Skip to main content

Andreea Esca, despre începuturi: Cred că a fost un avantaj că eram îmbrăcată ca o babă

 

Cred că unul dintre principalele mele atuuri a fost că eram îmbrăcată ca o babă”, a spus, glumind, Andreea Esca, despre începuturile carierei, în faţa studenţilor la jurnalism.

Publicitate

În ziua aceea am zis să îmi iau un sacou. Or fi zis că sunt mai serioasă când m-au văzut aşa. Aveam 19 ani jumate când m-am angajat la SOTI”, a povestit Esca ieri, la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC).

Timp de două ore, Esca a răspuns relaxată întrebărilor studenţilor. Câteva răspunsuri, în continuare:

Ce le recomandă?

"Să fie tenace. Tenacitatea este foarte importantă în această meserie."

Ce contează?

"În egală măsură contează talentul tău şi dorina de a ajunge undeva. Sunt tineri care fac această facultate de jurnalism dar nu sunt făcuţi pentru această meserie. Poate că sunt prea timizi, poate nu au calităţile care trebuie. Important este să îţi dai seama la timp de acest lucru şi să te reorientezi. Dacă ajungi la concluzia că îţi lipsesc anumite calităţi pentru această meserie, faci altceva.

Pe lângă asta, poate trebuie să iei în considerare şi ce se întâmplă cu tine la un moment dat.

Eu am dat la ASE, la finanţe bănci. Habar nu aveam de ce făceam asta, de ce am dat acolo. Era la modă. Am picat. Atunci evident că m-am supărat, am suferit. Dar dacă intervine ceva şi te pune pe altă cale, poate că aşa trebuie. De supărare, am plecat în vacanţă.

Atunci abia se înfiinţase o facultate de jurnalism particulară. M-am dus la drept, iar lângă era facultatea de jurnalism. Am dat la jurnalism. Eu nu visasem să mă fac jurnalistă. Eu visam să fiu vânzătoare."

Despre cei care zic că e doar o cititoare de promter.

"Asta este o legendă, ca şi legenda salariului meu. De multe ori oamenii minimalizează lucrurile: ce mare rol face Halle Berry? puteam să joc şi eu! Dacă ar fi numai faptul că trebuie să citeşti în direct, într-o tensiune pe care ţi-o dă faptul că te văd milioane de oameni, ar vedea că nu e uşor deloc."

Scrie ştiri?

"Modul de lucru este următorul: reporterul merge pe teren, face ştirea şi o pune în sistem. Apoi o preia editorul. După aceea, o rescriu eu, după amiază. Textul trece prin trei mâini înainte să apară pe post."

De ce nu face o emisiune?

"M-am gândit la ce oameni aş invita dacă aş face o emisiune aşa cum îmi doresc. Şi m-am oprit la zece persoane. Aş face zece emisiuni şi gata. În cazul unui talk-show invitatul contează extrem de mult.
În România, la televiziuni sunt mereu şi mereu aceiaşi invitaţi. Am două mii de posturi franţuzeşti pe cablu. Mă uit la emisiunile lor, au tot timpul invitaţi interesanţi, care au ceva de spus. Nu ştiu de unde îi scot!"

Despre cazuri ca Mădălina Manole

"Dacă oamenii nu s-ar uita, nici posturile de televiziune nu ar mai face asta. Ţine, într-un fel, şi de neajunsurile oamenilor: mă uit la ce e mai rău, stau cu ochii pe necazurile altora şi mă bucur că eu nu am ajuns atât de rău. Dacă ei ar fi bine, nu cred că s-ar mai uita la aşa ceva."

De ce nu e Pro TV implicat politic?

"Pentru că Sîrbu nu face parte din niciun partid. Dacă ai un patron afiliat politic, nu ai cum să rămâi imparţial. Este şi riscant. Poţi câştiga odată telespectatorii, apoi îi pierzi. Mai bine stai deoparte."

"Nu ne apucăm să ne angajăm în niciun curent. Jurnalistul nu se angajează cu sufletul şi cu convingerile lui de acasă în materialul pe care îl face."

Despre criza de valori din presă

"Această criză de valori este peste tot în România, nu doar în televiziune. În televiziune se vede, asta este diferenţa. Dar toate lucrurile se întâmplă la fel peste tot."

A fost tentată de alte posturi?

