Skip to main content

Cristian Tudor Popescu: În stenograme vedem "imaginea unui despot primitiv de presă"

 

Ceea ce vedem acolo (în trustul lui Sorin Ovidiu Vîntu n.r) este imaginea unui despot primitiv de presă, care dă ordine, folosindu-și postul de televiziune ca pe o sculă, în vederea satisfacerii intereselor personale, nețintând seama de regulile profesionale ale jurnalismului, spune Cristian Tudor Popescu într-un interviu acordat paginademedia.ro.

Publicitate

CTP: "Acolo nu este vorba nici măcar de niște ilegalități, nu se fură banul poporului. Este vorba de niște procedee profund incorecte pe care le folosește patronul acestui post și de faptul că jurnaliștii în cauză nu se opun, sau, mă rog, din stenograme nu rezultă că s-ar fi opus, nici nu știu cum a fost în realitate".

Nu este normal” spune Cristian Tudor Popescu despre prezenţa în dosar unor discuţii irelevante cu jurnalişti din afara trustului (cum este cazul Vîntu - Petrişor Obae, editorul Paginademedia.ro).

Cristian Tudor Popescu, pentru Paginademedia.ro:

Meseria de gazetar este afectată ca prestigiu prin aceste stenograme și aceasta s-a și dorit de către cei care le-au înregistrat și le-au scurs după aceea către presă sau pe internet, conform unui procedeu deja împământenit.

Este profund incorect acest procedeu, este vorba de implicarea în lupta politică a organelor statului, a procuraturii, a Serviciului Român de Informații, pentru că astfel de înregistrări nu aveau ce căuta în dosarul respectiv.

Ele au fost puse acolo cu scopul, evident, de a fi apoi vărsate pe internet și a lovi în imaginea presei, așa cum, la rândul lui, postul Realitatea TV îl atacă pe președintele Băsescu și PDL-ul continuu, într-o campanie persistentă și în mod evident, dezechilibrată, dictată de patronul postului. În această bătălie, dusă cu mijloace incorecte. are de suferit imaginea jurnalistului român.

Carmen Andronache: Este normal să fie publice convorbirile telefonice dintre un jurnalist și sursele sale într-un dosar, fără ca aceste discuții să aibă vreo legătură cu procesul?

Nu este normal, dar deja coborâm la niște chestiuni de bucătărie jurnalistică. Deocamdată avem o problemă mult mai gravă și anume cu reproducerea acestor convorbiri private într-un dosar penal. În felul acesta, ne putem aștepta la orice.

Justificările procurorilor cu privire la introducerea acestor convirbiri în dosarul Vîntu, privind FNI-ul, Nicolae Popa, Indonezia s.a. sunt ridicole, sunt ilogice. Ei spun că pentru că într-o convorbire cu un jurnalist, Vîntu a pronunțat ceva legat de dosarul Banca Agricolă, trebuie dată acea convorbire în dosar și cu numele jurnalistului respectiv. Păi ce, jurnalistul respectiv a rostit Banca Agricolă?

Iar într-o altă convorbire, Vîntu spune ceva de alianțele pe care le-a încheiat el pentru suspendare. E problema lui Vîntu, nu spune asta jurnalistul respectiv. Vîntu poate să spună ce dorește, de ce trebuie să fie implicat un om care nu are treabă cu subiectul în cauză? E absolut ilogic și este evidentă reaua credință a procurorilor, care justifică în modul acesta un act profund incorect în ce privește democrația și drepturile omului.

Cum vedeți publicarea acestor stenograme din punctul de vedere al interesului public?

Acolo (în trustul lui SOV) nu este vorba nici măcar de niște ilegalități, nu se fură banul poporului. Este vorba de niște procedee profund incorecte pe care le folosește patronul acestui post și de faptul că jurnaliștii în cauză nu se opun, sau, mă rog, din stenograme nu rezultă că s-ar fi opus, nici nu știu cum a fost în realitate. Că este bine, că este rău, este vorba de modul în care au fost livrate aceste înregistrări.

