Skip to main content

Naumovici și Mircea Toma, discuții aprinse pe tema Roșia Montană

 

Discuții aprinse între publicitarul Bogdan Naumovici și Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei-Active Watch, pe tema comunicării proiectului Roșia Montană Gold Corporation în emisiunea Judecă Tu de la TVR.

Publicitate

Mircea Toma susține că Roșia Montană Gold Corporation dezinformează și că au fost blocate toate informațiile alternative prin cumpărarea de reclamă în toate publicațiile românești, cu excepția ziarului Adevărul. De cealaltă parte, Naumovici vine cu statistici: "Din 12.472 de articole și apariții în presă în tot anul 2011, 34% au fost pozitive, 30% neutre, 36% au fost negative".

Schimbul de replici, în continuare: Mircea Toma a vorbit despre "manipularea care se comite cu prilejul acestui proiect":

"În România sunt 78% din cetățeni care cred că este important ca proiectul RMGC să fie lansat pentru a rezolva problemele de muncă de acolo. Acești cetățeni au înfulecat timp de doi ani o campanie în care au fost convinși cu ajutorul doamnei Sanda Lungu și a altor cetățeni triști din zonă să povestească cât e de greu acolo fără locuri de muncă".

 

"Campania de care vorbesc a fost foarte profesionistă, impactul este după cum spuneam la început, fără precedent, dar are o mare calitate care o face aproape penală din punctul de vedere al codului deontologic. Ea a fost însoțită de blocarea tuturor informațiilor alternative".

 

Mai am ceva de adăugat. Campania este mincinoasă, nu doar că informația alternativă este blocată. Au fost mai multe spoturi publicitare care au fost blocate de noi și de alte organizații care au fost blocate prin CNA sau prin RAC.

 

La rândul său, Bogdan Naumovici, șeful 23 Communication Ideas, agenția care se ocupă de publicitatea pentru Roșia Montană Gold Corporation, a contraatacat:

"Am toate deciziile CNA din 2009 până în 2011. Niciuna, nici măcar una singură nu a interzis vreun spot de la Roșia Montana. Niciuna. Deciziile sunt publice pe site-ul CNA."

 

"Susțineți că este o campanie care manipulează și că s-a pus pumnul în gura presei. Din 12.472 de articole și apariții în presă în tot anul 2011, 34% au fost pozitive, 30% neutre, 36% au fost negative".

 

"Haideți să vă arăt cam de câtă credibilitate vă bucurați dumneavoastră. Aceasta este revista 24 Fun, un ghid în care domnul Toma scria. E o opinie în care domnul Toma vorbește despre manipularea presei, despre faptul că nu se poate spune niciodată adevărul în orice publicație în care există reclamă de la Roșia Montană. Pe această pagină este reclama de la Roșia Montană și tot acolo este și articolul scris de domnul Toma împotriva Roșia Montană."

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • ionut, daca tu ai avea 4 munti si 300 de someri, ai rade muntii?sau, stat fiind, ai trimite somerii la recalificare si ai pastra geografia tarii intacta?daca pentru fiecare zona defavorizata desertificam arii intinse din romania,unde am ajunge? la munte e iarba buna,cresti o vaca, o capra, un porc, acolo se fac cartofi, ar avea ce manca copii si batranii.iar cei 300 apti de munca sa se recalifice ca oricum nu vor da cu tarnacopul.e cu studii extragerea aurului cu cianuri.
 • Cu siguranta ca locurile de munca sunt ultima grija a companiei car vrea sa faca exploatarile la Rosia Montana, chiar si statutlui. Campania agresiva de marketing care se desfasoara cu intermitente de vreo 2-3 ani penduleaza intre jenant si enervant.
  Avantajele/dezavantajele exploatarii ar trebui analizate de ministerele implicate, prezentate obiectiv si dezbatute public.
  Opinia publica nu trebuie inflentata/sensibilizata prezentand disperarea unor oameni amarati care traiesc acolo si nu au locuri de munca.
 • Am mai zis si mai sus, dar repet: da, sunt si alte zone defavorizate si oameni amarati, dar daca pt RM si zona asta exista o solutie, o salvare, de ce s-o refuzam? pt ca nu putem sa-i salvam pe toti?
 • Nu a refuzat nimeni sa invete alta meserie. Iti dai seama ca in 14 ani de zile de cand se tot amana acest proiect,oamenii trebuiau sa traiasca cu ceva. Au lucrat cu ziua, au mai muls o vaca, au mai vandut o ridiche. Dar asta nu e de ajuns pentru a supravietui. Si ardelenii sunt oameni muncitori, nu asteapta mila nimanui, dar deja disperarea lor a atins cote maxime.
 • ...Oamenii din Roşia Montana ...nu au de lucru -se spune în reclama ...Pro Roşia Montana Gold Corporation ; Dar şi ...Oamenii din restul exploatărilor miniere- ne aurifere - închise ...nu au de lucru ...DESPRE OAAMENII DE ACOLO , care sunt MULT MAI NUMEROŞI , de sute de ori ...DE CE NU NI SE SPUNE NIMIC ?! Ca şi despre ...cei din restul ţării , de mii de ori mai numeroşi şi la fel de ...şomeri , de ce se tace ?!
  Să le spunem noi , şi celor de la Gold ...ACAPARATION , şi tuturor celor interesaţi ..., fiecare din ei în felul lui : de la ciolan , la scursurile de pe ciolan :
  Dacă unii sau alţii , din ţară sau din afara ţării le pasă de româniu , să deschidă ...noi locuri de muncă aşa : Ori peste tot , ori unde sunt cei mai mulţi ŞOMERI , ori ...pretutindeni . Şi , oricum , şi sub nici un pretext ...nu acolo ...unde se dă cu cianură în ...cei de care tocmi te lauzi că le plângi ...de milă .
  Intre ...şomerul din Valea Jiului , şomerul din Vaslui sau din Bărăgan etc , nedeplânşi de nimeni , şi ...şomerul ...de din Roşia Montana ...SINGURA DIFERENŢĂ ESTE CĂ ...şomerul din R.M ...şade pe un munte de aur .
  Deci , să fie limpede şi pentru proşti sau ...eventuaalii...prostiţi - cu voie sau fără de voie - : Ceea ce interesează pe Ciold Corporation şi pe susţinătorii săi este nu omul , ci Gold-ul . E limpede ? S-a înţeles ?
  În plus , chiar dacă aurul s-ar exploata ...cu mijloace ...altele decât cele dăunătoare ...şi mediului şi omului ,
  credeţi că ar fi bine ca o companie particulară , oricare - străină , mixtă sau rămână - să ecploateze aceste resurse aurifere în ...CONDIŢIILE CONTRACTUALE ÎNCHEIATE CU ...GOLD CORPORATION ?! CA , dincolo de poluare , DEZASTRUL ROŞIA MONTANA - A SE CITI . DEZASTRUL PENTRU ROMANIA . DE AICI VINE , DIN CONDIŢIILE CONTRACTULUI : În condiţiile contractuale de azi , GOLD ACAPAREITION IA ...96% din valoarea aurului , şi România , scumpa noastră Romanie condusă şi vândută de ...ieftinii noştri conducători ia numai ...rstul de 4% . Sau ceva ,puţin peste , adăugănd şi...paiele , vorba lui ...Ţugurlan , din Moromeţiilui Marin Preda ...AICI E PERICOLOL CEL MAI MARE , OAMENI BUNI , ŞI DE ACEASTA SE BATE ...MONEDA NUMAI PE ...CIANURI , ŞI NU PE ESENŢIAL - SA NU SE VADĂ CĂ NOI , ADICĂ ROMANIA ...LUĂM DIN ...AŞA O AFACERE CU AUR ...PREAFUL DE PE TOBA ...deci , în orice condiţii ...se impune ...renegocierea !!! Măcar atât , că tragerea la răspundere a ...celor care au drept lozincă : NOI NU NE VINDEM ŢARA , CĂ ...O DĂM PE GRATIS , şi ştim noi de ce ...nu o prea văd făcută ...până nu vine , de la sine , prescripţia ...pedepsei . Doar de aceea avem ...Justiţie europeană , nu ?!
  În plus , încă ceva DE PRIMĂ IMPORTANŢĂ ...pentru noi toţi , dar mai ales pentru cei care umblă să ne demonstreze că , procentual , ...ROMÂNII ...NICI NU S-AR PREA OPUNE LA ...redeschiderea ...R.Montana de Gold poluation ...
  Suzaţi-mă , doamnelor şi domnilor , dar ăştia , toţi , ...procentualiuştii lui ...peşte sunt...informaţi măcar de un lucru esenţial în legătură cu ...ADEVĂRUL UNEI PROBLEME , şi anume că ...ADEVĂRUL , ORICE ADEVĂR , NU E NICIODATĂ ...SATATISTIC , că el este dat de alte criterii , obiective . Că nici dacă am face un referendum , nu cine ştie ce sondaj , nu am afla decât ...adevărul în legătură cu voinţa celor care au participat la referendum , nu cu ...adevărul despre problema supusă referendumului .
  Şi aici acest adevăr - care nu suportă nici un fel de sondaj şi nici un fel de referendum este cel dat ...pe de o parte de ...ştiinţele implicate în stabilirea poluării şia efectelor sale , şi acum , şi în timp ...şi pe de altă parte cel dat de ...economie - descoperirea , exploatarea şi rentabilitatea resurselor limitate fizic etc , fie ele de apă de sare sau de ...aur - , unde , cine se documentează poate vedea de unde începe şi unde sfârşesşte
  ...profitul ...sau paguba . Pagubă care , are aici , în cazul...Roşia Montana ... a început deja de mult , mai ales că i-a dezbinat pe românii , împărţindu-i şi învrăjbindu-i ...Mai ales că aşa , din sondaj în sondaj , se poate ajunge la un sondaj ...perfect , în care adepţii lui ...Roşia M.Gold corporation,cei care ne spun acum că ...Pământul este ...Plat vor fi 99 % , iar cei care nu sunt de acor cu aceasta , şi sustin că Pământul este Rotund vor ...Pierde , pentru că vor fi doar de 1% ...
  ...ŞI CE , STATISTIC NU ESTE AŞA ...
 • despre roci impermeabile for ever sa nu discutam...are cumva lacul cupola, ca eu de evaporare faceam vorbire.
 • da, sunt si alte zone defavorizate si oameni amarati, dar daca pt RM si zona asta exista o solutie, o salvare, de ce s-o refuzam? pt ca nu putem sa-i salvam pe toti?
 • Aidan, cianura nu se va infiltra in panza freatica. Ea se foloseste exclusiv in circuit inchis si trece printr-o statie de neutralizare. Ce ajunge in iaz nu are concentratii periculoase si ramane acolo, pt ca valea in care sta iazul este captusita NATURAL cu roca IMPERMEABILA.
 • acum e acida apa? stai sa vezi cum va fi!cianura tata,cianura!
  daca ai 6 clase ai aflat deja despre CIRCUITUL APEI IN NATURA. ai aflat si despre EVAPORARE, nu-i asa? cand se evapora apa aia cu cianuri crezi cumva ca cianurile stau cuminti pe fundul lacului si lasa apa sa se evapore in stare pura 100%?nu doresc sa ajung sa scriu :v-am spus eu!prefer sa fiu luat de idiot care are noroc si se opreste nebunia asta din care vor castiga doar canadienii si cativa guvernanti corupti. sunt coplestit de cum ne restaureaza canadienii galeriile romane!nu-mi revin de cat de generosi sunt.cum vin ei de peste mari si tari si se pogoara pe meleagurile noastre sa le aduca la viata!treziti-va,pana nu e prea tarziu! nici rudele nu-ti dau ceva daca nu primesc altceva in loc!
 • Draga Iulia Bunea,

