Skip to main content

Ziaristul Mihai Munteanu, premiu internațional pentru investigație

 

Premiu internațional pentru jurnalismul românesc de investigație. Jurnalistul Mihai Munteanu a câștigat Premiul Daniel Pearl pentru o serie de materiale de investigație despre corupție și crimă organizată, grupate sub genericul Offshore Crime Inc.

Publicitate

Mihai Munteanu, jurnalist la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a condus o echipă internațională de reporteri pentru acest proiect, coordonat de un alt român, Paul Cristian Radu.

Acum șase ani, articolele lui Mihai Munteanu au determinat demisia Elenei Udrea din poziția de consilier al lui Traian Băsescu.

Premiul câștigat de jurnalistul român a fost anunțat zilele trecute, la Kiev, la Conferința Internațională a Jurnaliștilor de investigație.

Detalii, în continuare:

Munteanu (31 de ani) este jurnalistul care, în urmă cu șase ani ani, a publicat o serie de articole care arătau legăturile de afaceri ale soţului Elenei UdreaDorin Cocoş. Urmare a dezvăluirilor din EVZElena Udrea şi-a dat demisia din poziţia de consilier al preşedintelui Traian Băsescu.

Articolele punctau legăturile lui Dorin Cocoş cu afacerile Grupului de la Golden BlitzPetrache – Bittner.

Despre crima organizată și corupție la nivel înalt

Proiectul premiat la Daniel Pearl Award a grupat mai multe articole sub genericul Offshore Crime Inc.

Ce și-a propus demersul?

Offshore Crime Inc. arată cum paradisurile fiscale au devenit umbrela grupărilor de crimă organizată din toată lumea.

Investigația OCCRP a arătat cum la nivel global, industria offshore funcționează în rețele transfrontaliere prin care se spală bani, se trafichează droguri și arme și se ascund funcționari sau politicieni corupți din diferite guverne ale lumii. Despre cum se creează companii internaționale, cum se camuflează indivizi controversați în țările lor și cum se fentează autoritățile fiscale.

Echipa proiectului

Reporter principal: Mihai Munteanu (România)

Coordonator: Paul Cristian Radu (România)

Editor: Andrew Sullivan

Au contribuit:

Tamas Bodoky (Ungaria)
Vlad Lavrov (Ucraina)
Beth Kampachror (SUA)
Caitlin Gingley (SUA)
Stanimir Vaglenov (Bulgaria)

Articolele în limba română:

Premii de câteva mii de euro

Premiile Daniel Pearl pentru investigație jurnalistică sunt o inițiativă a Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ – International Consortium of Investigative Journalist).

Până în 2008, s-au numit ICIJ Awards, apoi au fost redenumite, în memoria jurnalistului Daniel Pearl, ucis în Pakistan în anul 2002.

Câștigătorii au primit 5.000 de dolari.

Foto: EVZ

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu