Skip to main content

STENOGRAME: O discuţie jurnalistică dintre Paginademedia.ro şi Vîntu, în dosarul de instanţă

 

O convorbire jurnalistică între Petrişor Obae, editorul site-ului Paginademedia.ro, şi Sorin Ovidiu Vîntu, apare în stenogramele din dosarul patronului de la Realitatea TV, documente publicate de Hotnews.

Publicitate

Deşi nu are nicio relevanţă pentru desfăşurarea procesului, discuţia pur jurnalistică a fost stenografiată în dosar. Este vorba despre infirmarea de către SOV a vânzării postului Realitatea TV către Dinu Patriciu, zvon care circula în media.

Nu poţi să fii ziarist dacă alţii te înregistrează şi-ţi dezvăluie sursele”, spune jurnalistul Catălin Tolontan despre includerea discuţiei în dosar.

Poziţia lui Cătălin Tolontan şi stenogramele discuţiei dintre Petrişor Obae şi Sorin Ovidiu Vîntu, în continuare:

Cătălin Tolontan: "De ce sunt procurorii interesaţi de aşa ceva şi, mai ales, de ce trimit asta în instanţă?"

"Deja e iritant şi cred că Parchetul General e dator cu un răspuns. Cum de o discuţie dintre un ziarist, nu contează că se numeşte Obae, şi o sursă, ajunge într-un dosar penal atâta vreme cât dialogul nu are nici o relevanţă nici în speţa concretă şi nici un fel de valoare juridică în general?! Tu l-ai întrebat dacă vinde RTV lui Patriciu şi el a zis că nu. De ce sunt procurorii interesaţi de aşa ceva şi, mai ales, de ce trimit asta în instanţă?

Întreb şi eu: ca procuror, selectezi pentru dosarul probatoriu şi o discuţie intimă care apoi devine publică la tribunal, fără să-ţi folosească şi fără să ţii cont că loveşti în viaţa sau în meseria cuiva? Din punctul meu de vedere ca jurnalist, discuţia ta cu SOV era confidenţială şi nu văd nici o noimă să apară în dosar.

Nu poţi să fii ziarist dacă alţii te înregistrează şi-ţi dezvăluie sursele. Poate greşesc eu, dar procurorii sunt datori să explice. Nu poţi umple o ţară de înregistrări şi să nu clarifici nici măcar regulile generale după care se fac filajele şi selecţiile! N-am nici o simpatie pentru felul în care Vîntu se visa comandantul unei armate de jurnalişti, e dezgustător că asta înţelege el prin libertatea presei, mi-e clar că l-a sprijinit pe fugarul Popa deşi e treaba justiţiei să judece asta, dar, pe de alta parte, observ că procurorii s-au specializat în making-off-uri despre vieţile şi profesiile oamenilor!"

Stengramele, via Hotnews:

Pe data de 04.12.2009, Sorin Ovidiu Vantu ia legatura cu Petrişor Obae, Paginademedia.ro, în care discută despre zvonurile preluării trustului Realitatea de către Dinu Patriciu.

(...)
Sorin Ovidiu Vantu: Ia vezi exprimare sui generis, informatii contradictorii, dar pline de logica. Va rog.
Petrisor Obae: Da. Respectiv, am pornit de la ce a scris "22" cu Patriciu si Realitatea.

SOV: Da, am auzit si eu de celebra revista "22", unde este adunata floarea intelectualitatii romane. Absolut jenant.
Obae: Da, nu, acum, lasand la o parte sursa, ma interesa informatia.

SOV: Dragul meu, absolut jenant. Culmea este ca, in ciuda unor condeie care scriau pe acolo si care imi provocau o mirare personala, ca sa zic asa, aveam un respect pentru aceasta revista. Pacat ca difuzezi asemenea prostii.
Obae: Nu, va ziceam de niste lucruri logice.

SOV: Poftim?
Obae: De niste lucruri logice. Pe de alta parte, stim ca Patriciu nu are inca o zona de radio si de televiziune.

SOV: Nici eu n-am o zona de petrol.
Obae: Dumneavoastra, in schimb, aveti o zona de televiziune si de radio, e OK. Patriciu are platforma de internet abia la inceput, Realitatea Catavencu are F5, care se misca destul de bine si aici se vedeau eventualele colaborari pe zona asta.

SOV: Dumneavoastra mergeti pe urmatorul tip de logica: Patriciu n-are nimic in presa, aproape. Vantu are totul, deci este normal ca Patriciu sa cumpere de la Vantu.
Obae: Nu, logica este ca Patriciu inca are bani de bagat in presa si o face.

SOV: Ii doresc succes.
Obae: Deci asta e, pur si simplu a fost asa o... un zvon aruncat... El a mai fost aruncat si acum vreo luna, cand a mai fost...

