Skip to main content

Publicaţiile cu probleme la verificările BRAT "s-au făcut de râs"

 

Publicațiile găsite cu diferențe de tiraj între cel verificat de BRAT în teren și comenzile date în tipar ar putea arunca un val de neîncredere asupra întregii industrii a presei scrise.

Publicitate

DailyBusiness.ro a stat de vorbă cu mai mulți oameni din industria de media despre verificările făcute de BRATpublicate în premieră de paginademedia.ro încă de săptămâna trecută..

La nivel individual, publicațiile cu probleme "s-au făcut de râs", fiind posibil să înregistreze scăderi ale veniturilor din publicitate.

Silviu Ispas, președintele Biroului Român de Audit al Tirajelor (BRAT), a declarat că sancțiunile pentru publicațiile care în urma controalelor au înregistrat diferențe între tirajele declarate și cele verificate, pot merge până la excluderea din BRAT, dacă nu se fac corecții.

Potrivit acestuia, BRAT nu va mai publica decât tirajul verificat și nu va mai admite explicații din partea publisherilor.

Motivul controalelor

Silviu Ispas a afirmat că rezultatele controalelor arată că acțiunea este necesară în continuare. Reprezentantul BRAT a spus însă că, în viitor, instituția nu va mai admite astfel de explicații, și oricum, publicațiile cu probleme "s-au făcut de râs", existând acum o "îndoială" în ceea ce le privește.

Nu de aceeași părere este însă Mihnea Vasiliu, general manager Ringier România, care susține că încrederea clienților de publicitate în presa tipărită nu va scădea, pentru că nu se poate vorbi de un fenomen al diferențelor de tiraje, ci doar de câteva cazuri.

Cum se văd lucrurile din punct de vedere al agențiilor de media?

Emil Maican, media buying director Universal McCann România, a afirmat că pe termen scurt, suspiciunile iscate de rezultatele controalelor BRAT asupra publicațiilor vor pune un semn de întrebare atât asupra printului, dar și a presei în general, ceea ce ar putea duce la scăderea încrederii clienților de publicitate.

Citiți și:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu