Skip to main content

INTERVIU. Silviu Petcu: Românii îl au pe "Chix Factor". Despre Distractis, Divertis, de ce au plecat de la Pro TV și cum au renunțat la TVR din motive politice

 

Românii îl au pe "Chix Factor", spune Silviu Petcu, de la Distractis, jumătatea de Divertis care începe la TVR emisiunea pe 2 octombrie. Cum adică?

Publicitate

"Cred că noi, românii, suntem mult mai aplecați către a da chix în viață. Adică începem un proiect, frumos, și la final se fleșcăie, se întâmplă ceva, dă vaca cu piciorul în găleata cu lapte proaspăt muls, cam așa se întâmplă. Și atunci - pe lângă cealaltă mare vedetă a României, Capra vecinului - introducem și Chix factorul în viața noastră", spune Silviu Petcu, într-un interviu acordat paginademedia.ro.

Petcu povestește cum Divertis a renunțat la TVR din motive politice, în plină eră FSN și Iliescu, acum vreo 16 ani și cum Pro TV a fost cel care a decis să renunțe la Divertis Land of Jokes. Unde n-ar lucra niciodată? La OTV. "Acolo ar trebui să ne ducem și să ne dezbrăcăm".

Interviul, în continuare:

Din 2 octombrie, Distractis (care reunește membrii Divertis care au apărut în emisiunea Land of Jokes, la Pro Tv) vine la TVR 1, duminica seara. Unul dintre cei mai vechi reprezentanți ai Divertis, acum la Distractis, Silviu Petcu, vorbește pentru paginademedia.ro despre noul show, colaborarea cu TVR 1, formate de televiziune, relațiile cu Toni Grecu și actualul Divertis și istorii de pe vremea FSN-ului.

Din interviu:

Despre "Chix Factor":"O să introducem o rubrică nouă, care se numește Chix factor, pentru că este această nebunie cu X Factor, cu factorul care te scoate în fața celorlalți. Cred că noi, românii, suntem mult mai aplecați către a da chix în viață. Adică începem un proiect, frumos, și la final se fleșcăie, se întâmplă ceva, dă vaca cu piciorul în găleata cu lapte proaspăt muls, cam așa se întâmplă. Și atunci - pe lângă cealaltă mare vedetă a României, Capra vecinului - introducem și Chix factorul în viața noastră.

Nu înseamnă că acest Chix factor este prezent peste tot, dar e destul de prezent. Ultimul exemplu, cel mai tare, este Stadionul Național, se face ceva extraordinar, și vine un nene care nu se pricepe la nimic, ia banii, că așa suntem noi obișnuiți, cu “lasă, șefu’, că merge și-așa”, și s-a terminat."

 

Despre noul contract cu TVR 1: "Pot să declar și acum, așa cum am declarat și în alți ani: pe noi nu ne conduce nimeni. Ceea ce avem noi în cap și ceea ce simțim noi că trebuie să criticăm - aia criticăm."

 

Despre întreruperea colaborării cu TVR 1, cu ani în urmă: "Am avut o perioadă mai lungă în care TVR-ul nu ne-a mai primit, din motive politice. (...) Atunci era domnul Răzvan Theodorescu Președintele Televiziunii Române, era PSD-ul nemuritor (sau cum se numea pe atunci, FSN, PDSR), erau nemuritori la conducere și credeau că nu vor mai fi dați niciodată deoparte. Și domnul Răzvan Theodorescu a spus că îi pare foarte rău, dar lumea nu ne înțelege și noi nu avem ce căuta pe un post național de televiziune, unde trebuie dat ceva pentru tot poporul (asta era prin ‘95)."

 

Unde nu ar lucra: "Nu am ce să spun la OTV. Acolo ar trebui să ne ducem și să ne dezbrăcăm. Or eu nu pot să fac așa ceva. Am, totuși, cei șapte ani de acasă. Nu ați văzut ce e la OTVCine se duce la OTV are o problemă mintală, cred."

 

Despre plecarea de la Pro TV: "Producția noastră e costisitoare. Probabil de aceea a trebuit să plecăm de la Pro TV." Cine a luat hotărârea? "Postul."

