Skip to main content

Televiziunile fac tot posibilul să-și apere știrile de la ora 17.00

 

Televiziunile încearcă din răsputeri să-și păstreze în grilă știrile cu crime, sinucideri și mutilări.  Posturile au cerut CNA-ului explicații cu privire la noua prevedere legală, apărută pe 28 iulie în Monitorul Oficial, care interzice difuzarea de imagini de la locul crimelor, sinuciderilor și mutilărilor, între orele 6.00 și 22.00.

Publicitate

Noua prevedere a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) mai interzice și imaginile cu bocete. Mai exact, în aceste cazuri nu este posibilă "difuzarea de imagini cu rudele aflate în suferință ca urmare a tragediilor".

Televiziunile nu sunt de acord cu interzicerea și cer nuanțarea deciziei, astfel ca anumite "imagini cu caracter informativ" să poată fi difuzate pe post.

Ce vor televiziunile, dar și ce spun membrii CNA, în continuare:

Cererile televiziunilor reies dintr-o poziție depusă la Consiliul Național al Audiovizualului de către ARCA (Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale) - organizație care reunește jucătorii din piața TV.

Posturile TV nu vor interdicție și cer "o excepție". Mai exact, ele consideră că, prin decizia CNA, "se elimină posibilitatea de a difuza imagini cu caracter informativ, care țin de specificul comunicării audiovizuale". Televiziunile vor și o dezbatere publică pe acest subiect.

Din documentul depus de ARCA la CNA:

"Interdicția difuzării, în intervalul orar menționat (6.00-22.00 n. red), a oricăror imagini de la locul tragediei elimină posibilitatea de a difuza imagini cu caracter informativ, care țin de specificul comunicării audiovizuale în programele informative ale televiziunilor, imagini care contribuie la corecta informare a publicului prin localizarea și identificarea cazului ca atare.

Ca urmare, considerăm că ar fi binevenită o circumstanțiere a reglementării care constituie obiectul proiectului de modificare a art. 17 prin exceptarea de la restricție a imaginilor cu caracter informativ.

Reamintim totodată că este binevenită, în sensul prevederilor legii transparenței decizionale, o dezbatere publică pe tema modificării reglementative avute în vedere de Consiliu."

Răsvan Popescu, președintele CNA, spune că forul va lua în discuție cererea televiziunilor.

Răsvan Popescu, pentru paginademedia.ro:

“ARCA ne-a făcut o propunere de detaliere și circumstanțiere a acestor prevederi astfel încât să fie mai clar pentru radiodifuzori ce imagini pot difuza și ce imagini nu pot difuza. Această propunere va putea fi discutată în următoarea ședință care va avea loc în această lună”.

Președintele CNA a mai spus că va detalia această prevedere printr-o instrucțiune. (proiectul instrucțiunii, la finalul articolului).

Răsvan Popescu a mai spus că posturile de televiziune nu vor fi sancționate până nu va fi clarificată această prevedere de lege.

Vicepreședintele CNA:"Nu este demn să faci rating speculând suferința unor oameni"

"Nu este demn de condiția de jurnalist să faci rating cu suferința unui om", spune Onisei.

Ioan Onisei:

"În momentul în care faci rating speculând prin imagini și comentarii suferința unor oameni (indiferent de împrejurările din cauza cărora acești oameni suferă) nu ești demn de numele de jurnalist și, mai grav, de condiția de om.

Dacă așa-zișii jurnaliști vor să facem o listă, ca la medicament, de ce este voie și de ce nu este voie, înseamnă că pe ei nu-i interesează, de fapt, decât ratingul și nu interesul public și respectul față de om. Iar lista pe care o cer nu va putea fi niciodată exhaustivă."

Ioan Onisei (vicepreședintele CNA) a declarat pentru paginademedia.ro că nu este de acord ca CNA să realizeze un ghid pentru aplicarea acestui noi prevederi și că acest lucru se va întâmpla doar dacă propunere va primi vot pozitiv din partea forului.

Vicepreședintele nu este pe aceeași lungime de undă cu președintele Răsvan Popescu: "este foarte sensibil la ce vrea media", spune Onisei despre Popescu.

Ioan Onisei, vicepreședinte CNA:

ARCA a făcut o solicitare în care avea o propunere de aplatizare a aliniatului II (art. 17 din Codul Audiovizualui). Domnul Răsvan Popescu este foarte sensibil la ce vrea media. E absolut ridicol să discutăm acum această prevedere care a apărut deja în Monitorul oficial. Acest lucru se va face doar dacă propunerea va primi cel puțin șase voturi. Eu sunt total împotrivă”.

Onisei:

“Este așa de multă agresivitatevulgaritate și dezinformare pe posturile de televiziune încât nu numai că modificarea articolului 17 era necesară, dar ar fi necesare prevederi legale mai dure și o atitudine mult mai fermă și consecventă a Consiliului Național al Audiovizualului.

Aceste speculații pe care le face radiodifuzorul nu reprezintă decât interesul față de rating împotriva interesului față de protecția minorilor și a protecției bunului simț, bunei cuviințe și a respectului față de suferința altcuiva."

