Skip to main content

MUTARE SURPRIZĂ: Claudiu Şerban, redactor-şef la Capital

 

ACTUALIZARE: "Mi-am dorit foarte mult să lucrez la Capital şi să fiu redactor-şef", spune Claudiu Şerban. De ce a ales această mutare şi ce spune despre a fi director şi redactor-şef în acelaşi timp, în articol.

Publicitate

Claudiu Şerban, director general Evenimentul zilei şi Capital este şi noul redactor şef al săptămânalului economic. Claudiu Şerban a făcut anunţul în faţa redacţiei, într-o şedinţă, în urmă cu doar câteva minute (ora 16.15-16.30).

Directorul general, acum şi redactor-şef, preia atribuţiile de la Iulian Bortoş, care a demisionat săptămâna trecută, după cum paginademedia.ro a anunţat aici.

Iulian Bortoş va mai lucra la Capital până luni.

Claudiu Şerban: "Mi-am dorit foarte mult să lucrez la Capital şi să fiu redactor-şef"

"Eu mi-am dorit foarte mult să lucrez acolo şi, într-o perioadă, să fiu redactor-şef", spune Claudiu Şerban, într-un interviu pentru paginademedia.ro.

De ce ai ales această variantă?
Din două motive. 1. Eu nu mă aşteptam ca Iulian Bortoş să plece, nu eram pregătit pentru asta. 2. Eu mi-am dorit foarte mult să lucrez acolo şi, într-o perioadă, să fiu redactor-şef. De aici s-a ivit pe de o parte o oportunitate, dar şi o anumită nevoie. Asta m-a determinat să fac această mutare.

Le-am şi spus celor de la Capital: nu este vorba de un interimat, decât dacă nu reuşesc fie să îmi fac treaba de director, fie să îmi fac treaba de redactor-şef.

Cum se împacă cele două poziţii?
E o situaţie specială. Fiind o publicaţie din zona de business, o să fie mai simplu pentru mine. Anumite discuţii pe care le am eu ca director pot fi utile şi pentru munca de redactor-şef.

O situaţie ipotetică: ca redactor-şef, ai un material foarte bun despre o companie, pe care vrei să îl publici. Dar compania spune că îşi va retrage publicitatea dacă apare articolul. Ce faci, ca director?
Fac ce ar face oricine: pun în balanţă. Cineva arbitrează întotdeauna între interesul jurnalistic şi interesul comercial. În final, tot eu sunt cel care arbitrează.

Am studiat în anii 90 Etică la Maastricht, la Centrul European pentru Jurnalism şi exact astfel de lucruri am discutat. Un profesor britanic spunea că întrebarea de bază este "Ce se schimbă?". Ce se schimbă odată cu publicarea sau cu nepublicarea unui articol? Odată cu acest răspuns ai şi răspunsul la întrebarea "publici sau nu?"

Crezi că se pot face în acelaşi timp joburile de redactor-şef şi de director?
Fireşte, din moment ce asta am ales să fac şi asta mi-am asumat să fac.

Primele măsuri ca redactor-şef la Capital?
O să reevaluez conceptul editorial. Mi-aş dori mai multe interviuri, e o specie care a cam dispărut din Capital. Mai multe analize sectoriale, care altădată erau în fiecare număr şi mai multe informaţii din zona de companii, pentru că economia este făcută din companii.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • andy lupi andy lupi
    cine a vazut cv ul baiatului la ringier au avut o criza de isrerie. la scoala era o profesionala, punctul de maxim intelectual era practicarea vinatoarea vulpii in timpul stagiului militar,ceva greu de tradus pentru elvetieni. fraierii au crezut ca e o academie militara si l-au primit ca secretar de redactie.plimba spalturile in tipografie la univervul, dar le incurca,. mai avempovesti cu bula
  • QED QED
    Sper ca tonul acestui comentariu era unul ironic.
    Altfel, pana si comentariul tau e hilar. Cu asa sefa, care nici romaneste nu prea stie a scrie si e doar plina de ea pentru ca a ajuns `ziarista`, Top 300 o sa devina hartie igienica.
  • Bogdan Enoiu Bogdan Enoiu
    Bai, sa-i spuna cineva lui Serban ca si-a pierdut simtul masurii! Nu se vede cu ochiul liber ca evz si capital au iesit din piata, ca publicitatea nu se mai vinde acolo. Opriti-va sa muriti penibil, mai oamenilor!
  • mobutu sese seko kuku ngbendu wa za banga mobutu sese seko kuku ngbendu wa za banga
    Ce caraghios!
    Cat de tare e asta:"Eu mi-am dorit sa fiu redactor-sef
    la Capital intr-o perioada."
    In acea "perioada", nu exista nicio sansa pentru asa ceva!
    Mi-l si imaginez la o sedinta cu echipa dintr-o "perioada"!