"Toată lumea ştie că eu mă simt foarte bine aici. Plus că nu sunt un mercenar. Sunt de părere că, cu cât de mult de gândeşti la bani, cu atât mai mult e mai greu să îi poţi avea."

Despre începuturile carierei

"Am avut noroc. Când am început în televiziune, nu exista nimic. Acum, într-adevăr, este mult mai greu. Când m-am angajat la SOTI, mi-au dat un ziar “ia şi tu şi citeşte ceva de aici”. După care mi-au zis “nu vrei să rămâi să prezinţi şi jurnalul diseară?”."

"Cred că unul dintre principalele mele atuuri a fost că eram îmbrăcată ca o babă. În ziua aceea am zis să îmi iau un sacou. Or fi zis că sunt mai serioasă când m-au văzut aşa. Aveam 19 ani jumate când m-am angajat la SOTI."

Colegi pe care îi apreciază

Lucian Mândruţă – un foarte bun jurnalist. Acum a luat-o puţin razna, dar o să-i treacă
Alessandra Stoicescu – foarte bine pregătită
Teo – îmi pare rău că nu mai face emisiune
Gheorghe

Despre tinerii care pleacă din ţară

"Acum 15 ani le-aş fi spus că e un act de laşitate să plece din ţară. Acum ar fi egoist din partea mea să îi spun unui tânăr să rămână în ţară, să nu plece. Cu durere în suflet spun asta."

Andreea Esca a fost invitată la FJSC în cadrul unui eveniment cu tradiţie, Serile FJSC.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Claudia Claudia
    Cred ca tocmai tinerii care au plecat acum 15 ani din tara au fost cei curajosi pt ca au vrut sa exploreze alte locuri, culturi si moduri de a face business ca apoi sa vina in tara si sa o construiasca intr-un mod "aerisit".
  • pif pif
    cam aiurea comentariile dumitale. analiza "la minut", asta este. superficiala si nefondata. strugurii sunt acri rau, vad... nu stiam c-a fost Esca sa le vorbeasca copiilor despre profesia asta, dar a zis lucruri de bun simt, zic eu. ceea ce BTW si FYI ai fi remarcat si tu daca n-ai fi fost chitit de la inceput sa te afirmi asa :). habar n-ai cum se face treaba in televiziune. daca ai munci, o zi macar, cat muncesc unii de isi permit dupa aia sa si greseasca nasol dar si sa faca ceea ce niciodata nu s-a mai facut in tara asta pe care cu totii ne-o dorim mai locuibila, ai vorbi altfel. iar de profesorii care stiu multa teorie dar habar n-au practica sunt practic si anume satul. nu cred ca ei sunt referinta cand e vb de performanta/ profesionalism si (wow-asta-mi place) deontologie in acest domeniu. toate respectele pentru ei, dar e nasol cand tot ghiolbi-ul:) ii ia mantie si sabie, desi nu e cazul. F IMP: ce-ai fi vrut dumneata sa le spuna copiilor?
  • Horea Horea
    Sanatate si multa rezistenta morala,VA doresc Doamna Runcan!
    Fiica mea, v-a avut coordonatoare a lucrarii de licenta la Jurnalistica din Cluj!
    Unele amintiri,iata, raman eterne!
  • Nae Nae
    @ turcescu:

    Il injuri degeaba pe Marcel, din urmatoarele motive:

    1. Faptul ca autorul materialului de la Deva lucreaza inca in presa nu dovedeste nimic, sau poate dovedi orice (de exemplu, ca oamenii mai invata din greseli, sau ca TVR este un loc lipsit de profesionalism - totul e o problema de abordare). La fel, spui ca operatorul a plecat din tara "scarbit" - iarasi, irelevant pentru discutia in cauza (sau poate a fost scarbit ca materialul a ajuns pe post?)

    2. Faptul ca d-na Esca are diploma de la FJSC (facultatea de stat) nu inseamna ca a fost studenta FJSC, ci doar ca a dat examenul de licenta la stat (ex. sora mea a terminat la Spiru Haret si a dat licenta la FJSC). Pe diploma scrie "scolarizat la.... (numele universitatii/facultatii particulare). Oricum, faptul ca d-na Esca a urmat cursurile SSJ este de notorietate, la fel si faptul ca la stat nu a luat examenul de licenta de prima data. Asta e, teoria e mai grea decat practica :)

    3. Replica d-nei Runcan este suficienta, nu voi insista asupra grosolaniei afirmatiei tale (daca acceptam premisa ta absurda, atunci ar trebui sa-i dam dreptate lui Silviu Prigoana, care zicea, la inceputurile Realitatii TV: "m-am uitat 20 de ani la televizor, stiu cum se face televiziune!")

