Skip to main content

EXCLUSIV. MUTARE SURPRIZĂ: Ringier cumpără Edipresse România

 

ACTUALIZARE 3: "Echipele editoriale și salariile rămân neatinse", a declarat Mihnea Vasiliu într-un interviu acordat site-ului paginademedia.ro. "Va urma o analiză a portofoliului și a departamentelor de suport. Probabil din aceste departamente vor fi afectați unii oameni", a spus el. Interviul în articol.

Publicitate

ACTUALIZARE 2: După finalizarea tranzacției, va pleca din companie și Vincent Briot, director financiar.

ACTUALIZARE 1: Cristina Simion va pleca din companie după finalizarea tranzacției. "Mă pun la dispoziția Ringier cât timp este nevoie pentru a asigura perioada de tranziție", a spus Cristina Simion în fața angajaților, în urmă cu câteva minute. La șediță a participat și Mihnea Vasiliu, directorul Ringier România.

Tranzacție pe piața media: Compania Ringier cumpără Edipresse A.S. România, firmă care editează, printre altele, revistele Avantaje, Elle, Viva, Baby și Psychologies.

Mutarea nu este un joint-venture, ci o cumpărare a companiei din România. Angajații Ringier au fost deja anunțați că revistele Edipresse trec la Ringier.

Mai multe detalii, în continuare:

Edipresse România este un joint venture între Edipresse Elveția (60%) și Axel Springer (40%). În țările Europei de Est, Ringier și Axel Springer și-au unit operațiunile anul trecut, într-un joint-venture. România nu a fost inclusă în acest joint-venture din cauza situației din acel moment a companiei Ringier și a pieței de media.

Preluarea Ringier nu este un joint-venture, ci o cumpărare a companiei de către firma elvețiană deținută de familia Ringier.

O parte din titlurile editate de Edipresse A.S. au fost preluate deja, în ultimul an, de către Ringier. Primul titlu care a trecut la Ringier a fost Joy, în octombrie anul trecut (după cum paginademedia.ro a anunțat AICI), urmat de AutoBild, în februarie 2011 (preluare despre care paginademedia.ro a scris AICI).

ISTORICUL EDIPRESSE ROMÂNIA:

 • Romanian Publishing Group (actulul Edipresse AS) a fost fondată în 1995 de către Adrian Drăghici (cel care ulterior a dezvoltat și compania de panotaj Euromedia), Kenny Blatt și Tony Gray.  În același an, RPG lansează Avantaje, prima revistă glossy pentru femei din România. Doi ani mai târziu, RPG aduce în România revista Elle.
 • În 1998, compania elvețiană Edipresse intră în România, iar în 2002 preia și titlurile deținute de Axel Springer pe piața din România.
 • Din iunie 2004, Edipresse deține 60% din pachetul de acțiuni al Romanian Publishing Group, restul de 40% fiind deținut de Axel Springer.
 • Din februarie 2005, Romanian Publishing Group SRL a devenit Edipresse A.S. SRL.
 • Edipresse A.S. publică în prezent cincisprezece titluri, dintre care: Avantaje, Elle, Viva, Povestea Mea, Întâmplări Adevărate, Baby și Psychologies.
 • Director general Edipresse A.S. este Cristina Simion.

Ringier și Edipresse, în cifre

Pe o piață a presei media în scădere, atât Ringier, cât și Edipresse au înregistrat pierderi în ultimii ani. Anul trecut, Ringier România a terminat cu un minus de aproape șapte milioane de euro, la 19 milioane de euro. Edipresse A.S. a înregistrat un minus de aproape 700.000 de euro, la 5,5 milioane cifră de afaceri.

Cifrele celor două companii, conform datelor de la Ministerul finanțelor.