    Petrisor, cum ai facut interviul, tu ai sunat la Serban, sau el la tine?
    Sunt foarte dezamagit ca nu l-ai intrebat ce studii are.
    Poate mai actualizezi odata, cu studiile lui Serban.
  • marcopolo marcopolo
    ORELE!!!!!! vezi ca nu se leaga orele intre ele . ora la care apare ca ai postat articolul si era sedintei de care vorbesti. care-i adevarul?
  • Sacalul de desert Sacalul de desert
    Claudiule, batrane, io te-as face imediat sefu' lu' Tom si Jerry, Pantera Roz, Ciocanitoarea Woody si Mickey Mouse. Dupa ce-i falimentezi si p-astia, te-as promova nitel peste Misu Gadea la Antene, apoi te-as roda prin niste telenovele si pe final, definitiv, te vad favorit la fotoliul de director la Hustler TV si Private Spice! Aici ti l-as pune secretar pe Vali Vijelie si regizor-sef pe faimosul Bobby Paunescu. Nu suna rau, ai?!
  • Politia Presei Politia Presei
    Rar intalnesti oameni care nu au simtul ridicolului precum acest Serban-stie-tot. Tipul e nascut pt a fi sef, el ar accepta sa fie si CEO la Coca-Cola, si director la Spitalul de Urgenta, si seful penitenciarelor - daca se poate concomitent - pentru ca in infatuarea lui imensa chiar crede cu tarie ca e f bun la orice. Drept dovada, a gasit destui fraieri care sa-l puna redactor sef la Libertatea, apoi la revistele TV Mania si Unica! Am lucrat cu el ca adjunt sef sectie pe vremuri la Gazeta Sporturilor, unde era, culmea, tot redactor sef!!! Un redactor sef care intreba in sedintele de sumar cine e Nicolae Dobrin si credea ca Ajax Amsterdam, unde tocmai se transferase Cristian Chivu, e sediul central al firmei care produce dezinfectantul ala pe baza de clor! Cand Lucian Ionita, adj lui, a realizat ce tampenii spune l-a pufnit rasul cu colegii, iar Serban a auzit si l-a dat afara. Aceste povesti sunt reale si pot fi confirmate de ziaristi respectabili precum Dan Filoti-ProSport, Oprisan de la Smiley TV (care era sa-l bata pe Serban in fata redactiei, revoltat de aberatiile sale), Dan Chiotea - gsp TV, Marius Mitran - sport.ro.
  • o rotiță mică o rotiță mică
    Băi nene... nu vă mai bucurați cu mortul în casă. Puneți mâna și măturați!
  • marius marius
    vioreanu nu a fost si nu este ziarist. nu cred ca plangea cineva dupa el. in afara de a turna la claudiu serban habar n-are de nimic. copy-paste poate face oricine, iar asta nici atat nu stie. asta e un exemplu foarte bun pentru halul in care a ajuns presa. imi e mila de cei care lucreaza acolo, cu astfel de oameni.
  • pro vioreanu pro vioreanu
    Cata ipocrizie la unii dintre comentatori. Cica va numiti ziaristi, vai de capul vostru! Cand a fost anuntul ca Vioreanu pleaca de la Capital toti vorbeati ca e o pierdere, ca el tine tot site-ul, ca e un ziarist bun, ca ce pacat etc. Acum ca Vioreanu s-a decis totusi sa ramana acolo, gata e de kkt. Hai Vioreanu!
  • Mustangul iute ca sageata Mustangul iute ca sageata
    A mai fost o surpriza (placuta zic unii) pe care a facut-o azi Serban la capital. A anuntat ca se face Topul 300. Iar la butoane va fi AnaMaria Smadeanu, cel mai competent si muncitor redactor de acolo
  • gogu gogu
    Andi: ai uitat de sofer :))
  • serban serban
    La Capital au ramas jurnalisti care nu pleaca pentru ca nu mai au unde:sunt foarte slabi. A ajuns senior editor unul Vioreanu, care nu lucreaza in presa, ci este un fel de secretar de redactie la site. Baga textele din print in site. E penibil.
  • UnCapsunarCanadian UnCapsunarCanadian
    "Dar compania spune că își va retrage publicitatea dacă apare articolul. Ce faci, ca director?"

    O situatie similara am citit pe forumul de Ford Mustang... Ford Mustang 2011 si 2012 cu transmisie manuala au probleme cu cutiile de viteza fabricate in China (intra greu in trapta 2, 3, zgomot, etc). Ford a incercat sa dea de cap la probleme fara prea mare succes si unii useri au fost contactati de un jurnalist de la televiziunea ABC pentru un material despre aceasta problema... Cateva pagini mai incolo un alt user spunea ca a vorbit cu altcineva de la ABC si se pare ca subiectul o sa fie expediat rapid intrucat s-ar putea pierde contractele de publicitate de la Ford si pe de alta parte subiectul nu e asa de spectaculos ca in cazul Toyota unde masina accelera singura, sau cu Ford Explorer-ul care se rasturna,etc. Intre timp proprietarii spera... asta e viata

    numai bine
    UnCapsunarCanadian

    PS: Am si eu un Ford Mustang, dar cu transmisie automata si fara probleme... inca
  • atent atent
    Daca nu angajeaza ziaristi vechi si buni, stirea nu are nicio valoare. Macar brandul asta sa fie salvat din presa economica

Trimite un comentariu

sus