Skip to main content

MUTARE SURPRIZĂ: Claudiu Șerban, redactor-șef la Capital

 

ACTUALIZARE: "Mi-am dorit foarte mult să lucrez la Capital și să fiu redactor-șef", spune Claudiu Șerban. De ce a ales această mutare și ce spune despre a fi director și redactor-șef în același timp, în articol.

Publicitate

Claudiu Șerban, director general Evenimentul zilei și Capital este și noul redactor șef al săptămânalului economic. Claudiu Șerban a făcut anunțul în fața redacției, într-o ședință, în urmă cu doar câteva minute (ora 16.15-16.30).

Directorul general, acum și redactor-șef, preia atribuțiile de la Iulian Bortoș, care a demisionat săptămâna trecută, după cum paginademedia.ro a anunțat aici.

Iulian Bortoș va mai lucra la Capital până luni.

Claudiu Șerban: "Mi-am dorit foarte mult să lucrez la Capital și să fiu redactor-șef"

"Eu mi-am dorit foarte mult să lucrez acolo și, într-o perioadă, să fiu redactor-șef", spune Claudiu Șerban, într-un interviu pentru paginademedia.ro.

De ce ai ales această variantă?
Din două motive. 1. Eu nu mă așteptam ca Iulian Bortoș să plece, nu eram pregătit pentru asta. 2. Eu mi-am dorit foarte mult să lucrez acolo și, într-o perioadă, să fiu redactor-șef. De aici s-a ivit pe de o parte o oportunitate, dar și o anumită nevoie. Asta m-a determinat să fac această mutare.

Le-am și spus celor de la Capital: nu este vorba de un interimat, decât dacă nu reușesc fie să îmi fac treaba de director, fie să îmi fac treaba de redactor-șef.

Cum se împacă cele două poziții?
E o situație specială. Fiind o publicație din zona de business, o să fie mai simplu pentru mine. Anumite discuții pe care le am eu ca director pot fi utile și pentru munca de redactor-șef.

O situație ipotetică: ca redactor-șef, ai un material foarte bun despre o companie, pe care vrei să îl publici. Dar compania spune că își va retrage publicitatea dacă apare articolul. Ce faci, ca director?
Fac ce ar face oricine: pun în balanță. Cineva arbitrează întotdeauna între interesul jurnalistic și interesul comercial. În final, tot eu sunt cel care arbitrează.

Am studiat în anii 90 Etică la Maastricht, la Centrul European pentru Jurnalism și exact astfel de lucruri am discutat. Un profesor britanic spunea că întrebarea de bază este "Ce se schimbă?". Ce se schimbă odată cu publicarea sau cu nepublicarea unui articol? Odată cu acest răspuns ai și răspunsul la întrebarea "publici sau nu?"

Crezi că se pot face în același timp joburile de redactor-șef și de director?
Firește, din moment ce asta am ales să fac și asta mi-am asumat să fac.

Primele măsuri ca redactor-șef la Capital?
O să reevaluez conceptul editorial. Mi-aș dori mai multe interviuri, e o specie care a cam dispărut din Capital. Mai multe analize sectoriale, care altădată erau în fiecare număr și mai multe informații din zona de companii, pentru că economia este făcută din companii.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Nu stiu la ce e OK Serban, si de-a lungul, si de-a latul vremii, dar clar nu e in/la presa. Am fi preferat sa fie un moment dificil pentru el si sa lase naibii presa, ca nu se pricepe. Din pacate insa, pentru noi, astia din presa, el pupincureaza bine patronii, oricare ar fi ei. Si fiindca asta i-a mers ani de-a randul la Ringier,a inceput sa creada ca e chiar priceput la presa. I-a facut sa plece si pe cei care se mai pricepeau cat de cat si acum cred ca recita" oglinda, oglinjoara...", fericit ca si-a vazut visul cu ochii. si sunt convinsa ca sunt o multime de domnite care dau ochii peste cap in fata sau in spatele domnului director redactor-sef si patron cu 10%. Halal!
 • la Capital mai exista red-sef adjunct? sau seniori? sau si acolo s-au facut retrogradari si restructurari? ori e primul pas, cand directorul devine red-sef si apoi... tot lantul...ca la EVZ?
 • O sa ia, cumulat, si salariul fostului?
  Ca atunci e de inteles.
  Oricum, bursa si piata Rasdaq sunt un subiecte detinute la degetul mic, in macroeconomie e doctor, finatele sunt hobby-ul omului, media nu mai vorbim, la banking e maestru, talentul scriitoricesc nu lipseste.
  Asadar, sa ii uram succes domnului Serban!
 • Claudiu Serban a fost si a ramas un tip super ok de-a lungul vremii. cu greu pot spune asta despre alte persoane. este un moment dificil pentru toata presa. sunt convinsa ca va face fata cu brio acestei noi provocari.
 • Macovei, pazea! In curand, Serban va prelua si postul de redactor-sef al EVZ. Va fi si redactor, corector, SGR si, evident, inevitabil, singurul cititor. E cel mai bun!

Trimite un comentariu