Skip to main content

Ziarişti şi artişti împotriva ANAF: Nistorescu, Roşca Stănescu, Chiriac şi Bendeac

 

Mai mulţi jurnalişti şi artişti s-au constituit într-un grup de protest împotriva măsurii ANAF de a încasa TVA de la persoane fizice.

Publicitate

Printre aceştia se numără: jurnaliştii Cornel Nistorescu, Sorin Roşca Stănescu, Mihai Gâdea, Dana Grecu, Oana Stancu şi actorii Radu Beligan, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan şi Maia Morgenstern.

Mai multe detalii, in continuare:

"Comunicat privind apărarea drepturilor de autor

Noi, semnatarii prezentului comunicat, ne-am asociat pentru a semnala abuzul grav pe care îl face ANAF în materia drepturilor de autor. Acest abuz afectează sute de scriitori, artişti, arhitecţi, jurnalişti, precum şi reprezentanţi ai altor categorii socioprofesionale care au obţinut venituri în schimbul activităţii lor de creaţie.

În mod eronat, ANAF susţine că pentru veniturile obţinute avem obligaţia de a plăti TVA retroactiv timp de cinci ani, cu penalităţile aferente. Aceste penalităţi depăşesc cu mult debitul, ajungându-se asfel la sume colosale, care au început deja să fie oferite opiniei publice într-o campanie menită să ne arate drept beneficiarii unor venituri frauduloase.

În realitate, niciunul dintre noi nu a facturat şi nu a încasat TVA de la beneficiarii operelor noastre şi, ca atare, statul nu avea cum să fie prejudiciat, iar noi nu aveam cum să ne însuşim vreun venit necuvenit. Dovadă că, în fiecare an, in urma analizei declaraţiilor de venit, Fiscul ne-a comunicat taxele pe care urmează să le plătim, noi le-am plătit şi am obţinut în scris descărcarea de la Fisc. Dacă urma să fim supuşi şi altor taxe, Fiscul avea obligaţia să ne încunoştinţeze.

În fiecare an, societăţile care ne-au plătit drepturile de autor au fost verificate de aceeaşi instituţie şi, în fiecare an, instituţia Fiscului nu a constatat niciun fel de nereguli. Chiar şi în momentul declarării ca plătitor de TVA statul nu ar încasa sumele pretinse, întrucât societăţile beneficiare ale operelor noastre au posibilitatea de a deduce cuantumul taxei.

Mai mult, demersul ANAF este ilegal, întrucât contravine dreptului comunitar european şi jurisprudenţei CEDO, potrivit cărora acordarea dreptului de exploatare a unui drept de proprietate intelectuală de către autor angajatorului său nu este un contract de prestări de servicii, ci un contract de realizare a operei.

Ca atare, sub nicio formă nu putem fi supuşi plăţii TVA şi, cu atât mai puţin, unor plăţi retroactive şi unor penalităţi.

Avem convingerea că, prin intermediul ANAF, Guvernul încearcă în mod deliberat să-i intimideze şi să-i discrediteze pe jurnalişti, celelalte categorii socioprofesionale, care astăzi sunt somate să plătească TVA, fiind doar victime colaterale.

Înţelegem să acţionăm sub toate formele permise de Constituţia României, de celelalte acte normative, precum şi de legislaţia europeană, pentru a ne apăra de acest abuz. Ne-am adresat deja mai multor case de avocatură şi mai multor experţi fiscali pentru a ne asista în toate demersurile juridice pe care le vom declanşa.
Lista de semnături rămâne deschisă pentru a permite tuturor celor împotriva cărora ANAF face abuzuri legate de drepturile de autor să se asocieze cu noi.

Semnează:

actorii:

Radu Beligan, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Dan Condurache, Mircea Diaconu, Mihai Bendeac, Cireşica Litinschi, Lia Bugnar,
Creola Condurache(consultant financiar),

regizorul Dan Chişu,
muzicianul Florin Chilian,

artiştii plastici:

Nicolae Aurel Alexi, membru UAPPR, Conf. Univ. Dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti şi Adrian Pîrvu, membru U.A.P. Bucureşti , conf. univ. dr. la U.N.A. din Bucureşti, secţia de sculptură

jurnaliştii:

Cornel Nistorescu, Sorin Roşca Stănescu, Petre Mihai Băcanu, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Dana Grecu, Oana Stancu, Adrian Ursu, Gabriela Vrânceanu Firea, Radu Preda, Victor Ciutacu, Răzvan Dumitrescu, Dan Constantin, Oana Stănciulescu, Lelia Munteanu, Marius Niţu, Bogdan Chirieac, Ionel Dancă, Rareş Bogdan (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj), Octavian Hoandră (Ziua de Cluj, Realitatea TV Cluj)

economistul Ilie Şerbănescu, preşedintele Grupului pentru Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică
realizatorii TV/radio Mircea Badea, Daniel Buzdugan