 

Despre atuurile Distractis față de Serviciul Român de Comedie: "Cred că unul dintre atuurile noastre este faptul că am rămas cei care am fost și acum 10 ani, și acum 20 de ani, și acum 30 de ani. Dincolo, în afară de Toni (Grecu, n.r.) nu prea mai este nimeni din vechea trupă."

 

Despre publicul TV și oferta posturilor: "Dacă îi dai rahat, se uită la rahat – “mamă, ce tare, nu a mai dat nimeni rahat”. Dacă îi dai ceva bun, se uită la ceva bun, că nu are ce să facă altceva. Eu nu cred că e din cauza publicului. E normal, asta e firea umană, să fie curioasă, să afle ce a făcut ăla, cu cine s-a cuplat aia, mai ales când aduci niște nulități pe televizor, care sunt dezbrăcate tot timpul, evident că lumea va fi cu ochii bulbucați acolo să vadă cu cine mai e ăla, de cine a divorțat aia, cu cine au rămas copiii, i-a dat foc la casă, i-a luat foc mașina.

Dar dacă nu-i dai de-astea, ci îi dai ce s-a mai creat, ce s-a mai făcut, ce mai e interesant în oraș, e altceva. De aceea am ajuns la TVR 1, pentru că este o televiziune care nu vrea să dea numai programe pentru mase."

 

Interviul, pe larg:

Cristiana Constantinescu: Prima ediție din Distractis la TVR 1 a rămas în grilă pe 2 octombrie?
Silviu Petcu: Da, duminica seara, la TVR 1. Încă nu știu să vă spun exact ora, că o fi 21, 21.30 sau 22, nu știu să zic, dar e duminica seara, sigur în prime-time, din 2 octombrie.

 

Ce aduce nou show-ul de la TVR 1, față de Land of Jokes?
Este un show cu un alt decor, cu alte personaje, mai hazlii decât cele pe care le-ați văzut, încercăm să fim mult mai dinamici și să păstrăm ceea ce a fost bun - ce considerăm noi că a fost bun, adică să avem glume sociale și politice, cu toate că lumea s-a cam săturat de partea politică. Vom păstra două-trei minute de satiră politică. În rest, vom face ceea ce știm cel mai bine - interviuri, scheciuri și parodii muzicale.

 

Apropo de parodiile politice, au fost voci care au spus că la TVR 1 nu veți mai putea face aceleași glume pe seama politicienilor, că nu vă veți mai putea desfășura ca și până acum…
Păi aceleași voci au spus că am fost la Antena 1 și că nu am criticat decât pe anumiți oameni. Cât am fost la Pro TV nu au zis nimic pentru că, Pro TV-ul nefiind afiliat politic, nu aveau ce să ne spună. Pot să declar și acum, așa cum am declarat și în alți ani, și colegi mei, și voi declara și peste câțiva ani: pe noi nu ne conduce nimeni. Ceea ce avem noi în cap și ceea ce simțim noi că trebuie să criticăm - aia criticăm.

Râdem de prostie, de fapt. Dacă prostia e la guvernare, râdem de cei de la guvernare. Dacă prostia este în opoziție, râdem de cei din opoziție. Din păcate, prostia nu are culoare politică, nu are granițe, vârstă, sex, trăiește și coabităm cu ea. Deci nu ne-a spus nimeni, niciodată - nici la Antena 1, nici la Pro Tv, nici acum la TVR 1, “aveți grijă, în ăla nu trebuie să dați, de ăla nu trebuie să vă luați”. Asta e o aberație a celor care nu știu nimic și care au frustrări, în general.

 

Deci chiar dacă urmează un an electoral, chiar dacă sunteți la postul public, nu o să se schimbe nimic în stilul care v-a consacrat?
Noi ne facem meseria. Nu ne-am abătut de la treaba noastră nici măcar pe vremea comunismului. Criticam foarte tare sistemul și atunci.

 

Ați început filmările?
Nu, încă nu am început să filmăm, am început să scriem. De filmat se va filma chiar înaintea emisiunii, ca să fie cât mai proaspăt totul.

