Skip to main content

Lăzescu, mesaj către angajaţii TVR: "Capacitatea de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită". Se taie primele de vacanţă

 

Capacitatea de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită”, spune Alexandru Lăzescu, preşedintele TVR, într-o scrisoare adresată angajaţilor, publicată în continuare de paginademedia.ro.

Publicitate

În acelaşi document, Lăzescu prezintă câteva propuneri pentru 2011, după întâlnirile cu sindicatele. Printre acestea, tăierea primei de vacanţă pentru 2011, reducerea orelor suplimentare şi renunţarea, în anumite cazuri, a sporului de 100% acordat pentru zilele de sîmbătă şi duminică. Documentul vorbeşte şi despre posibila “indexare a taxei TV cu rata inflaţiei”.

Detalii, în continuare:

  • Nu vă ascund faptul că suntem într-o situaţie extrem de critică”, îşi începe mesajul şeful TVR, Alexandru Lăzescu.
  • “Instituţia noastră s-a aflat permanent în pierdere în ultimii cinci ani, aşa că, inevitabil, capacitatea sa de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită.”
  • “Prin proiectul de buget ne propunem să păstrăm intact actualul fond de salarii, dar să renunţăm la unele beneficii (cum ar fi primele de vacanţă).”
  • “Chiar dacă trecem prin momente grele, semnalul pe care va trebui să-l dăm este unul de redresare, nu de scufundare a Televiziunii Române.”

Măsuri propuse şi prezentate într-un comunicat intern, după discuţia de ieri cu sindicatele:

  • renunţarea la plata primei de vacanţă pe perioada anului 2011
  • renunţarea la prima de 100% pentru angajaţii care lucrează în weekend conform programului normal de lucru (adică turele lor erau programate). Ei vor fi compensaţi cu zile libere plătite. Cei care lucrează în weekend, dar în afara programului normal, rămân cu prima.
  • limitarea semnificativă a cuantumului de ore suplimentare (stabilirea unor plafoane pentru orele suplimentare, pe compartimente, cu minim 50% mai mici decât cele din prezent);
  • adoptarea unor masuri de transparenţă privind beneficiarii de prime şi de ore suplimentare
  • măsurile legate de bugetul de slarizare sunt argumentate prin faptul că "din totalul costurilor generale, cele salariale reprezintă 54.32%, precum şi datorită faptului că din veniturile estimate a fi realizate în anul 2011 nu pot fi acoperite toate cheltuielile astfel reduse".
  • acţiuni de recuperare a creanţelor de la mandatari Electrica şi de la Splendid Media
  • reducerea cheltuielilor cu telefonia mobilă şi cu deplasările, cu protocolul, benzina şi abonamentele de presă
  • înaintarea unei propuneri de hotărâre de guvern pentru extinderea bazei de colectare a taxei TV şi indexarea acesteia cu rata inflaţiei.

Scrisoarea, în continuare:

Dragi colegi,

Am lucrat în ultimele săptămâni la proiectul de buget al SRTv pentru 2011. Nu vă ascund faptul că suntem într-o situaţie extrem de critică. Instituţia noastră s-a aflat permanent în pierdere în ultimii cinci ani, aşa că, inevitabil, capacitatea sa de a face faţă presiunilor financiare a ajuns la limită.

De la începutul anului şi până în prezent am avut nu mai puţin de şase întâlniri informale cu reprezentanţii dumneavoastră din sindicate. Iar marţi, 22 februarie, am avut şi o întâlnire formală. Ne-am ascultat unii pe ceilalţi, am făcut schimb de idei, am discutat soluţii concrete de reducere a cheltuielilor dar şi de creştere a veniturilor. O sinteză a acestora o puteţi găsi în comunicatul intern de mai jos.

Prin proiectul de buget ne propunem să păstrăm intact actualul fond de salarii, dar să renunţăm la unele beneficii (cum ar fi primele de vacanţă). Ştiu că vă nemulţumeşte acest lucru, dar încercaţi să priviţi această măsură prin ochii celor aproximativ 6.000 de angajaţi din instituţiile media care, pe fondul crizei economice din ultimii ani, au rămas fără loc muncă. Şi a colegilor noştri de breaslă din celelalte grupuri media care şi-au văzut reduse salariile cu 20, 30 sau chiar cu 50%, începând din 2009.

Dacă măsurile de reducere a cheltuielilor cu care ne confruntăm acum ar fi fost luate la timp - încă de acum doi ani, când toate companiile de media au trecut rapid la tăieri şi reajustări de costuri, pentru a supravieţui - poate că situaţia ar fi fost cu totul alta acum. Dar să lăsăm trecutul în urmă şi să ne concentrăm pe viitorul imediat.

Trebuie să ştiţi că am întreprins deja măsuri de reducere a costurilor. Ştiu că circulă tot felul de zvonuri legate de creşterea fondului total de salarii ca urmare a „sutelor de angajări” făcute în ultima perioadă. Acest lucru este fals (fapt pe care l-au putut constata şi reprezentanţii sindicatelor din documentele pe care le-am pus la dispoziţia lor). În fapt, fondul total de salarii (incluzând toate sporurile şi orele suplimentare) a scăzut uşor în semestrul al II-lea faţă de semestrul I din 2010, în timp ce numărul de angajaţi a rămas practic constant (3313 salariaţi în decembrie 2010, faţă de 3303 în iunie).

Un alt exemplu: fondul total alocat onorariilor pentru colaboratori (domeniu în care m-am implicat personal) a scăzut cu 2,2 milioane de lei în semestrul al II-lea anul trecut faţă de primul semestru.

În ansamblu, în semestrul al II-lea din 2010 costurile totale ale SRTv au scăzut cu 6,8% în raport cu cele din semestrul I (spre comparaţie, în semestrul al II-lea din 2009, acestea au crescut cu 23%, faţă de primul semestru al aceluiaşi an).

E posibil ca mărirea TVA-ului să tragă în jos acest procent până la încheierea anului fiscal, totuşi direcţia pe care am trasat-o încă de la venirea mea aici este de scădere, nu de creştere a cheltuielilor.

Chiar dacă trecem prin momente grele, semnalul pe care va trebui să-l dăm este unul de redresare, nu de scufundare a Televiziunii Române. Cu toate că economia care se va face la buget în urma măsurilor pe care le luăm nu va rezolva întru totul problema financiară a televiziunii, important este să începem de undeva.

Şi, deşi înfruntăm presiuni externe fără precedent - politice, mediatice şi psihologice -, ce urmăresc eliminarea taxei TV, lucru ce ar echivala cu incapacitatea televiziunii de a mai funcţiona, nu ne lăsăm intimidaţi şi mergem mai departe.

Încercaţi să priviţi obiectiv şi cu echilibru situaţia în care ne aflăm, fără a vă lăsa influenţaţi de mesajele interne şi externe. Agenda mea este deschisă şi are ca principal obiectiv nu doar traversarea acestui moment critic, ci şi redresarea televiziunii naţionale pe termen mediu şi lung.

Vă mulţumesc,
Alexandru Lăzescu
Preşedinte-Director General TVR
22 februarie 2011

Comunicatul intern cu măsurile de redresare:

În cadrul şedinţei Comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Munca din SRTv din 22 februarie 2011, administraţia a prezentat măsurile propuse pentru redresarea situaţiei economice a instituţiei:

Măsuri pentru asigurarea de venituri suplimentare:

  • demersuri pentru sublicenţierea unor transmisiuni sportive;
  • negocierea şi obţinerea unor re-eşalonări la plata furnizorilor de licenţe de difuzare filme;
  • negocierea eşalonării obligaţiilor de plată către organismele de gestiune colectivă a drepturilor de autor;
  • acţiuni de recuperare a creanţelor de la mandatari Electrica şi de la Splendid Media
  • au fost atrase venituri suplimentare prin noi contracte de sponsorizare pe emisiuni;
  • înaintarea unei propuneri de hotărâre de guvern pentru extinderea bazei de colectare a taxei TV şi indexarea acesteia cu rata inflaţiei.

Măsuri pentru reducerea cheltuielilor curente:

  • achiziţii licenţe film: valorificarea stocului spre difuzare (cca 60%) şi limitarea achiziţiilor de completare în cadrul contractelor semnate în condiţiile reeşalonării plăţilor pentru exerciţiile bugetare viitoare;
  • negocieri cu fiecare structură a propunerilor de buget cu reduceri semnificative;
  • reducerea cheltuielilor generale de administrare:

cheltuielile cu telefonia mobilă

cheltuieli cu deplasări interne/externe

cheltuieli cu abonamente de presă

cheltuieli de protocol

cheltuieli cu consumul de carburant aferent transportului intern şi de producţie

  • reorganizarea activităţii în serviciile de producţie pentru încadrarea în spaţiile orare programate;

Întrucât din totalul costurilor generale, cele salariale reprezintă 54.32%, precum şi datorită faptului că din veniturile estimate a fi realizate în anul 2011 nu pot fi acoperite toate cheltuielile astfel reduse, administraţia propune următoarele măsuri:

  • limitarea semnificativă a cuantumului de ore suplimentare (stabilirea unor plafoane pentru orele suplimentare, pe compartimente, cu minim 50% mai mici decât cele din prezent);
  • adoptarea unor masuri de transparenţă privind beneficiarii de prime şi de ore suplimentare, cu urmărirea strictă a încadrării în plafoanele bugetare stabilite la nivelul fiecărui compartiment, în directa colaborare cu Departamentul Management Financiar şi Bugete Operaţionale;
  • reanalizarea deciziilor privind angajările suplimentare, în funcţie de criterii de urgenţă şi importanţă.
  • De asemenea, pentru echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2011 administraţia a solicitat partenerilor sociali să accepte următoarele măsuri:
  • renunţarea la plata primei de vacanţa pe perioada anului 2011;

reformularea Art.75 (4), după cum urmează:

  • Activitatea prestată în zilele de sâmbătă şi/sau duminică se plăteşte cu un spor de 100% la salariul de bază, pentru timpul efectiv lucrat în aceste condiţii, pentru cei care lucrează în afara programului normal de lucru, platit la sfârşitul lunii în care s-a prestat activitatea, iar pentru salariaţii care lucrează în cadrul programului normal de lucru, se compenseaza cu zile libere platite.