Dacă manipularea presei ar deveni și ea legal incriminabilă (cum este, de exemplu, manipularea bursei) atunci am putea discuta și ar fi bine că se dau astfel de lucruri publicității. Numai că ele nu sunt date într-un regim corect. Ele sunt date în mod tangențial, prin agățarea la acest dosar și cu pretexte, fac foarte vizibil interesul politic al procurorilor și implicarea lor în bătălia politică.

Care sunt soluțiile într-o astfel de situație pentru jurnaliștii a căror înregistrări telefonice au fost făcute publice fără să existe vreun interes pentru proces?

Eu dacă aș fi înregistrat în felul acesta, n-aș da pe nimeni în judecată. Ah, bun, să vedem cât de departe se merge cu încălcarea vieții private că hai să ne gândim, astea au fost niște discuții profesionale, mai mult sau mai puțin în ghilimele, dar în continuare ne așteptăm și la înregistrări ambientale, de prin alcovuri, de prin veceuri publice. Adică, la ce o să ajungem în direcția asta, e o întrebare.

Foto: EVZ

Citește și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • @ CTP
  nu ma indoiesc ca exista si stenograme Vantu-CTP. Tot asa, fara relevanta... Daca am sa gasesc acolo o dovada de verticalitate a jurnalistului, am sa-i redau capitalul de incredere pe care l-a pierdut de cand cu miscarea Adevarul-Prezent-Gandul
 • ctp-ule, cat mi as fi dorit sa am un motiv sa te pot admira!!!!!
  dar nu am motive decat sa mi fie sila de tine...
  ce usor e de dat din clanta si cu jugulara umflata!!!
  sau in asta consta meseria ta? pardon, profesia!...
  orgoliu marunt...
  destin teluric.
 • nu domnule CTP...in stenograme vedem imaginea despotilor de presa ....adrian sarbu e fix la fel...ba chiar mai rau...va spune un om care a simtzit pe pielea lui ....toata presa e asa ...imi pare rau ca,din diverse motive, nu ati trait pe propria piele ce se intampla in presa din romania
 • @Andrei Exact cum le-a zis ala au exacutat. Nu stiu la Realitatea. La Catavencu Buscu venea de la Vintu cu liste de personaje politice despre care nu trebuia sa se scrie nimic. Si cind se scria scotea textele din ziar. Am dovezi si marturii pentru ce zic in caz ca domul Obae doreste sa aprofundeze cazul. Nu mai vorbi prostii. Omeneste problema se pune in alt fel: tie daca ti-ar da Vintu 20000 de euro pe luna ai suge-o fara batista? Sau mie ca sa nu te superi desi in cazul meu raspunsul e clar nu. Asta da, e o discutie. Dar sa spui ca baietii aia nu au executat exact ce le-a zis Nus e o retarzenie scuzabila cumva doar daca te numeri printre ei.
 • gresit, timate domn, daca-mi permiti!
  ce matrapazlacuri face tipatescu e treaba lui... pristandalele care pocnesc calcaiele sunt adevaratele jeguri in aceasta poveste. Lichelele care il iau in gura pe vantul in fiece stenograma, farseurii spilcuiti pe care multi ii credeau niste adevarati maresali si carora acum li se vad tresele de majuri, pe aia tre sa ii albiti de scuipati!
 • hilar. pai tocmai asta s-a si vrut din stenograme. sa-l prezinte asa. si e hilar pentru ca asta e stilul made vantu, vorbeste mult si se da mare, dar asta nu inseamna ca astia s-au executat intocmaib si de multe ori s-a vazut ca s de capul lor.un anumit deontolog, de ex, cand era la un cotidian, de capul lui, a intrevenit ca sa nu apara ceva de un pedelist cu care se avea el la catarama. hai sa fim seriosi. le-a pasat asta de ordinele lui vantu mai mult de o gramada.

Trimite un comentariu