbare pe care oricare dintre noi şi-o doreşte la un moment dat.

Cred, în continuare, în ideea unui radio de ştiri

Legat de proiectul cu postul de radio la care lucraţi, sunt informaţii că intenţionaţi să luaţi o licenţă de radio. City FM?
Nu de la City FM, cred că City FM este un post de radio care trebuie să rămână, din punctul meu de vedere. Este singurul post de radio pe care îl ascult în afara Realităţii FM, când eram acolo, pentru că difuzează o muzică absolut faină şi în acord cu gusturile mele, dar, este foarte adevărat, caut să realizez un proiect de radio asemănător cu proiectul editorial al Realităţii FM. Pentru că eu cred, în continuare, în ideea unui radio de ştiri şi comentarii şi mai ales cred foarte mult în această idee de interactivitate cu un public care are dreptul să-şi spună cuvântul pe un post de radio.

Dar nu v-aţi gândit licenţa cărui post să o preluaţi?
E o ecuaţie destul de complicată, care ţine de obţinerea unei licenţe, obţinerea unei frecvenţe, de obţinerea unei finanţări sau de intrarea într-o ecuaţie de finanţare aduse de un investitor. Din punct de vedere financiar, nefiind nici măcar un mogulaş, cum se întâmplă să mai aveam printre noi, prin spaţiul audio-video nu-mi pot permite susţinerea financiară a unui asemenea proiect de unul singur.

Foto: Adrian Stoicoviciu, Mediafax Foto

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gregorian Gregorian
    Eventual ar putea fi impartita tara in doua cu Radio Nord si Radio Sud :D
  • Gregorian Gregorian
    Sper ca va fi folosit Radio Sud pentru noul proiect, chiar daca la un moment dat va avea frecvente si in partea de nord a tarii si chiar daca timp de 13 ani a fost doar radio regional.
    Radio Sud face parte din acelasi trust media cu B1TV, Click News, Vox News, Evenimentul Zilei, Capital, Curierul National si Gazeta de Sud.
  • laurentiu laurentiu
    la ideea aia cu un radio de stiri, rezonez si eu, dar cred ca ar trebui sa fie unul cu acoperire nationala, ca europa fm, de exemplu.
  • Dan Dan
    amice, esti ....(si aici stii ce spune Caragiale )
  • udi alan udi alan
    cam de cata vreme nu mai este turcica pe ecran? o juma de an? mai mult? personal nu stiu sigur, nefiind vreun fan sau semi fan al lui sau al emisiunii lui...deci de cata vreme nu mai e?...ok...si acu intrebarea: i a simtit cineva lipsa?
    turcica! esti doar unul dintre multi!tu o sa zici"multi, dar prosti!", eu o sa repet: esti unul dintre ei, multii. cu sau fara tine, tot aia...apropo, la CNN nu ai incercat?!
  • EU EU
    Ramane de vazut ce audienta va avea Turcescu la B1tv. Apropo de audienta, am gasit un material interesant, de genul articolelor pe care as vrea sa le vad la tine pe site.
  • eu eu
    Avand in vedere ca Pro FM emite, mai nou, in foarte multe zone din tara, pe cate 5 sau 6 frecvente, astfel de post de radio nu are cum sa apara.
    CNA-ul ce pazeste ? E aburd !
    Ar putea fi infintate posturi de radio pe mai multe gusturi, nu doar CHR, insa frecventele sunt toate in mana catorva posturi de radio.
  • sile sile
    Felicitări pentru alegerea făcută! Aşteptăm să vă revedem în emisiunea pe care aţi realizat-o cu profesionalism şi eleganţă fără egal atâţia ani la rtv.
  • mihai mihai
    bla bla bla...indeependenta ...cuvinte mari. De parca b1 ar fi ''albul imaculat'' intre televiziunile noastre. Aceeasi trompeta...alta partitura... Mi-e silă
  • anca anca
    chestia cu radioul chiar e necesara si urgenta, la ce muzica de nimic exista acum pe toate radiourile si emisiuni fara substanta, e urgenta infiintarea unui post de radio de calitate !

Trimite un comentariu

sus