 

“În trecut, am plecat de la TVR 1 din motive politice”

Cum e să scrieți scheciuri și parodii pentru TVR 1, față de Pro Tv, sau Antena 1?
Scrisul nu are legătură cu asta. Fiecare scrie în fața unui laptop, și facem schimb de texte, ele se îmbunătățesc. Sperăm să iasă cea mai bună variantă pe ecran. Nu este un fel de scris pentru o televiziune sau pentru alta. Este un fel de scris pentru umor. Nu există o diferență între televiziuni. Ci există o diferență între un umor bun și un umor mai puțin bun.

Iar de filmat, noi am mai filmat în Televiziunea Română. Tot cu camere, cu lumini, cu oameni, slavă Domnului, au tehnică foarte bună, s-au utilat, au oameni foarte buni, totul este să îi capacitezi și să lucreze în ritmul tău. Asta este tot. Nu contează televiziunea. Adică vorbim de televiziuni care știu să facă treabă, știu să facă un produs bun. Noi nu am lucrat la alt gen de televiziuni, decât la cele din Top 3.

 

Adică Pro Tv, Antena 1 și TVR 1.
Exact. Noi am mai lucrat cu TVR 1, prin ‘98, ’99, 2000, numai că am avut o perioadă mai lungă în care TVR-ul nu ne-a mai primit, din motive politice. Atunci era domnul Răzvan Theodorescu Președintele Televiziunii Române, era PSD-ul nemuritor (sau cum se numea pe atunci, FSN, PDSR), erau nemuritori la conducere și credeau că nu vor mai fi dați niciodată deoparte.

Și domnul Răzvan Theodorescu a spus că îi pare foarte rău, dar lumea nu ne înțelege și noi nu avem ce căuta pe un post național de televiziune, unde trebuie dat ceva pentru tot poporul (asta era prin ‘95). Și atunci relația noastră cu televiziunea a fost alta, câțiva ani nu am mai lucrat, pentru că nu mai aveam ce să facem.

 

Deci din această cauză ați lipsit în perioada aceea, câțiva ani buni, din televiziune?
Da, a fost o perioadă lungă, pot să zic clar că din motive politice, adică ne-au spus că ceea ce facem noi nu este apreciat de popor, nu este pe înțelesul lui. Dar, în același timp, la celelate televiziuni, adică Pro TV și Antena 1, poporul înțelegea. Era același popor care se uita! Deci, ce să mai spun, asta e, sunt oameni și oameni. Sunt oameni care fac tot posibilul să treacă mai departe în sistemul în care cred ei că vor ajunge cât mai sus posibil - și atunci, ce conta un grup de umor?

 

Cu Prima Tv, de exemplu, nu ați lucrat niciodată. De ce?
Nu am lucrat cu Prima pentru că nu s-a întâmplat. Nu am ajuns până acolo.

 

Nu ați avut nici negocieri?
Am avut discuții cu ei în primăvara asta, dar nici ei nu au avut loc, timp, bani și așa mai departe. Producțiile de genul celor pe care le facem noi sunt, din păcate, costisitoare. Pentru că au costuri legate atât de actori, scenariști, cât și de producție Nu e simplu, nu e doar o masă cu patru scaune, unde stau de vorbă patru oameni timp de o oră, cum e la celelalte televiziuni, unde sunt talk-show-uri sau reality-showuri pe care, repet, eu nu le înțeleg. Nu le înțeleg scopul și nici de ce există pe lumea asta.

Deci am discutat și cu alte televiziuni, dar aici s-au cristalizat ideile, la TVR 1. Am discutat mai mult timp și până la urmă ei au dorit foarte tare să aibă acest program, iar noi ne-am dorit să-l facem în felul pe care o să-l vedeți.

 

Cine se duce la OTV are o problemă mintală

Există vreo televiziune cu care nu ați putea să lucrați vreodată, oricât de “disperați” ați fi?
(râde) OTV! Nu am ce să spun la OTV. Acolo ar trebui să ne ducem și să ne dezbrăcăm. Or eu nu pot să fac așa ceva. Am, totuși, cei șapte ani de acasă. Nu ați văzut ce e la OTV? Cine se duce la OTV are o problemă mintală, cred.