Edipresse A.S. România

Edipresse A.S.   Numar angajati   Cifra de afaceri (euro)   Profit/pierdere (euro)  
2006 103 8,8 milioane 1,17 milioane
2007 118 10,6 milioane 877.000
2008 117 10 milioane 427.000
2009 114 6,4 milioane -864.000
2010 95 5,5 milioane -692.000

Ringier România

Ringier   Numar angajati   Cifra de afaceri (euro)   Profit/pierdere (euro)  
2006 670 52,8 milioane 6,9 milioane
2007 692 56,4 milioane 8,5 milioane
2008 590 40 milioane 1,8 milioane
2009 n.a n.a -13 milioane*
2010 402 19 milioane -6,7 milioane

*conform datelor anunțate de Ringier România

Mihnea Vasiliu: "Echipele editoriale și salariile rămân neatinse". Departamentele de suport vor fi afectate

"Echipele editoriale și salariile rămân neatinse", spune Mihnea Vasiliu, director general Ringier România, într-un interviu acordat paginademedia.ro. Departamentele de suport (IT, Resurse umane, financiar, administrativ) vor fi însă afectate. Motivul: dublarea structurilor cu cele existente în Ringier.

Petrișor Obae: Ce se va întâmpla în perioada următoare?
Mihnea Vasiliu: Va fi o analiză a portofoliului și a departamentelor de suport, să vedem în ce măsură se dublează cu structurile din Ringier. Este vorba de Resurse umane, IT, FInanciar, Administrativ. Asta înseamnă că, probabil, din aceste departamente unii oameni vor fi afectați.

Echipele editoriale și salariile rămân neatinse.

 

Vor fi păstrate toate titlurile?
Se va face o analiză a portofoliului de reviste, pentru a observa ce titluri au viitor și care se potrivesc cu ce editează Ringier. Oricum, nu se va face nimic până la sfârșitul anului, când așteptăm decizia Consiliului Concurenței.

 

Se va muta sediul?
Deocamdată nu se schimbă absolut nimic, de la sediu la oameni. Dacă decizia Consiliului Concurenței va fi favorabilă, se vor muta la Ringier, unde am extins deja facilitățile.

 

Cristina Simion, actualul director general Edipresse, nu va mai continua după finalizarea tranzacției. Mai sunt alți oameni în aceeași situație?
S-au pus la dispoziția Ringier, pe o perioadă limitată, Cristina Simion, director general și Vincent Briot, director financiar. Decizia le aparține în totalitate.

Decizia de a nu mai continua este decizia lor. Apreciem calitățile manageriale ale celor doi și ar fi fost foarte utili managementului Ringier.

 

Cum vor fi intergrate titlurile? Va fi o nouă divizie a Ringier?
După plecarea lui Dragoș Vărșăndan, în noua organigramă nu va fi o nouă divizie. Nu este nevoie de o substructură. Titlurile vor avea suport de la departamentele din Ringier.

Tranzacția, definitivă după aprobarea Consiliului Concurenței

Achiziția Edipresse de către Ringier intră în vigoare după acordul ConsiliuluiConcurenței, se arată în comunicarea internă a Ringier.

Mesajul Ringier:

Ringier AG, cea mai mare companie de media din Elveţia cu operaţiuni la nivel internaţional, anunţă achiziţionarea întregului pachet de acţiuni al Edipresse A.S. România, un joint-venture al grupului elveţian de presă Edipresse şi al companiei germane de media Axel Springer. Edipresse A.S. România este una dintre cele mai mari edituri specializate pe publicarea de reviste din România. Ringier adaugă astfel portofoliului său de produse grupul de publicaţii Elle, revistele Avantaje, Look!, Psychologies, Întâmplări adevărate, Povestea mea, Lucru de mână, Poveşti de viaţă şi Baby, precum şi licenţa românească pentru Viva!, publicaţia Popcorn, adresată tinerilor, şi divizia Custom Publishing.

Ringier România şi-a început activitatea în 1992 şi este în prezent, cu cei peste 400 de angajaţi ai săi, una dintre cele mai mari companii de publishing din ţară. Ringier România deţine 16 produse tipărite şi online, printre care şi tabloidul Libertatea. Activităţile Edipresse A.S. România vor fi integrate în organizaţia Ringier România.

Florian Fels, CEO Ringier Central Europe: „Preluarea Edipresse A.S. România este un pas important pentru dezvoltarea de succes a companiei noastre din România. Portofoliul nou preluat şi bine dezvoltat se potriveşte perfect structurii noastre de reviste deja existente şi o completează cu titluri puternice.”

