Skip to main content

EXCLUSIV: Cum a ajuns o firmă din Ungaria principalul creditor al Realităţii. Elan Schwartzenberg: am vândut creanţele

 

Cel mai mare creditor al Realitatea Media este o firmă din Ungaria, E-Boutique KFT. Firma deţinută de o româncă din Mureş are de recuperat suma de 99 de milioane de lei (aproximativ 23 de milioane de euro), potrivit tabelului preliminar al creditorilor Realitatea Media, publicat de HotNews.

Publicitate

De unde provin aceste creanţe? Cum s-a ajuns la acest nivel? Cifra este egală cu suma pe care Blue Link Communicazione, acţionarul Realitatea Media, a împrumutat propria firmă de-a lungul timpului.

Elan Schwartzenberg explică în exclusivitate pentru paginademedia.ro:

Paginademedia.ro a intrat în posesia Raportului privind cauzele şi imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a debitorului SC Realitatea Media SA. Potrivit Raportului, datoriile cele mai mari – 23 de milioane de euro, sunt către Bluelink Communicazione, acţionarul firmei.

Din Raport:

“Începând cu anul 2006 până la data de 6 noiembrie 2009, finanţările primite de la acţionarul majoritar Bluelink communicazione sunt în valoare de 47.724.375 EUR, din care 25.550.000 EUR s-au convertit în capital social în perioada 2006 – 2011 şi 2.543.968 EUR s-au compensat cu creanţele deţinute împotriva acestuia.”

De ce nu apare Bluelink ca principal creditor al Realitatea Media? Răspunsul vine de la Elan Schwartzenberg, proprietarul Realitatea TV: “am vândut creanţele”.

Elan Schwartzenberg, în exclusivitate pentru paginademedia.ro:

"Cesiunea de creanţe este un lucru normal şi specific unei pieţe financiare."

Dar de ce acţionarul majoritar vinde creanţele pe care le are de luat de la propria firmă?

"A fost o ofertă foarte avantajoasă, având în vedere circumstanţele. . Vreau să dau un exemplu în acest fel şi celorlalţi creditori, că mai bine încasezi astăzi un leu decât să nu mai primeşti mâine nimic.

Le promit solemn tuturor celor interesaţi de acţiunile mele că voi fi, precum preşedintele Traian Băsescu, la fel de jucător şi de imprevizibil."

Când au fost vândute creanţele?

“După mutarea în sediul Willbrook”, spune Elan.

Cum a ajuns la această firmă?

"Am cunoscut-o prin intermediul unui broker."

Ce legătură aveţi cu această firmă?

"Nu am nicio legătură."

Dar este normal ca acţionarul majoritar să îşi vândă creanţele la propria firmă. Nu e o lipsă de perspectivă, de încredere?

"Recitiţi, vă rog, răspunsul cu rolul jucător şi imprevizibil."

În urmă cu câteva luni, când a anunţat intrarea Realitatea Media în insolvenţă, Elan Schwartenberg spunea, la o întrebarea paginademedia.ro: "S-ar putea, fără să dezamăgesc pe nimeni, să fiu descoperit că sunt cel mai mare creditor al Realitatea Media." Elan nu a intrat în detalii, la vremea respectivă.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tze4nesuFsU[/youtube]

De ce spunea Elan că e cel mai mare creditor al postului?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kUlvhtBVme8[/youtube]

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • auditorul auditorul
    Pontacu are, intr-adevar dreptate.

    Actionarul care si-a imprumutat propria firma cu bani nu este ultimul in recuperarea creantei este pe pozitia 9. Ghita, de exemplu, ca un simplu creditor, este pe pozitia 8.

    Pe primele locuri se situeaza taxele datorate statului in cadrul procedurii de reorganizare judiciara, apoi vin datoriile nascute din neplata salariilor, din neplata taxelori si impozitelor datorete fiscului, ratele si dobanyile nascute din imprumuturi contractate post reorganizare judiciara, daoriile generale catre banci.... si uite asa pana la pozitiile 8 si 9 - Ghita si apoi Elan. Odata cu instrainarea creantei, noul creditor, terta persoana, urna pe pozitie 8, deci Ghita impreuna cu Elan. Ma intreb in aceasta situatie cui i-ar da Rovigo banii?...

    Totusi Ghita ar putea solicita nulitatea absoluta a vanzarii propriilor creante deoarece este o operatiune realizata dupa demararea procedurii de reorganizare judiciara si, in mod cert, este o tranzactie care modifica semnificativ ordinea indestularii la masa credala. Si nu e vorba numai de Ghita ci de zeci de alti creditori care pot ramane cu buza umflata.

    In concluzie, Realitatea, mereu, mereu, numai cu smecherii.
  • cornel cornel
    E-Boutique TV (PSD) vs Raicaru TV (PNL)
  • Anna Anna
    o firma care, in iulie 2011, era considerata, in Ungaria, necinstita.

    http://www.feketelista.hu/kereses-egy-konkret-cegre/cegazonositas/935710-eboutique+kft/1/
  • sorin sorin
    pontanacu are dreptate. mai pe scurt incerca sa le dea o teapa celorlalti creditori... ramane de vazut daca judecatorul sindic va fi de acord...
  • OLI OLI
    Mai stiti actiunea mascatilor cu vamesii de acum citeva luni? Trebuie repetata cu judecatorii.
  • pontanacu pontanacu
    In spatele miscarii poate fi un alt motiv. Creantele actionarului unei firme aflate in insolventa, sunt ultimele la plata in cazul lichidarii. Vanzand aceasta creanta unei terte persoane (care nu-i actionar) si cu lichidatorul controlat de fostul actionar, ai sanse sa schimbi aceasta ordine a prioritatilor. Altfel spus, ai sanse sa primesti bani cu prioritate.In mod normal acest lucru nu ar trebui acceptat de judecator, dar au fost exceptii.
    In plus, mai sunt niscaiva motive fiscale, care au drept scop sa evite plata taxelor in cazul in care se sterge din datoria realitatea Media catre creditori.
  • auditorul auditorul
    Care va sa zica, aceasta societate minuscula din Ungaria, care are legaturi cu o firma de web design care a lucrat pentru magazinul Mihaelei Radulescu, ex Schwartzenberg, si care apare cu datele de identificare pe un site detinut de firma care detine magazinul Mihaelei Radulescu, si care site se numeste precum copilul Mihaelei Radulescu, a cumparat de la fostul sot al Mihaelei Radulescu creante de 23 de milioane de euro pe care ar trebui sa le plateasca firma Realitatea Media, detinuta de acelasi fost sot al Mihaelei Radulescu.

    Intrebat daca are vreo legatura cu aceasta firma, Elan a raspuns, fireste, ca nu are nici o legatura si ca a cunoscut-o prin intermediul unui broker..... perfect!

    De retinut si declaratia noului patron al Realitatii referitoare la vanzarea propriilor datorii catre sine - "mai bine incasezi astazi un leu decat sa nu mai primesti maine nimic" Altfel spus, dragi creditori luati-va adio de la bani, nu veti mai primi nimic niciodata. Garantat Hurezeanu, Stelian Tanase, Tatulici si Toader, e drept, doar doua luni sbatice.
  • marton marton
    E o firma de haine second-hand...
    Hai sa fim seriosi un Turkáló, infiintat de 5 luni, e patron la Realitatea Tv :))
  • auditorul auditorul
    Cata vreme Elan si-a vandut propriile creante se numeste ca nu are incredere ca-si va da siesi datoriile inapoi. Daca asa stau lucrurile ce sa mai vorbim de datoriile catre altii... In continuare Realitatea si managerii ei se tin numai de smecherii.
  • alupigus alupigus
    Ha, ha, ha!Jucati-va de-a banutii cu unul pe care-l cheama Schwartzenberg! Va macelerasteeee. Ce-o sa mai faca, ce-o sa mai faca, ce-o sa mai faca oare??? Dupa mutarea in Willbrook, ar putea urma un barter cu Irina Schrotter pentru vestimentatia crainicilor. Dar dincolo de chestiile astea simplu de previzionat...

Trimite un comentariu

sus