Skip to main content

Care-i publicul? Pentru copii, la KidsRadio: "translaţii temporale", "clarviziuni mantice" şi oniromanţie

 

Radioul public îşi sursprinde micii asculători cu texte halucinante: “Ştiinta însăşi validează posibilitatea acestor translaţii temporale”, sună un fragment citit pe un post de radio online. E un canal pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, KidsRadio un post online lansat de Radiodifuziune la sfârşitul lui 2008.

Publicitate

Copiii sunt bombardaţi cu emisiuni despre "clarviziuni mantice", "akkadieni" şi "practici paranormale".

Răspunsul lui Florin Dumitru, coordonatorul postului, este la fel de halucinant:

“Toate emisiunile de la KidsRadio sunt gândite în concordanţă cu interesele copiilor şi toate temele de discuţie sunt propuse de către copii”, spune el într-un scurt interviu acordat paginademedia.ro.

Câteva detalii:

Textul citit de Raluca, una dintre moderatoarele postului, în emisiunea NeTTerra, este preluat de pe site-ul descopera.ro.

Iată câteva exemple de subiecte abordate de tânăra realizatoare de la KidsRadio:

“Biblia certifica valoarea si autenticitatea procedurilor parapsihologice. Numai motive strict religioase au impus interzicerea unor practici paranormale (precum chemarea mortilor) – in niciun caz nu s-a pus problema neincrederii in ele si nici nu s-a demonstrat falsitatea sau netemeinicia lor. Practicate corect, de catre persoane competente, formele de ghicire dau acelasi rezultat ca in Biblie: raspunsuri limpezi si adevarate”.

"Domeniul clarviziunii mantice se restrange doar la primul tip al lui Platon, adica la categoria zisa sanatoasa, rationala si stiintifica. In orice caz, este o categorie vasta. Conform unei clasificari grecesti, preluata de Victor Kernbach, din aceasta categorie fac parte: oniromantia (interpretarea viselor), meteoromantia (interpretarea fenomenelor atmosferice), dendromantia (ghicirea viitorului, dupa freamatul copacilor si dupa fosnetul frunzelor); astromantia s.a."

"Primele marturii scrise despre practica oficiala si sistematica a divinatiei provin de la akkadieni, urmasii culturali ai sumerienilor. Dam din nou cuvantul lui Mircea Eliade: “numeroase tehnici ale divinatiei, majoritatea lor dezvoltate in epoca akkadiana, permiteau cunoasterea viitorului."

KidsRadio este ascultat zilnic de circa 3.000 de copii. Cel mai mic realizator al postului de radio are şase ani şi îşi realizează singur emisiunile. Publicul ţintă este format din copii cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani.

Florin Dumitru, KidsRadio: "nu cred că depăşeşte nivelul lor de cunoştinţe"

Ce-şi propune această emisiune?
“Toate emisiunile de la KidsRadio sunt gândite în concordanţă cu interesele copiilor şi toate temele de discuţie sunt propuse de către copii.

Vreţi să spuneţi că un copil de 4 ani propune teme precum vrăjitoria?
Sunt şi emisiuni dedicate celor mai mari, spre adolescenţă. Această emisiune se adresează copiilor de peste 14 ani. Avem un parteneriat strategic cu Discovery România, cei care se ocupă de comercializarea DVD-urile de la Discovery România. Au fost partenerii noştri în tabăra KidsRadio, pe partea educaţională.

Nu credeţi că aceste texte depăşesc nivelul de înţelegere al copiilor?
Nu ştiu dacă depăşeşte, dacă vorbim de copii de peste 14 ani, nu cred că depăşeşte nivelul lor de cunoştinţe pentru că odată cu internetul plaja lor de cunoştinţe s-a schimbat dramatic. Vă spun acest lucru din experienţa avută cu aceşti copii, care au venit la KidsRadio să facă emisiuni sau în practică. Am fost plăcut surprins să văd că se pot discuta chestii foarte inteligente cu nişte copii de clasa I şi a II-a. Copiii din ziua de azi nu mai sunt copiii care am fost noi odată, nu ne mai rezumăm strict la cutiuţa muzicală.

Când am lasat KidsRadio evident că am mers pe ce aveam eu în cap cutiuţa muzicală, cântece pentru copii, alea pe care le ascultam eu când eram mic. Apoi au venit copiii şi au spus “noi nu mai ascultăm aşa ceva”. Vrem piesele de la Disney, dar vrem şi un pic de rock, rock-ul a rămas o fâşie de libertate din punct de vedere muzical în România şi unde se regăsesc mulţi dintre ei. Le-am lăsat mână liberă să-şi conceapă propriile emisiuni, evident, în anumite limite.

Câţi ani are cel mai mic realizator de la KidsRadio?
Cel mai mic realizator de la KidsRadio are şase ani. Am avut o mare surpiză de la acest copilaş pentru că în jumătate de zi a învăţat să-şi facă butoanele singur. Doar copiii sunt implicaţi în producţia efectivă a emisiunilor. Eu degeaba îmi imaginez ce şi-ar dori ei, doar ei singuri sunt în concordanţă cu propriile interese, ori ce m-aş gândi eu că e ok pentru ei nu este. Ideea de bază este să-i lăsăm pe copii să se exprime liber pe acest tărâm care mai este încă liber, atât cât va mai fi.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihai Mihai
    2 mici rectificari:
    - ora de jazz s-a prelungit de la 15 pana acum la 19.40 si continua
    - discutiilr p echat sunt moderate doar atunci cand e cineva in studio.. adica mai mult Nu decat Da
  • Mihai Mihai
    Si nu stiu cum sunt altii dar eu cand eram micutz pana pe la 20 de ani efectiv uram jazzul si il consideram plictisitor... but then again.. that's just me.. copiii din ziua de azi or fi mai evoluati...
  • Mihai Mihai
    Iar azi la ora 15 ora de Jazz la kidsradio, prezentatoarea recomanda micutilor un concert de jazz diseara la ora 21.30 !!!

    Parca il si vad pe pustiulica de 8 anisori cum se intoarce el acasa pe la 23 cu prietena de brat, uitandu-se zeflemitor catre adultii care ies de la filmul cu Haryy Potter :))

    De altfel Jazzul a fost excelent!! putand satisface si cele mai exigente gusturi ale adultilor sau pensionarilor iubitori de jazz (sper ca nu si iubitori de copii!!)

    Important de mentionat ca situl kidsradio.ro prin chatul pus la dispozitie faciliteaza extrem de usor accesul adultilor la dicutii cu copii total nesupravegheate si in nici un fel moderate!!
  • Andrei Andrei
    Kids Radio nu e inregistrat pe trafic.ro, sati.ro sau orice altceva de genul asta. Nu va intrebati de ce?
  • Andrei Andrei
    Domnule Obae, sunt foarte curios de unde ati aflat ca 3.000 de copii asculta zilnic Kids Radio. Poate 3.000 pe semestru. Fratiorul mai mare si mai reusit al Kids Radio este Radio 3NET. Conform http://www.sati.ro/index.php?page=filter_all&site_id=594&filter_on_period=3, acesta rar sare de 2.000 de utilizatori unici pe zi.
  • jax jax
    fan-tas-tic! (fara stiintific).

Trimite un comentariu

sus