Michel Preiswerk, CFO şi COO al Edipresse Group: „Această schimbare de acţionariat va oferi Edipresse A.S. România şi angajaţilor săi noi oportunităţi extraordinare de dezvoltare şi va permite Edipresse să se concentreze pe celelalte pieţe şi activităţi ale sale.”

Ralph Büchi, Preşedinte Axel Springer International: "Prin vânzarea acţiunilor noastre ne vom concentra şi mai mult, în viitor, pe consolidarea pieţelor noastre de referinţă din Europa, precum şi pe dezvoltarea activităţilor digitale. Le mulţumim echipei de management şi tuturor angajaţilor Edipresse A.S. România pentru colaborarea de lungă durată, bazată pe încredere."

Preluarea Edipresse A.S. România de către Ringier România S.R.L. va deveni efectivă în momentul obţinerii aprobărilor necesare emise de Consiliul Concurenţei din România.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • o replica tipica de "jurnalist" - ceea ce intelegi voi prin jurnalist :)). Eu n-am incercat nici sa ma numesc, nici sa fiu vreodata jurnalist. E o meserie extrem de toxica si tot mai neinteresanta. O gasca de lux formata din "vedetele" la moda acum, din moderatorii si redactorii ziarelor ce mai scot cateva exemplare, subiecte "fierbinti" gen: Botezatu, Simona Sensual, Iri, Moni, sanii Elenei Udrea ... :))))si multe alte nume grele din astea, nu ma onoreaza. Chiar ma dezonoreaza :)). Ma gandesc cu groaza ca as fi putut fi vreodata , stiu si eu, asociata cu asa ceva (de exemplu pentru ca am un blog). Si etichetata drept jurnalist. Voi va balacariti in toate felurile pe aici, dar va simiti jigniti cand altcineva va spune acelasi lucru. De parca ar putea fi murdarit ceva de valoare. Nu numai eu nu sunt interesata de ce faceti voi, ci si toti cei ce nu va mai citesc. Prostii aia. Cred ca unii merg cu zambetul pe buze la serviciu. Si cu gura laaarg deschisa. De aia massmedia arata cum arata. Da, pe mine nu ma sustine nimeni. Foarte adevarat. Eu imi tin gura bine inchisa :)))))))))
 • Aoleooooooooooooooooooooo, tony grey?!?!?!?! e atit de incapabil ca-l tot multa imre pe posturi din ce in ce mai jos, doar-doar s-o descurca, dar nimic. din director de publicitate a ajuns la web, si-acum la locale. Sa-l dea, neica, afara, ca nu-i bun de nimic, si cu leafa lui platesti 10 redactori. Apropo, la adevarul nu s-au dat salariile pe iulie nici pina acum...
 • @Laura Lucruri cu adevarat interesante?... Adica bloguri de priceputi fericiti pe care din pacate nu ii sustine nimeni?..:))
  Atunci cand pui etichete pe toti oamenii din media, o faci la gandul ca pana la aproape 40 de ani ai incercat fara succes sa te numesti jurnalist?..Si ai lucrat intr-un colectiv de "nepriceputi nefericiti"?..Nu treuie sa iti faci griji, tu esti unica si speciala, din fericire nu sunt toti ca tine :)
  Unii care s-au descurcat mai bine in acest domeniu, intra cu zambetul pe buze cand ajung la serviciu :)
 • ce jale e in media :))) nu vad pe aici decat dezastre peste dezastre, mutari si miscari care de care mai neinspirate si o clica de nepriceputi nefericiti care se sustin reciproc. Conform statisticilor publicate chiar pe aceasta pagina, Ringier, cu 13 milioane pierdere in 2009 de exemplu,cumpara Edipresse. S-au scos toti! Pe cand un faliment total? ... ca sa incepem sa vorbim de lucruri cu adevarat interesante
 • O sa faca distributia atat pt Adevarul cat si pt Intact , Hiparion. Sau se coace o noua retea de distributie - logistica ?
 • Un prim pas pentru inchiderea redactiilor locale ....Adevarul dă afară publisherii din toate redactiile regionale Constanta, Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara, etc... Adică pe administratori, oamenii care se ocupau de tot: distributie, chisocuri, tipografii, soferi, oamenii care stiu tot ce miscă si au fost ink de la inceput la adv. Oamenii ăstia au tinut redactiile deschise, au amânat cât au putut datoriile care se acumulau, pentru că trustul nu mai sustine financiar redactiile locale si le spuneau publishilor să vină cu bani de acasă. Acum îi aruncă în stradă. De tot o să se ocupe de acum un băiat, Toni Grey, de la Bucuresti, consultant străin plătit pe mii de euro, care după ce nu a mai consultat nimic pe la Adevărul a fost pus sef la Distributie, cu toate că el nici nu stie cu ce se mănâncă România, dar mai chisocuri, difuzare, tipografii, trasee, soferi, facturi, restante....
 • @Xavier
  1. Daca era asa somitate dna Simion, Edipresse nu ajungea in situatia asta; ma astept exemple de somitati, ca eu inca n-am detectat vreuna in managementul de presa de la noi unde de vreo 15 ani se tot balacesc aceleasi personaje care stiu sa se vanda bine, nicidecum sa performeze si sa conduca ceva ca lumea; singurele nume nou aparute sunt Peter Imre (Adevarul Holding, Codrut Seres (Intact) si Orlando Nicoara (Publimedia), toti acesti meseriasi, cu zero ani de publishing in spate, avand rezultate dezastruoase.
  2. Axel Springer a preluat cam toate diviziile Ringier Europa, in afara de cea din Romania. Florian Fels, la care face referire Petrisor in articol ca fiind sef mare la Ringier, e de fapt omul celor de la Axel Springer parasutat la elvetieni, venit de la filiala lor din Polonia, unde tabloidul Fakt a avut rezultate senzationale. Faptul ca in Romania s-au preluat reviste de-ale nemtilor arata ca in ochii alora Ringier Romania are sanse rezonabile sa intre sub tutela Axel;
  3. Mihnea Vasiliu e prea mic in ecuatia asta, e doar un gestionar de portofoliu facut la indicatiile altora. Singurul sau merit e ca a scapat de un papagal precum Varsandan si ca a mai inviorat nitel piata cu dvd-uri fumate la Libertatea (cam tarziu, dar tot e ceva);
  4. Ringier ar fi inchis filiala din Romania fara emotii, dar salvarea a venit din doua locuri: Libertatea ar fi costat prea mult cand a fost scoasa la vanzare (Sarbu si Voiculescu n-ar fi dat 30 milioane euro in 2009, in timp ce Patriciu dorea sa cumpere tot trustul cu 25 milioane), iar tipografia din Bucuresti era noua, a costat 15 milioane euro si nu o cumpara nimeni. In afara de aceasta tipografie si de Libertatea, pe elvetieni nu-i leaga practic nimic de Romania.
 • @Oracolul: Mihnea este cel mai norocos fost sofer de Olcit rablagit din lume, daca nu cumva chiar si din Bucuresti. Atata hal de noroc nu poti sa ai, dupa ce te-a dat Sarbu in suturi afara si ai facut svaitzer din iRealitatea, sa ajungi la masa ghiftuita a elvetienilor, si sa-ti mai si arogi o tranzactie care se derula de vreun an si ceva, probabil.

  Pe cine sa aduca, zi si tu? Cel mai probabil, o sa conduca singur, omul nu suporta opozitie. Cel mult pe amicul lui de pahar, Dragos Stanca. Alte variante nu vad.

  Altfel o pastra pe Cristina, care-i o somitate. De ce crezi ca n-a ramas Cristina Simion? Cum sa lucreze femeia aia cu 'expertul'? Ca sa nu mai zic ca parca au fost in cursa directa la Zurich pentru a prelua sefia Ringier Romania anul trecut.
 • si uite asa s-a facut liniste! :) si plecarea lui varsandan a generat mai multe comentarii, iar la stirea anului, toata lumea tace. digera.... :)

  Sau n-ai apucat tu, Petrisor, sa aprobi comentariile? in caz ca asa e, te rog sa nu mai publici acest mesaj.
 • ringier devine acum o structura mult mai mare fata de ce a fost. deci, este nevoie de noi sefi prieteni. varsandan a plecat (a fost convins sa plece), deci inca un loc liber. pe cine oare va aduce mihnea pe langa el? mda, o fi greu de ghicit?

Trimite un comentariu