Skip to main content

Prigoană, Ghişe şi Roşia Montană, repetenţii libertăţii de exprimare

 

Publicitate

Silviu Prigoană şi Roşia Montană Gold Corporation, Ioan Ghişe şi CSAT au fost declaraţi repetenţi la libertatea de exprimare.

Ei au primit “zmeura de aur a presei” pentru contribuţia adusă îngrădirii libertăţii de exprimare, în cadrul Premiilor FreeEx 2011, care s-au decernat aseară la Cheful Presei.

“Cel mai important episod negativ care se detaşează din istoria anului trecut rămâne totuşi faptul că la nivelul CSAT s-a consacrat ideea că o campanie media poate pune în pericol siguranţa naţională, ceea ce este din punctul nostru de vedere inadmisibil”, a declarat Mircea Toma, preşedintele AMP ActiveWatch.

“Oscarul libertăţii de exprimare” a mers anul acesta la un elev de liceu şi la Julian Assange, fondatorul Wikileaks.

[youtube width="350" height="280"]http://www.youtube.com/watch?v=SIlTiwpKZ70&feature=player_embedded[/youtube]

Video: George Hari Popescu

[youtube width="350" height="280"]http://www.youtube.com/watch?v=gr6WHgpkHrc&feature=player_embedded[/youtube]

Video: ActiveWatch

Iată care sunt premianţii şi ce scrie pe diploma lor:

Repetenţii libertăţii de exprimare:

Categoria: "Legi ale presei", Premiul: "Fugărim presa pentru Securitatea României şi pentru liniştea domniei sale"

"Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a descoperit anul trecut cine ameninţă siguranţa României: campaniile media. Acum, că strategii au dat mână liberă forţelor de securitate naţională să se
ocupe de periculoşii din mass-media, România poate să-şi bea liniştită whisky-ul la
Cotroceni".

La aceeaşi categorie, parlamentarii Ioan Ghişe şi Silviu Prigoană au primit premiul "Nici parlamentarii nu se testează, nu-i aşa?".

"Iniţiativele celor doi temerari ai gândirii demonstrează că România este o ţară în care libertatea de exprimare legislativă a parlamentarilor este lipsită de orice control intelectual".

Senatorul Ioan Ghişe a lansat un proiect de lege a presei care propunea atestarea jurnaliştilor prin legitimaţii de presă obligatorii, controlul psihologic al acestora o dată la trei ani şi diferite alte soluţii de tip "adio presă.

Neobositul deputat Silviu Prigoană a lansat cel puţin două proiecte de lege pentru liniştirea presei: unul care propunea trecerea TVR Internaţional sub controlul MAE, celălalt trecea presa scrisă şi online sub controlul CNA.

Iniţiativele celor doi temerari ai gândirii demonstrează că România este o ţară în care libertatea de exprimare legislativă a parlamentarilor este lipsită de orice control intelectual.

Ioan Ghişe, la Premiile FreeEx 2011:

" Vă recomand călduros tuturor celor prezenţi să faceţi minimul efort de a citi în amănunt atât proiectul de lege, cât şi expunerea de motive şi atunci veţi constata că, de fapt, premiul este parţial dat eronat, pentru că este vorba de o lege a unei profesii şi nu despre o lege a presei. Surpriza este că acum când vorbim este în vigoare Legea presei numărul trei din 1974 din timpul comunismului neabrogată".

El a spus că în România lipseşte definit juridic conceptul de jurnalist. "Când veţi citi proiectul de lege veţi vedea că dracul nu e aşa de negru după cum v-a fost spus", a adăugat Ghişe.

Categoria:Ajutor de neuitat”, Premiul: Un monumental loc de veci în galeriile romane de la Roşia Montană

"Ca să poată otrăvi Ardealul cu cianura, compania Roşia Montană Gold Corporation a otrăvit industria media cu cash. Pentru că a scos presa din foame pe timp de criză, dar şi pentru că a îndopat-o cât să nu mai vorbească, se acordă companiei aurarilor, ca premiu, un monumental loc de veci în galeriile romane de la Roşia Montană".

Premianţii libertăţii de exprimare:

Categoria: "Whistleblowers", Premiul: Dracula, pentru felul în care au băgat spaima în "fundul Statelor Unite ale Cenzurii"

"Wikileaks şi cofondatorul său, Julian Assange, au reuşit în ultimii ani să expună public grave încălcări ale drepturilor omului comise de guverne/forţe armate/servicii ale mai multor ţări care se pretind campioni ai democraţiei. Guvernele s-au enervat atât de tare, încât în 2010 şi-au abandonat total pretenţiile de promotori ai valorilor democratice şi au declanşat cea mai mare vânătoare globală din istorie contra unui mesager de informaţii de interes public".

Categoria: Tânăr, dar fotograf, Premiul: Bomba Molotov în Fotografie

Elevul Tudor Platon a câştigat premiul "Bomba Molotov în Fotografie" pentru proiectul "Elev în clasa a XII-a", "adevărată ameninţare la adresa sistemului de învăţământ". Premiul a fost ridicat de Ariel Constantinof.

Tudor Platon s-a înscris la concursul "Grădiniţa de Fotografie Documentară Oskar", cu fotografii în care a arătat limpede ce înseamnă viaţa unui licean din clasa a XII-a, prin aceasta alegându-se cu o "exmatriculare transformată în transfer forţat", la fel ca şi alţi cinci colegi folosiţi ca "modele internautice, fumătoare şi jucătoare de cărţi".

Sursa foto: Andrei Spirache, Video:  Cyberculture.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • kuku lina kuku lina
  Dupa ce compania aia aurifera care arunca cu aur in presa o sa otraveasca cianurat apa, nu o sa ai dupa ce bea apa. Aia o sa lase in urma iazuri bleu-cianura si o sa ramana cu aurul, iar statul-adica matalutza- o sa plateasca reecologizarea zonei. In urma o sa ramana un crater plin cu ape reziduale toxice, iar daca o sa ploua, si apele vor ajunge in Ungaria, tot matalutza, care plangi de mila companiei asteia, o sa platesti. Asa ca las-o mai moale cu investitia care poate schimba in bine vietile oamenilor.
 • giani giani
  @popa, se dau mari deontologi cu Rosia Montana pentru ca este un subiect controversat, si deci se vinde. Ca vorba aia, tre sa mananca si gura lor ceva.Interesul lor pt acest subiect nu e decat din punct de vedere al exemplarelor de ziar vandute. Nu-i intereseaza nici beneficiile economice, nici aspectele practice ale proiectului, nici dorintele oamenilor din zona care isi doresc ca proiectul sa inceapa
 • kla2005 kla2005
  toma si liana ganea s-au gasit sa se dea mari deontologi
  ...
  stimati jurnalisti faceti presa, demascati coruptia, luati-va de gat cu acesti minunati conducatori si nu mai lasati pe nimeni sa va ingradeasca!!!
  yeah, right!
  daca imi aratati un singur jurnalist integru, imi mananc palaria!
 • popa popa
  nu vad ce au marii deontologi cu rosia montana. sunt scarbit sa-i aud peste tot pe toma si liana ganea cum dau cu rahat intr-o companie care pana la urma vrea sa investeasca ceva in romania si sa asigure niste locuri de munca. ar trebui sa gandim mai logic si sa acceptam o investitie care poate schimba in bine vietile oamenilor, decat sa stam si sa ne dam ecologisti si sa nu avem dupa ce bea apa.

Trimite un comentariu

sus