    4. Pe ideea sugerata de tine, Dan Diaconescu este perfect, ca asta e in stare sa citeasca toata cartea de telefon in fata camerei de filmare, fara macar sa bea apa! Daca tu crezi ca asta ar trebui s-o defineasca pe Esca, atunci mai mult rau ii faci cu postarea ta!

    Apropo de ultimul punct, nu prea dai impresia ca ai avea habar despre cum merge treaba in redactia de stiri a unei televiziuni...
  • Runcan Runcan
    @turcescu:
    Nu are televizor? Chair asa, m-ati vizitat vreodata ca sa stiti ca n-am? Va asigur ca, spre deosebire de o buna parte din comentatorii din presa si bloguri, nici n-am scris, nici n-am comentat vreodata public in vreo chestine asupra careia sa nu am competenta. Ia televizor am avut si atuci, am si acum. Postarea se referea la primul manual de etica si legislatie in jurnalism aparut in Romania, iar cazul despre care e vorba, e unul real, chiar daca e din 'copilaria' televiziunilor comericiale romanesti. Intre timp, au mai aparut numeroase carti (inclusiv eu am mai scos una in 2003, dar pentruia asta ar fi trebuit sa mai si cititi cite ceva). Am parasit de sase ani invatamintul superior jurnalistic (intorcindu-ma la meseria mea de baza, ceqa de critic si istoric teatral), pe care sper ca nu l-am facut de rusine in deceniul in care m-am dedicat lui. Fraza dumnavoastra care sugereaza incompetenta mea e nu doar jignitoare pentru mine (in gol, in fond), ci si dezonoranta pentru dumnavoastra. Practicarea jurnalismului "de opinie' nu aduce dupa sine lipsa de decenta.
  • turcescu turcescu
    @Marcel Petrescu ca tot le stii pe toate
    1. Autorul acelui material face acm D'al lui itica la tvr, peratorul a plecat din taram scirbit de ce se inrimpla,habar nu ai de bucataria unui post tv.
    2. Esca si-a luat licenta la stat. din 2 bucti - scris si oral- si nu a fost la SSJ niciodata.
    2.Miruna Runcan nu are teevizor dar scrie desre Tv, ceea ce e o persormanta admirabila/
    4.Incearca sa citesti live un jurnal, chiar si la o Tv de cartier, sa vezi cum e si apoi da-te destept.Ca la fotbal.
    #publicitarul-ca sa nu fii complet mitocan scrie ,,doamna" nu ,,madame". Sau va roade invidia de postaci???
  • publicitarul publicitarul
    felicitari, marcele, pentru postare. Nu stiu cit va pricepe madame Esca din rindurile tale, asta daca vede sa citeasca de-acolo, de sus- de pe piedestalul pe care au cocotat-o alde sirbu si gasca lui. Individa este exemplul clar de nulitate fara nicio calitate facuta vedeta de o armata de oameni, la fel cum se intimpla si cu starletele din showbiz, cintaretele fara voce, actritele de telenovele. un fel de britney spears autohtona.
  • Marcel Petrescu Marcel Petrescu
    Cateva lucruri ar merita spuse (probabil ca, odata cu trecerea timpului, raman in memorie doar chestiile dragutze - de ce n-ar fi asta si cazul Andreei Esca?):