SOV: Domnule, de un an jumate e zvonul asta pe piata, imbraca diverse forme, colportat cu diverse zone. Inca nu s-a intamplat.
Obae: Bine, acum, in contextul actual si legat de declaratia dumneavoastra de saptamana viitoare s-au facut aceste conexiuni si de-asta vroiam sa va intrebam daca declaratia de luni o sa aiba legatura cu media.

SOV: Nici pomeneala!
Obae: Deci, n-are nicio legatura cu media.

SOV: Ba are legatura cu toate atacurile care au fost duse pana acum, dar nu cu businessul.
Obae: Ma refer la zona de business.

SOV: Nu, nu.
Obae: De un eventual actionariat...

SOV: Deci, se vrea o clarificare, o explicare coerenta si documentara vizavi de tot ce s-a intamplat pana acum in aceasta campanie electorala in ceea ce ma priveste, nu ma intereseaza in rest.
Obae: Aha. Spuneti ca are legatura cu media in sensul pozitiei trustului fata de o parte sau alta, nu?

SOV: Trustul nu a avut nicio pozitie fata de o parte sau alta.
Obae: Ma rog!

SOV; Domnule, e parerea dumneavoastra.
Obae: Exact, aici nu intram in...

SOV: E parerea dumneavoastra si, domnul Obae, va rog sa ma scuzati, m-am plictisit de jurnalisti atat de destepti, care sa dea lectii altor jurnalisti. M-am plictisit.
Obae: Credeti-ma, si eu, ca de asta am preferat o pozitie cat se poate de...

SOV: De aceea, haideti sa ne abtinem. Fiecare amarat de jurnalist care are un blogusor mititel, pe care nu da nimeni doi bani, incepe sa isi dea cu parerea, sa explice el cum trebuie facuta presa, cine e destept si cine e porc... Jenant!
Obae: Eu cred ca m-am abtinut de la derapaje in sensul celui de care vorbiti dumneavoastra.

SOV: Se aduna in grupuri de mitraliori pe la diverse casute postale video, absolut jenant.
Obae: Am vazut.

SOV: Groaznic, groaznic.
Obae: Ce se intampla si de o parte, si de alta, este crunt.

SOV: In tot acest peisaj, Realitatea a incercat macar sa-si pastreze calmul, sa fie o platforma de dezbatere, oricine ar avea ceva de zis.
Obae: Da

SOV: Asta e tot, in rest...
Obae: Acum, avand o pozitie, nu vreau sa discut. Pe mine ma interesa chestiunea asta stricta de business, pentru ca a aparut acest ... si voiam sa clarific.

SOV: Dragul meu, las-o jos, e o prostie cat casa.
Obae: A, deci n-are nicio legatura.

SOV: Dar de un an jumate aud prostia asta pe piata. Cineva lanseaza sistematic zvonuri de acest tip. Sa le lanseze in continuare. Probabil ca, intr-un final, o sa se plictiseasca si ala sa le mai lanseze, si dumneavoastra sa ma mai intrebati.

Obae: Eu v-am intrebat tocmai pentru ca acum au reaparut si intr-o forma mult mai aparent documentata decat acum un an jumate, adica deja se vorbeste de surse, deja... Adica nu e doar din auzite si atunci...
SOV: Nu, revista 22, din nefericire, s-a bagat si ea intr-un joc absolut jenant. Sa fie sanatosi si ei. Bine.

Obae: Am inteles.
SOV: Bine. Va multumesc tare mult.
Obae: Si eu va multumesc, domnul Vantu, pentru clarificari.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    Paul, am verificat ce s-a întâmplat.

    Comentariul a fost șters cel mai probabil dintr-o eroare. Este o greșeală umană în relația cu noile tehnologii :)

    Sper să te răzgândești și să revii în rândurile comentatorilor. :)
  • Paul Cristian Stefanescu Paul Cristian Stefanescu
    Daca stiam ca un natarau isi permite sa evalueaze (in functie de nivelul lui de cuprindere) si sa cenzureze comentariile, nu as mai fi intrat niciodata pe aceste site. Acum stiu!

    Si, in loc de "la revedere" las posteritatii(sau doar nataraului)un proverb:
    "Daca te bagi in albie, te mananca porcii."

    Petrisor, ai devenit un mic Vantu, doar ca ala se impunea in fata unor oameni pe care ii platea.
    Tu iti permiti sa impui orientari si valori unor oameni pe care nu ii leaga nimic de tine sau de site-ul tau.

    Asta se numeste cenzura, are ca efect manipularea opiniei generale.
    Si, mai putin deontologiceste, adica mai omeneste, se numeste nesimtire.
    Plus ca tiriplicii lui Vantu aveau gene de sluga.
    Eu i-as fi dat o flegma-n in mustata.
    Tie ce sa-ti fac?

    Nu prea ma pricep la tehnica, dar banuiesc ca daca-mi sparg monitorul nu o sa-i pricinuiesc vreun rau site-ului.