 

V-ați uitat vreodată la OTV?
Niciodată. Doar când dau de la un canal la altul, ca să ajung la ce am nevoie. Altfel, nu mă interesează.

 

Nici dacă, prin absurd, ați fi muritor de foame?
Dar există alte lucruri de făcut, decât să te duci la OTV. Mai sunt scene de teatru, sunt bâlciuri, pot să car saci în spate. Dar într-o casă de nebuni nu ai ce să cauți. Nu văd ce aș căuta acolo.

 

Deci ați ales TVR 1 pentru că s-au îndeplinit condițiile pe care le-ați pomenit mai sus?
Da, s-au îndeplinit condițiile financiare, cele de creație, a fost dorința lor, dorința noastră, până la urmă sunt mai multe aspecte care s-au suprapus și așa a ieșit, să fie acolo programul.

 

De ce nu la Antena 1, de exemplu?
La Antena 1 am propus, am avut și cu ei negocieri, bineînțeles. Dar au și ei foarte multe programe acum. Au început X Factor. Am mai spus asta, în general televiziunile din primele patru locuri nu prea mai au încredere în programele autohtone. Adică trebuie să fie ceva fantastic ca să poți să convingi o televiziune să-ți preia programul tău, zicând “bine, am încredere să-l fac”.

Și se cumpără doar formate de afară, care se adaptează în România și obțin un rating care să le permită să plătească formatul respectiv și să ia și un profit oarecare. Nu-și mai bat capul să inventeze ceva. E un mare păcat pentru creatorii români. Dar mergem înainte.

 

Pe ce perioadă ați semnat contractul cu TVR?
Pe un sezon. Cred că nici nu se mai semnează contracte pe mai mult de un sezon.

 

“Suntem în relații bune cu Toni Grecu și cu cei de la Pro Tv”

În ce relații sunteți cu foștii colegi de la Divertis - cei din Serviciul Român de Comedie, care au rămas la Pro Tv?
Suntem în relații normale, discutăm, stăm de vorbă, ei cu proiectele lor, noi cu proiectele noastre, fiecare merge pe drumul lui, înainte.

O să fiți concurenți…
Da, vom fi concurenți, asta e, nu știu exact când va fi emisiunea lor, probabil că și ei vor rămâne tot duminică seara.

Dacă o să vă suprapuneți în grile, cum veți convinge publicul să se uite la Distractis și nu la Serviciul Român de Comedie? Care sunt atuurile Distractis?
(râde) Asta va fi cel mai greu, să convingem publicul. Cred că unul dintre atuurile noastre este faptul că am rămas cei care am fost și acum 10 ani, și acum 20 de ani, și acum 30 de ani. Dincolo, în afară de Toni (Grecu, n.r.) nu prea mai este nimeni din trupă. În fiecare an se schimbă 2-3 figuri noi. E un lucru foarte bun, pentru noutate. Dar nu pot să comentez eu mai mult. Fiecare cu treaba lor. Eu le urez foarte mult succes și lor, dar mai ales nouă!

Va fi complicat, va fi foarte complicat să fim pe același slot orar, nu știu cum va fi, cum vor hotărî cele două televiziuni să fim programați. Eu atâta știu, că noi ne-am dorit să fim duminică seara, oricât de complicat este slotul respectiv, dar e foarte bine să fim acolo, pentru că lumea care dorește să ne vadă va ști că suntem duminica seara.

Vorbiți cu Toni Grecu, vă mai întâlniți la o cafea, faceți schimb de păreri?
Da, mai stăm de vorbă, sigur că da. Trebuie să vorbim, pentru că sunt atâtea lucruri care se schimbă, mai ales din punct de vedere al drepturilor de autor. Autoritățile vin să ne ia banii, au grijă să ne încurce. Totuși, suntem niște artiști, nu suntem contabili să ținem minte toate astea. Normal ar fi să existe o instituție, să-ți angajezi un contabil care să aibă grijă de toate chestiile astea.