    - Facultatea de jurnalism mentionata de d-na Esca este (a fost) Scoala Superioara de Jurnalistica - o institutie pariculara, care a disparut rapid (nu numai ca n-au primit acreditare, dar nici macar nu au incercat s-o ceara... un fel de scoala profesionala pentru jurnalisti, deservita de diverse persoane fara pregatire profesorala si grad didactic).
    - Ca absolventa a SSJ, d-na Esca a incercat de cel putin doua ori sa ia licenta in jurnalism la FJSC (facultatea de stat) si a reusit doar dupa indelungi sfortari, a treia oara, undeva, dupa jumatatea anilor '90. Acestea fiind spuse, ar trebui sa fie mai ingaduitoare cu fostul sau coleg, Lucian Mandruta, el macar a abslvit FJSC, chiar daca la IDD!)
    - Poate ca ar fi fost corect fata de realitatea istorica, sa se fi spus ca "ProTV nu s-a mai implicat in politica DUPA 1996", an in care, la alegerile de atunci, ProTV a contribuit masiv la victoria opozitiei anti-Iliescu, CDR (si, dar mai ales prin atragerea oamenilor la vot, inclusiv cu ajutorul "caciulitzei ProTV" a colacului "cu totul si cu totul din aur" oferit prin tragere la sorti unui alegator de maestrul de ceremonii, Floriiiiin Calinescuuuuu!).
    - Probabil ca tineretea d-nei Esca, la momentul intrarii in profesie, explica gafele (unele teribile) pe care le-a facut, de-a lungul timpului (nu, nu la butonul ala nenorocit ma refer...). De la inaltime soclului pe care a fost asezata si pe care pare sa se simta destul de bine, ar fi putut sa ridice cortina, macar un pic. De exemplu, ar fi fost util, poate, pentru studentii in jurnalism (mai ales ca s-a vorbit despre senzationalismul presei romanesti de TV), sa vorbeasca despre reportajul facut de o echipa ProTV in 1996, la Deva, la familia unuia dintre cei doi piloti morti in prabusirea unui AN-24 - cand sotiei mortului i s-a spus, in fata camerei TV, ca a ramas vaduva cu doi copii... E drept, nu d-na Esca a fost reporterul, dar domnia sa a prezentat jurnalul special din acea zi, la ora 17.00, lansand stirea ca pe "un material in exclusivitate". La acea vreme, in urma scandalului, a declarat ca habar n-avea ce e pe caseta. Mi-ar placea sa cred ca, intre timp, a renuntat sa mai fie doar o cititoare de prompter - si as fi crezut asta, daca ar fi fost mai putin complezenta cu propria persoana, macar in fata studentilor. E drept, sa fii onest doare, in general, la orgoliul, dar daca esti deja zeu, respectiv in manualul de istorie, atunci ar trebui sa fie un pret mic, isn't?
    Pacat de oportunitate. Si ne mai miram de jurnalistii marunti, ca sunt asa si pe dincolo...

    (Apropo, cazul de la Deva este tratat, ca un exemplu de grav derapaj jurnalistic - metafora potrivita este "intrarea cu bocancii in sufletul omului" - de Miruna Runcan, scriitoare, critic de teatru si fosta profesoara a FJSC pana prin 1998, acum profesoara la Babes-Bolyai, in cartea "Introducere in etica si legislatia presei", Ed. All, Bucuresti 1998. Asta, pentru cine vrea sa afle mai mult.)
  • Marius Marius
    Hai domnule ca mai exista si exceptii.
    Cate posturi TV nu si-ar dori o "profesionista" ca, sa zicem, Dana (sau asa ceva) Grecu de la Antena 3. Asta se face praf si pulbere sa scoata in evidenta ESENTA postului felixist.
  • Horea Horea
    Asta-i culmea domnule!
    Aproape toate care-s pe STICLA au facut intamplator jurnalismul!
    Sau au primit, asa pe neasteptate, un telefon si intrebate daca n-ar vrea sa prezinte emisiunea"X"?
    Iar altii (altele) cu inclinatii spre aceasta profesie se zbat prin diverse redactii pe la emisiuni obscure.
    "nu vrei sa ramai sa prezinti si jurnalul diseara?".Cata IPOCRIZIE!!!
  • Antonio Momoc Antonio Momoc
    L-am mai invitat pe colegul Petrisor Obae, dar din lipsa de timp nu a putut ajunge la Serile FJSC. Ieri a fost prezent ca ziarist. Cu bucurie reiau invitatia sa vina sa vorbeasca studentilor FJSC despre Jurnalismul on-line!!
  • Ionuţ Ionuţ
    Să vă cheme d-l Momoc şi pe dumneavoastră, domnule Obae!
  • laurentiu laurentiu
    din cate vad, si acum poarta cam asemenea costume :)
  • gicacontra.eu gicacontra.eu
    Am fost coleg cu Andreea Esca in Lazar, promotia ’90.
    Mi s-au trezit amintirile asa ca am scris un articol si am pus niste poze aici:

    http://www.gicacontra.eu/liceul-lazar-1990-puscaria-salveaza-romania/

    Chiar ca aratam ca dracu! :)

    P.S. Sorry daca ma repet. Imi daduse eroare la postare!

Trimite un comentariu

sus