Sursa foto: Mediafax Foto

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • Cred ca maestru Radu Beligan numai intr-o banda de hoti nu a fost inclus pana acum.
  Uite, insa, ca a venit si vremea asta.
 • Radu Beligan, Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Dorel Vişan, Maia Morgenstern, Dan Condurache, Mircea Diaconu.
  Nu stiu ce scara de valori ai tu dar pentru mine astea sunt nume mari.
 • nu ma, legea nu-i una pentru toti. Cum naiba nu-i clar pana acum? Pentru Nistorescu, Badea, Rosca-Stanescu, Ciutacu, Dana Grecu, Gadea, Oana Stancu legea nu-i la fel ca pentru toti ceilalti. Ei sunt mai presus de lege. Cu cat ne intra mai repede asta in cap, cu atat mai bine pentru ei.
 • Detest multe dintre personajele care semneaza petitia, dar incerc sa privesc obiectiv. Si eu am trecut prin acest control, ba chiar am fost obligat sa platesc niste bani, nu putini pentru mine. Nu vreau insa sa moara si capra vecinului (desi mi-ar place in cazul unora dintre semnatari). Ceea ce face ANAF este revoltator. Eu am fost luat pentru o depasire a plafonului in 2006, dar pana anul trecut nimeni nu m-a contactat de la ANAF desi eu am depus la timp declaratiile, an de an, am fost de nenumarate ori si am facut depuneri si cereri la ANAF, aveau numarul meu de mobil, eram la zi cu taxele, curat lacrima. Pur si simplu in 2010 ANAF a primit directiva sa sara pe cei cu drepturi de autor, pentru ca prevederea din Codul Fiscal din 2002 sau 2003 spune ca devin platitoare de TVA "persoanele fiscale" care depasesc suma, fara sa se precizeze clar daca juridice sau fizice. Pana atunci se interpreta ca persoana fiscala inseamna persoana juridica, dar din 2010, cum au ramas cu sacul gol si aveau si un meci cu jurnalistii, au zis sa extinda si la persoanele fizice. Pentru verficare va rog sa cautati un articol din Hotnews de prin 2008 sau 2009 in care se vorbea de posibilitatea ca MF sa ceara ca prevederea sa se aplice si persoanelor fizice. Cu alte cuvinte, eu, Ionescu, cetatean simplu care nu apare la televizor, am platit taxele la timp, am depus toate declaratiile cerute, ba chiar - pentru ca ma stiu ametit - am angajat si contabil ca sa ma asigur ca nu am probleme cu taxele si sa pot dormi linistit. Si dupa 4 ani m-am trezit cu control cum ca sunt un infractor nenorocit care a facut statul de TVA, mi-au fost controlate toate conturile bancare, m-am dus de zeci de ori la ANAF si la firmele cu care am colaborat samd Si asta pe baza propriilor mele declaratii depuse ca idiotul la timp. Nu dupa nu stiu ce ancheta a iscusitilor inspectori ANAF, pur si simplu dupa declaratia mea din 2006. De ce nu m-a anuntat ANAF in 2007, 2008, 2009 ca am depasit plafonul?
  In concluzie, dupa asa o experienta, eu cred ca nu putem sa fim siguri pe nimic in Romania, oricand poate sa vina un guvern cretin care sa te scoata dator vandut si sa te lase in fundul gol. Din pacate in continuare statul roman lucreaza nu pentru cetatean, ci impotriva lui, considera cetateanul nu un partener, ci un infractor.
 • Legea e una pentru toti,indiferent cum te numesti sau cine esti.Cu atat mai mult pentru acestia care sau unit intr-o banda ca sa -si apere infractiunile fiscale.
 • eu platesc TVA de cand am depasit 35000 de euro. Dar ei sa nu plateasca, nu. Sunt de acord ca semnatarii acestei petitii, sa nu plateasca. Pentru ca ei sunt niste Victime, niste sarmani nenorociti, loviti din toate partile de lumea rea. Karma grea, ce mai! Jos TVA-ul ... doar pentru unii dintre noi! Restul sa-l plateasca ca altfel n-avem salarii pentru profesori si pensii pentru aia batrani. Suntem toti egali dar unii e mai egali decat noi!
 • o ce suparare ca ANFUL se ia de acesti "ziaristi" latrai precum ciutacu gidea pui de comunist dana grecu urlatoarea de serviciu a luifelix badea da badea cel porcos si lingau amaritul ala de ciuvica care saracul nu are nici-o meserie sta si maninca rahat la felix in hazna si la irealittea pentru 2 3 sute de euro si vai ce durere pe ei ca trebuie sa plateasca darile la stat rusine bezeeidele ce sunteti.
 • pai da ei se cred zei. acum cind a fosredusi la gradul de oameni normali au inceput sa ii ia ficatul. oricum am sa-mi cumpar un bax de batistute pentu a-mi sterge lacrimile pentru ei.
 • o cununa de lauri, sa ca zic asa. ce mai, numa' oameni unu-si-unu, unu-si-unu. Ia auziti aici: nistorescu, rosca-stanescu (hehehe), ciutacu, badea, gadea ... daaa, nume tari domle, nume tari, ei fac Romania de azi asa cum e. si pentru asta nu tre' sa plateasca taxe la stat. sa facem legi speciale pentru ei, nu? asa cred. se smiorcaie, sa vaicaresc non-stop, vaaai, vaaai, of-of-of, ce ma fac, am bani de daaat, of, nu-mi da nimeni bani cado' pentru ca-s dashtept si am limba lunga, of-of-of, tre' sa dau banii pentru care am pupat atatea dosuri puturoase. vaaaai, vai, ce ma fac. Vai ce ne enerveaza turcescu, el a luat 1-2-3 milioane de la vantu si noi pupam de 10 ori mai mult pentru de 10 ori mai putin si avem si bani de dat la stat. I-au mai prostit si pe actorii aia sa semneze langa ei. Mai bine ati face sa spuneti ca legile sunt complicat formulate, greu de inteles si asa le-au facut toti guvernantii din ultimii 20 de ani, si ca asta ajuta, favorizeaza nerespectarea legii. mai bine ati vorbi pe bune de problemele reale - exista! sute, mii - decat sa va desertati laturile alea in fiecare zi, la tembelizor.

Trimite un comentariu

sus