Documentul depus de ARCA:

"Referitor la proiectul de decizie de completare a art. 17 al codului audiovizualului, proiect care a fost în discuția Consiliului în ședința sa din 28 iunie 2011, vă supunem atenției urmatoarele:

Considerăm că ultima versiune a proiectului de decizie nu are în vedere necesitatea unei distincții între caracterul informativ al relatărilor despre cazuri precum cele prevăzute la art. 17 și caracterul descriptiv sau de reconstituire al programelor în care se relatează cazurile respective. Interdicția difuzării, în intervalul orar menționat, a oricăror imagini de la locul tragediei elimină posibilitatea de a difuza imagini cu caracter informativ, care țin de specificul comunicării audiovizuale în programele informative ale televiziunilor, imagini care contribuie la corecta informare a publicului prin localizarea și identificarea cazului ca atare.

Ca urmare, considerăm că ar fi binevenită o circumstanțiere a reglementării care constituie obiectul proiectului de modificare a art. 17 prin exceptarea de la restricție a imaginilor cu caracter informativ.

Reamintim totodată că este binevenită, în sensul prevederilor legii transparenței decizionale, o dezbatere publică pe tema modificării reglementative avute în vedere de Consiliu."

Propunerea de Instrucțiune a CNA, după solicitarea ARCA:

"Instrucțiune alin. 2 al art. 17 al codului audiovizualului trebuie interpretat în sensul că , prin circumscriere la restricția relativă la difuzarea de reconstitutiri și descrieri prevăzute la alin1, nu se pot difuza imagini de tip descriptiv sau de tip reconstituire. Aceasta nu înseamnă însă că, pentru corecta informare a publicului, nu pot fi difuzate imagini de tip informativ care au ca scop localizarea și identificarea cazului ca atare.

Propunere modificare alin (2) :

În cazul acestor drame radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei cu caracter descriptiv sau având caracter de reconstituire sau imagini care arată suferințele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia."

Cum arată articolul 17 din codul audiovizualului după publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial?

Art. 17

1) În intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune, care conţin descrieri ori reconstituiri ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale ori practici oculte.

2) În cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arată suferinţele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei acesteia.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Care "stiri" ?!!! Cele contrafacute, mixate in studio care pot "da bine prostimiii"?!!! Evident in functie de platitor cotizant(partidic sau nu).
  • La ADEVARUL, pe reteaua interna, a aparut astazi un anunt conform caruia toti angajatii vor primi doar 50% din salariul pe iulie in data de 5 august, cand se dadeau in mod normal toti banii aferenti lunii iulie. Restul, de bani.... NU SE STIE!. "Managementul" motiveaza ca ii este greu economic. Reporterii au scris comentarii pe reteaua interna, in care il faceau praf pe Imre, dar apoi comentariile AU FOST CENZURATE! Libertatea cuvantului la ADEVARUL se opreste cand spui de rau de Imre.
  • La ADEVARUL, pe reteaua interna, a aparut astazi un anunt conform caruia toti angajatii vor primi doar 50% din salariul pe iulie in data de 5 august, cand se dadeau in mod normal toti banii aferenti lunii iulie. Restul, de bani.... NU SE STIE!. "Managementul" motiveaza ca ii este greu economic. Reporterii au scris comentarii pe reteaua interna, in care il faceau praf pe Imre, dar apoi comentariile AU FOST CENZURATE! Libertatea cuvantului la ADEVARUL se opreste cand spui de rau de Imre.
  • Aici e PRO-ul cap de lista si tot ei sunt cei care se lupta din rasputeri sa nu se puna in aplicare aceasta reglementare.
    De-abia astept stiri care sa nu mai inceapa cu crime, violuri sau accidente ci cu ceea ce s-a intamplat in ziua respectiva si care ne afecteaza pe toti.
    Stirile despre crime nu intereseaza dar socheaza.
  • bravo CNA. sa-si dea cu tesla in...si antena si realitatea si pro-ul si kanal wcd. jurnalele de stiri, in majoritate sunt infecte si jenante pentru meseria de jurnalist de televiziune(pe satelit, online, terestra). eu unul m-am saturat de stiri cretine si pentru indobitocirea acestui popor. astept si reglementari privind materialele despre pitzipoance, violuri, fufe, cocalari, prost-gust. doamne ajuta.
  • In sfarsit o atitudine de aplaudat a CNA. Este atata violenta in jurnalele de stiri incat nu mai pot sa le urmaresc alaturi de copilul meu pentru ca nu stiu cand poate sa urmeze o stire cu un viol rural, o toporisca infipta intr-o mama samd Mai ales ca jurnalele sunt "paginate" total aiurea, dupa o stire politica, hop un viol, apoi o stire economica urmata de o crima oribila... Nu stiu cum s-a ajuns la aranajrea stirilor in halul asta, macar de ar avea niste "coperti" pentru stirile oribile ca sa putem sa trecem pe alt canal.

Trimite un comentariu