În țările civilizate, în care încercăm și noi să intrăm, actorul nu e de capul lui. Actorul are un manager, are un impresar, un contabil, un avocat - deci sunt încă patru oameni care trăiesc din ce câștigă artistul. Dar la noi actorii sunt la nivelul bugetarilor. Cum să-și permită actorul să aibă și impresar, și manager? Vorbesc prăpăstii acum.

Despre plecarea din Pro TV:  "Am stat de vorbă cu angajatorul și am văzut că nu mai putem continua"

Revenind la plecarea Land of Jokes de la Pro Tv. De ce a rămas SRC la Pro Tv și a plecat Land of Jokes?
Asta nu am de unde să știu.

Cine a luat hotărârea?
Postul.

Niciunul dintre membrii celor două grupuri nu a avut niciun cuvânt de spus?
Păi noi ce să comentăm? Am stat de vorbă cu angajatorul și am văzut că nu mai putem continua. Cum spuneam, din cauza crizei, trebuiau tăiate niște costuri, bănuiesc. Producția noastră nu era ieftină, e costisitoare. Bănuiesc că ăsta a fost motivul principal.

Cum ați reacționat când ați aflat de această despărțire?
Ne-am bucurat foarte mult! A fost o veselie totală, am făcut picnicuri, a fost foarte plăcut! Ce să spun? Asta e situația, asta e viața, mergem înainte. Nu are rost să comentăm ce a fost. Noi trebuie să ne vedem de treabă și să merge înainte, să râdem de situațiile care sunt în jurul nostru și să facem ca lumea să se uite și la noi. Asta e o filosofie simplă, altceva nu avem de făcut. Suntem în relații bune cu ceilalți, și de la Serviciul Român de Comedie, și de la Pro Tv. Am înțeles, este o situație nasoală, mergem înainte. Nu putem să stăm deoparte. Cel mai important lucru este să muncești și să-ți faci treaba. Că în stația de autobuz e mai greu să câștigi bani. Doar dacă lucrezi la portofel direct - dar asta-i altceva.

 

Chix factor și americanii de la Deveselu, motive de râs

De ce vom râde în primele emisiuni de la TVR?
O să introducem o rubrică nouă, care se numește Chix factor, pentru că este această nebunie cu X Factor, cu factorul care te scoate în fața celorlalți. Cred că noi, românii, suntem mult mai aplecați către a da chix în viață. Adică începem un proiect, frumos, și la final se fleșcăie, se întâmplă ceva, dă vaca cu piciorul în găleata cu lapte proaspăt muls, cam așa se întâmplă. Și atunci - pe lângă cealaltă mare vedetă a României, Capra vecinului - introducem și Chix factorul în viața noastră.

Astfel încât în aceste emisiuni vom avea o rubrică, atunci când va fi cazul. Nu înseamnă că acest Chix factor este prezent peste tot, dar e destul de prezent. Ultimul exemplu, cel mai tare, este Stadionul Național, se face ceva extraordinar, și vine un nene care nu se pricepe la nimic, ia banii, că așa suntem noi obișnuiți, cu “lasă, șefu’, că merge și-așa”, și s-a terminat.

Și altă noutate?
Mai este, bineînțeles, o altă temă de discuție – și eu aș face un serial, pentru că e simpatic – cu locuitorii din comuna Deveselu. Cum se pregătesc pentru marea uniune cu NATO, care i-a străfulgerat pe ei. Cum se gândesc ei să facă un club în localitate și altele. Vă dați seama cum or să fie 200 000 de militari americani în comuna aceea din mijlocul Olteniei? E de National Geographic, e de Discovery! E o sursă de inspirație grozavă. Mulțumim americanilor pentru treaba asta cu Deveselu!

Cam asta facem, cu ce am obișnuit publicul. Luăm situația din realitate și o transformăm în felul nostru, astfel încât să fie ingurgitabilă pentru popor. Dorim foarte mult să readucem oamenii care nu se mai uită la televizor, pentru că o mare parte a publiciului nostru nu se mai uită la televizor. Deloc! Pentru că nu au ce să vadă, e numai mizerie.