    Asa ca te poti da in stamba fara griji precum facea Andrei Gheorghe la radio cu cei care intrau in direct.
  • kla2005 kla2005


    Asta nu e "sursa credibila" cum apar in presa. Asta e manipulare a opiniei publice pentru interesul propriu a unei persoane fizice.
    Din punct de vedere deontologic, moral sau cum vreti voi aceste stenograme arata adevarata fata a jurnalistilor de dupa Revolutie: slugarnici, cu palaria in mana si gata sa calce peste cadavre pentru a "peria" seful!
  • mad79 mad79
    a spune ca Basescu e ODIOSU ,e exagerat!!!!a venit politiaa sa te duca la Canal sau la un facut de pod,autostrada sau sa plantezi panselute,doar pentru ca ai o paraere contrara cu al lui?????nu!!!!!!!atunci de ce ii spui odios?????Americanii ar trebui sa il blesteme pe Bush jr,pana n-o mai avea zile,dar nu o fac,asa ca cine iti da tie dreptul asta????Iti spun eu cine,dreptul lalibera exprimare,pe care Vantu daca era acum Geoana presedintemsigur ti-l lua!!!!!
  • naivu naivu
    nu vad de ce ar fi jenat petrisor de conversatia cu sov. cat despre motivul introducerii acestei stenograme in rechizitoriu, e clar ca procurorii trebuie sa dea explicatii judecatorilor. jenati, daca posed organu', ar trebuii sa fie cei care fac sluj in fata lui sov in timp ce pozeaza in independenti, echidistanti, etc. in plus, cred ca mai e nevoie de niste clarificari privind felul in care au ajuns in presa, pt ca am vazut tot felul de isterii lipsite de fundament. ceea ce vreau sa spun este ca dupa de a fost trimis in judecata (joia trecuta), rechizitoriul este public. asa ca sursa poate fi oricine, de la avocatii lui sov sau procurori, pana la un jurnalist "curios", care stie cum merg treburile intr-un tribunal.
  • eu eu
    Deci... da. Asa se facea si inainte de '89, erau o gramada care ii cantau in struna lui Ceausescu.
    Pacat ca nu au platit dupa Revolutie.
    Sunt convins ca si dupa ce va cadea odiosul asta nu va plati nimeni pentru ceea ce a facut in perioada asta sinistra.
  • eu eu
    Discutia asta e pusa in dosar ca sa nu le iasa vorbe ca numai cele ce il aranjau pe Basescu apar.
    E de coloratura.
    Traim vremuri tulburi, foarte tulburi.
  • tiberiu bovin tiberiu bovin
    chiar asa te cheama ? obaepaginademediaro ? misto nume
  • relax relax
    grivei, relaxeaza-te in timp ce citest un cod de procedura penala
  • Mirela Predan Mirela Predan
    De ce să fiu unită cu breasla? Care breaslă? Care a făcut meseria de jurnalist de râs? Care înjură ca la uşa cortului? Care a denaturat această meserie pentru care am o mare pasiune? Cu cine să fiu solidară? Cu cine poate să fie solidar orice ziarist onest din ţara asta? Cu Corina Drăgotescu, adică "iubita mea", după spusele lui SOV, cu Doru Buscu, cu Bogdan Chirieac? Cu cine să fiu solidară, din moment ce interesul meu este să fac presă, nu prostituţie? Ştiţi: nu iese fum fără foc! Iar SOV e deja un focar, iertaţi-mă!
  • Mirela Predan Mirela Predan
    Ca orice blogger mic si prost, să-mi dau şi eu cu părerea şi sa "dau" lecţii altora din presă! Aş spune un singur lucru: bravo Petrişor Obae! De ce să-l incrimineze cu ceva şi de ce să se simtă jenat că nu-şi poate face meseria? Păi, nu l-a întrebat pe SOV ceea ce l-a întrebat ca să publice? Şi atunci? Nu m-aş simţi absolut deloc lezată în locul lui! Nu vedem ce e în rest? Ce hal de jurnalişti avem? Sigur, aceasta este abordarea corectă! Să nu facem un capăt de ţară din asta? Ba chiar mi se pare o comparaţie potrivită cu ceea ce am văzut anterior! Că dialogul nu are relevanţă în instanţă, se poate! Relevant este dispreţul cu care tratează SOV jurnaliştii corecţi şi care nu practică în mod constant manipularea!!! Se vede de la şapte poşte acest dispreţ. Ce? Dau cumva "lecţii" marilor lui oameni care am văzut cum anume procedează? Ei, drăcia dracului? Obae ar trebui să se simtă mândru şi în niciun caz lezat!!!
  • meteor meteor
    In ce tara traim oameni buni ?
    Procurorul(ii) de caz nu raspund totusi in fata nimanui pentru modul in care instrumenteaza dosarul?...Cum apar in presa inregistrari de-a valma, care nu au treaba cu speta
    in sine si nimeni nu raspunde ?
    In mod firesc, breasla ziaristilor ar trebui sa fie unita
    in asemenea situatii si sa refuze publicarea de astfel de
    "materiale"...din pacate si in aceasta zona profesionala este multa dezbinare !!!

Trimite un comentariu

sus