Aceste măsuri au în vedere păstrarea în integralitate a drepturilor salariale şi a sporurilor legale corespunzătoare. Sperăm în continuare că evoluţia financiară a instituţiei să permită şi păstrarea acordării tichetelor de masă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • costel costel
    Cred ca finantarea de la bugetul statului a TVR ar trebui sa inceteze.Banii din taxa tv se duc pe apa simbetei.TVR trebuie sa inceapa competitia cu celelalte televiziuni.Mereu TVR a motivat ca populatia trebuie informata corect si ca acest lucru il poate face numai a televiziune publica.Cind seful statului era la Brxelles si raspundea la intrebari anul acesta,TVR nu transmis in totalitate materialul.Si exemplele pot continua.
  • Mihai Mihai
    Ai vreun unchi, matusa, cuscru, cumatru etc, pe acolo? Daca nu...
  • Mihai Mihai
    Lucrez in mediu privat. Stiu ce e in mediul privat. Si nu ma intereseaza ce fac Vantu sau Ghita cu banii lor. Nu ma intereseaza nici cum isi toaca banii patronul meu. Sunt banii lui. Ma intereseaza insa ce face tvr si srr, pe banii mei. Si da, cred cu tarie ca toate institutiile de stat, cu precadere presa de stat, gem de nepotisme. Exceptiile sunt rare. Vorba lui Base cel mult hulit, unde pui destiu` iese nepotism.
  • vvvv vvvv
    tu unde lucrezi? crezi ca toate institutiile de stat sunt pline de nepoti si ca alea private sunt pline de oameni angajati pe criterii de competenta? sarmane muritor... ia vezi cam cine populeaza realitatea tv, de exemplu. o sa vezi acolo angajari in cercul de prieteni, nasi si fini, amante si foste amante si... viitoare amante... sau simple sugatoare de... pix...
  • vvvv vvvv
    pai... te duci degeaba ca nu se mai da. :)
  • Louis Louis
    Ma zi-ne, mosule, ca se vede ca esti informat! Eu sincer, m-am saturat de toata gargara asta din jurul TVR, vreau sa vad si oameni care stiu exact despre ce e vorba. Care era mecanismul publicitatii la TVR in anii 90? Florescu, e Bradut ala de pe plaja si care da lectii de downshifting?
  • Stelian Dudaev Stelian Dudaev
    @Ricu
    Electricule, mare vorba ai zis. Pai sa se faca, dom'le, un grup de sustinere pe facebook pentru introdus taxa obligatorie pe fiecare buget de publicitate, taxa care sa se deverseze in conturile tvr. Pai e posibil asa ceva? Daca da tot poporul taxa pentru uitat la TVR de ce sa nu existe taxa si pentru intrat la TVR? Ca sa nu mai vorbim de taxa care ajunge la CNC. Vrei sa bagi 100 de euro pe ProTV - intra 10 euro la TVR. Bagi 100 la OTV intra 50 la TVR (aici e un caz special si taxa se aplica doar la banii pe factura, asa ca e mai mare). Nu a fost TVR-ul scoala pentru ai de lucreaza acum la privati? Sa-si plateasca studiile!
    Gata! Duminica facem mare flashmob mare in fata televiziunii. La ora 11.30, cand incepe Viata Satului, aliniati frumos pe sexe vom interpreta dupa cum urmeaza: fetele baga un dans de Capalna si baietii niste Calusari. Un minut. Dupa care se pleaca pe sunet de tulnice in mars catre CNA, Parlament, 5 agentii de media si 10 multinationale. Fiecare participant sa aiba cusma in mana pregatit sa incaseze taxa.
    @provincialul - asta e adevarata solutie, nu ce ai propus tu
  • Mihai Ursu Mihai Ursu
    Primă de vacanţă? Există aşa ceva??? Primă că nu munceşti? Vreau şi eu la TVR!
  • Ricu Electricu Ricu Electricu
    2. Publicitatea nu e o suma fixa , rezervata de advertiseri pt tvr. Daca-i criza e criza pt toata piata ... Si , indiferent cine ar fi fost la vanzare nu stiu daca ar fi fost mai tare decat Splendid care la fel are un contract de mandat/comision. Dar poate tvr isi propune sa si colecteze singurica taxele si sa -si vanda singurica publicitatea.A mai facut asta prin anii 90.... Unora le - a venit manusa treaba asta. Burci, Enoiu, Florescu samd . Pai daca Em Valeriu a putut , de ce n-ar putea incerca si domnu Andi ?
  • seba seba
    Un post local nu mai are loc sa intre in grila RDS analogica de TVR Cluj, TVR Info si TVR3. Nu ne ajunge 1,2 si cultural? Ce masa...
  • Ricu Electricu Ricu Electricu
    @peter ustinov - Baiete , lasand la o parte precaritatea gramaticala in care te scalzi , baga la cap cateva lucruri, simple, inainte de a mozoli blogul omului :
    1.Numita Electrica nu e o fundatie cu obiect de activitate colectarea taxa tvr... Nuuuu, la fel CEZ ...etc .Faptul ca ei accepta sa stranga banii tvr-ului de pe ulitele Romaniei se numeste contract , de mandat, cu comision. Punct. Altminteri cei 3000 de tvristi tristi n-au decat sa-si puna galosii si sa plece sa ceara banii, din poarta-n poarta , de la cucuietii din vale pana la Bukale
  • anabel anabel
    au postat tvr-istii pe aici :)) sper sa fie eliminata taxa obligatorie, sa nu se mai vanture astia pe banii nostri fara nici un sens. salut
  • protevica protevica
    Numai aruncati cu noroi in tvr, ca fara post public va spala creierul manelistii de la antene si protv. Ce sa mai zicem de otv... Dar, asa e, ar trebui inchise prostiile alea de info si tvr3. Ba chiar si internationalul, ca e de toata jena.
  • ion ionescu ion ionescu
    Pai au departament de comunicare, nu? Cu sefi noi si talentati.
  • Mihai Mihai
    Trei mii trei sute de angajati???? Din care trei mii de nepoti, cumnati, unchi, fii, fiice etc. Pentru care munceste toata Romania, ca sa-si ia nepotii si matusile lefuri babane, prime etc. Oare s-o face vreodata ordine si prin gaurile astea negre ale presei romanesti, care sunt tvr si srr?

Trimite un comentariu

sus