Publicul și televiziunile: "Dacă îi dai rahat, se uită la rahat"

Cine credeți că e de vină pentru situația asta – publicul sau televiziunile, care oferă programe de calitate slabă?
Publicul este același. Este la fel și în Franța, și în Elveția, și în România. Dacă îi dai rahat, se uită la rahat – “mamă, ce tare, nu a mai dat nimeni rahat”. Dacă îi dai ceva bun, se uită la ceva bun, că nu are ce să facă altceva. Eu nu cred că e din cauza publicului.

E normal, asta e firea umană, să fie curioasă, să afle ce a făcut ăla, cu cine s-a cuplat aia, mai ales când aduci niște nulități pe televizor, care sunt dezbrăcate tot timpul, evident că lumea va fi cu ochii bulbucați acolo să vadă cu cine mai e ăla, de cine a divorțat aia, cu cine au rămas copiii, i-a dat foc la casă, i-a luat foc mașina.

Dar dacă nu-i dai de-astea, ci îi dai ce s-a mai creat, ce s-a mai făcut, ce mai e interesant în oraș, e altceva. De aceea am ajuns la TVR 1, pentru că este o televiziune care nu vrea să dea numai programe pentru mase.

Autor: Cristiana Constantinescu cristiana_conyahoo.com

Comentarii

 • DIVERTIS,....Distractis,se pregateste:STUPIDIS, PENIBILIS.... Puteau macar sa nu murdareasca numele pe care l-au avut. Pacat!
 • in timp de TVR face credite pentru plata salariilor si are o datorie de aprox. 50 mil de euro isi permite sa externalizeze productii pe sute de mii. se stie ca Divertis are o productie infiorator de scumpa. poate ne explica dl. Lazescu cum e treaba cu austeritatea...
 • Erau restrictii politice pe naiba !
  Au fugit dupa bani multi , asa cum Divertis a facut mereu.
  E suficient sa va uitati cum il pupa in fund pe Basescu, intr-o vreme in care toti il injura, ca sa va dati seama cum sta treaba.
 • Ia uite-te tu la audiente si vezi ca erau lideri de piata duminica.Aveau cam 1 milion de privitori ,mai putin decat X Factor!Deci unde e plafonarea?
 • Iar Chix Tv este un pumn in gura dat Antenei 1, acolo unde de bine, de rau, au mancat vreo zece ani o paine muncita, dar buna. Astfel de gesturi fac diferenta intre oameni. Pro TV nu angajeaza vedete care isi denigreaza fostii colegi, pentru ca asta denota lipsa de caracter. Poate asta o fi motivul pentru care Toni a ramas in continuare la Pro si ceilalti nu.
 • "arsinel si stela popescu are o problema cu capul ?" nu, silviu, tu ai mari probleme cu limba romana si asta ne arata ca te-nchini la "zeul" promiscuitatii, DD. fugi si da bac-ul! :))
 • sa inteleg ca florin piersic care a avut si emisiune la otv are o problema cu capul ?? ion cristoiu care a fost director la otv are o problema cu capul arsinel si stela popescu are o problema cu capul ?? adrian paunescu si el buba la cap?? si lista poate continua
 • divertis se identifica clar cu antena1.cand era duminica seara stiai ca era timpul pentru divertis.nu cred ca a1 nu i-a primit fiindca are destule emisiuni ci.pentru ca nu au putut trece de tradarea care a avut loc,trecant,la rival(pro).oricum la pro tv nu mai avea acelasi farmec,pro tv are alt stil ,nu merge,a1 este o televiziune de famile,pro este o televiziune mai spontana,pur si simplu nu se potrivea.sa vedem ce or sa faca la tvr1.da nu cred ca tvr are puterea suficienta ca pro sau a1 sa scoata 1 mil telespectatori pe editie.publicul a1 se plia pe divertis ,publicul pro nu prea.
 • Exista o vorba romaneasca foarte adevarata: cine nu ajunge la struguri spune ca sunt acri. Se stie faptul ca Divertis nu mai face deloc audienta de cand au plecat de la Antena 1. S-au plafonat de tot....

Trimite un comentariu