  Mircea Toma are dreptate: doar Adevarul a refuzat reclamele la RMGC. Insa motivul nu e acela ca sefii de acolo sunt mari iubitori ai naturii, ci ca Peter L Imre dorea, candva, sa faca PR sau lobby, nu pe gratis si nu ilegal, pentru RMGC. A fost refuzat politicos si, la randul lui, face acum pe deontologul. In mediile apropiate RMGC si in industria de PR acest fapt e de o anume notorietate. Nu uita ce circ a iesit in Adevarul cand RMGC a invitat cativa asa-zisi "formatori de opinie" in Noua Zeelanda, pentru documentare. Oamenii aia au fost linsati mediatic la ordinul lui Imre (culmea, Doru Buscu e acum coleg de trust cu acesta!), iar ca Shrek sa apara in trust drept campion al corectitudinii a dat alt ordin: sa nu se mai accepte nicio mocaciune, fie ea si o ciocolata, din partea partenerilor ADH. Ideea a fost considerata o tampenie, o exagerare. Ce te faci ca la putin timp dupa, Imre impreuna cu directorasii Adrian Vasile si Andrei Stefan s-au dat pe gheata in Finlanda cu niste masini de lux, pe banii importatorului, alaturi de niste importanti jurnalisti auto?! Ce te faci ca insusi ADH a organizat excursii faraonice pentru agentiile de publicitate in locuri exotice, vreo trei ani la rand, cheltuind cate juma' de milion de euroi?! Ce te faci ca, daca-l cauti pe dl Mircea Toma in trecutu-i plin de experiente diverse, ai putea gasi si la dansul niste aventuri de tipul asta?!
 • si de cine ma rog ar trebui salvata rosia montana? nivelul de tra si conditiile sociale din rosia montana se regasesc in jumatatae din tara. aurul ala e al intregii tari. daca trebuie salvata de cineva rosia ar trebui salvata de voi bai mafiotilor. si rusii ne-au salvat tezaurul.
 • zona nu e boboc deloc, eu zic sa te duci in zona si sa vezi cum ies suvoaiele de apa din mina veche la fiecare ploaie si cum apa este acida in zona daca tot sustii ca acolo nu sunt probleme ecologice. Zona nu este deloc ok, si da in momentul de fata canadienii ne ajuta, ei au inceput sa restaureze galeriile romane, sau cel putin cateva bucati din ele
 • @Ionut Scrii mai sus: "Oricum, nu stiu daca le convine multora, mai ales straini,ca Romania sa ajunga cel mai mare producator de aur din Europa!" Cel mai mare producator de aur din Europa? Poate! Doar ca aurul extras NU VA FI al Romaniei!
 • Daca reclamele ofereau informatii care nu pot fi verificate sau false, nici nu apareau la TV. Ca oamenii sunt amarati, nimeni care a fost in Rosia Montana nu poate contesta. Imi pare rau de rosieni, sper sa le fie mai bine, in curand.

Trimite un comentariu