Skip to main content

EXCLUSIV. Dan Grigore, scrisoarea de demisie din CNA. "Prevăd o campanie electorală de o ferocitate fără precedent"

 

ACTUALIZARE 2. Ioan Onisei, vicepreședinte CNA, – "Dan Grigore a fost nevoit să demisioneze din Consiliul Național al Audiovizualulu". Citiți reacțiile membrilor CNA în continuare.

Publicitate

ACTUALIZARE 1. Dan Grigore și-a prezentat demisia în cadrul ședinței CNA, unde a ținut un scurt discurs la sfârșitul căruia s-a ridicat și a părăsit sala. "Presa e prinsă să facă senzaționalisme ieftine, să propage atacurile joase", a declarat Dan Grigore. Declarațiile integrale, în continuare.

Dan Grigore, membru CNA, își va înainta demisia astăzi în fața Consiliului. Dan Grigore a scris o scrisoare  în care explică motivele care au stat la baza deciziei sale.

"În cei 11 ani de mandat am fost prea de multe ori denigrat și calomniat inimaginabil în seriale întregi TV, am fost amenințat eu și familia mea, mi s-au înscenat scandaluri în speranța că voi căpăta pedepse penale care să mă oblige la demisia din Consiliu", spune Dan Grigore în scrisoarea de demisie, pe care o puteți citi în continuare.

Paginademedia.ro prezintă, în premieră, scrisoarea de demisie a lui Dan Grigore din forul audiovizual:

 • Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru că nu pot funcționa într-o instituție care e obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă, de lipsă de respect față de reguli, de fățărnicie și de măsluire sistematică a celor mai elementare principii, de monumentală rea-credință și de poluare gravă a spațiului public;
 • pentru că prevăd o campanie electorală de o ferocitate fără precedent în care respectarea legii riscă să pară chiar infracțiune în ochii celor prea mulți care cred că ”scopul scuză mijloacele”.  Iar eu văd cu oroare cum fărădelegea ne duce în haos.
 • pentru că nu mai vreau să suport un stres care nu produce nici cel mai mic bine social după ce decenii întregi am trăit stresul nobil al scenelor de concert și al întâlnirilor cu publicul de pretutindeni.

Dan Grigore condamnă nivelul la care a ajuns peisajul audiovizual:

"Limbajul agramat și stâlcirea limbii române, înjurăturile cele mai josnice, aluziile sexuale nerușinate, comportamentul sub-uman, incitarea la violență, șantajul, calomnia și amenințarea, terfelirea valorilor culturale, senzaționalismul ieftin, dezinformarea, panica indusă sunt doar câteva din instrumentele de manipulare folosite de unele posturi TV și care ne îndepărtează cu viteza luminii de lumea civilizată."

Textul integral al scrisorii de demisie:

 

Stimate Domnule Președinte al Consiliului Național al Audiovizualului,

Vă rog să primiți demisia mea din funcția de membru al CNA, cu începere de astăzi  8 martie a.c. pentru următoarele motive :

Am acceptat să fac parte din CNA numai pentru că aceia care m-au propus mi-au confirmat că reprezint pentru ei o garanție solidă de probitate morală și profesională.

Cred cu tărie că o societate în care legea nu e respectată, e sortită eșecului. Țările civilizate în care tot mai mulți români aleg să trăiască, au ajuns acolo unde sunt în primul rând pentru că oamenii respectă regulile pe care singuri și le impun, pentru că sunt corecți, își respectă cuvântul dat, își fac treaba cu seriozitate.

Legile sunt făcute de noi și dacă vedem că sunt proaste trebuie să cerem să fie schimbate, nu să lucrăm pe dedesubt.

În timpul celor două mandate la CNA am respectat legea deși nu e cea mai bună posibil, drept pentru care am și propus, alături de câțiva colegi, schimbarea ei. Nu ne-a reușit decât în mică parte deocamdată. E loc destul pentru mai bine iar piața audiovizualului confirmă acum că toate propunerile noastre erau corecte.

Am respectat legea fără să țin cont de interesele de partid sau de grup care se ghiceau de multe ori în spatele faptelor pe care trebuia să le cântărim.

Am apărat de multe ori oameni pe care nu i-aș fi salutat niciodată doar pentru că eu cred că orice om are drepturi care trebuie respectate indiferent dacă eu îl simpatizez sau nu, dacă sunt sau nu de acord cu partidul din care face parte sau dacă lucrează la o televiziune la care nu m-aș uita vreodată dacă n-aș fi membru CNA.

În cei 11 ani de mandat am fost prea de multe ori denigrat și calomniat inimaginabil în seriale întregi TV, am fost amenințat eu și familia mea, mi s-au înscenat scandaluri în speranța că voi căpăta pedepse penale care să mă oblige la demisia din Consiliu, am fost târât în procese nedrepte fără vreo bază reală, am fost acuzat de fapte abominabile, sunt urmărit și hăituit pentru că îmi fac datoria cu conștiinciozitate și pentru că nu răspund nici unui fel de presiune.

Ce se întâmplă pe unele posturi TV este pur și simplu terorism. Terorism mediatic.

În numele libertății și democrației, în numele slujirii opoziției, se calcă în picioare legi, se încalcă drepturi câștigate cu sânge în decembrie ’89.

Limbajul agramat și stâlcirea limbii române, înjurăturile cele mai josnice, aluziile sexuale nerușinate, comportamentul sub-uman, incitarea la violență, șantajul, calomnia și amenințarea, terfelirea valorilor culturale, senzaționalismul ieftin, dezinformarea, panica indusă, sunt doar câteva din instrumentele de manipulare folosite de unele posturi TV și care ne îndepărtează cu viteza luminii de lumea civilizată.

Ceea ce fac eu în acest Consiliu al Audiovizualului a fost și este atacat permanent cu arme măsluite, de către aceleași televiziuni, în încercarea de a-mi distruge credibilitatea.

Acuzația că aș fi trădat idealurile monarhiste și pe Rege și că l-aș susține pe Băsescu am demontat-o cu vehemență de multă vreme dar acum directorul unei televiziuni   m-a lovit din nou sub centură prefăcându-se (sau chiar fiind ?!) neinformat iar actualul președinte PNL, în legătură cu aceeași enormitate, m-a acuzat de lipsă de onoare. O afirmație venită din partea unui oficial, pe care eu nu o pot lăsa nesancționată. Și mi s-a mai reproșat voalat că nu sunt omul celor care ”m-au trimis în CNA”. E adevărat : n-am fost, nu sunt și nu voi fi niciodată “omul cuiva” deși în România se cam obișnuiește.

Asta a fost doar picătura care a umplut paharul :

Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru că nu pot funcționa într-o instituție care e obligată să lucreze într-un climat de presiune permanentă, de lipsă de respect față de reguli, de fățărnicie și de măsluire sistematică a celor mai elementare principii, de monumentală rea-credință și de poluare gravă a spațiului public;

 • pentru că vocea mea este acoperită de puhoaie de batjocură și amenințări;
 • pentru că nu mai vreau să suport un stres care nu produce nici cel mai mic bine social după ce decenii întregi am trăit stresul nobil al scenelor de concert și al întâlnirilor cu publicul de pretutindeni;
 • pentru că prevăd o campanie electorală de o ferocitate fără precedent în care respectarea legii riscă să pară chiar infracțiune în ochii celor prea mulți care cred că ”scopul scuză mijloacele”.  Iar eu văd cu oroare cum fărădelegea ne duce în haos.

Dan Grigore, 8 martie 2012

Dan Grigore, în ședința CNA de astăzi: "Presa e prinsă să facă senzaționalisme ieftine"

Dan Grigore în ultima sa ședință CNA:

 • Contează mai puțin că domnul Antonescu a spus despre mine că nu am onoare. Dar este foarte important că un lider al opoziției democratice din România înțelege să funcționeze acest spațiu în anul de grație 2012 la 22 de ani după ce s-a murit pe străzi pentru demnitate și pentru libertate.
 • Mărturisesc public că de când acest post a îmbrățișat cauza monarhiei din România, mă simt mult mai puțin monarhist față de cât am fost.
 • În spațiul nostru public, dat fiind anumite perversități ale legii spațiului public mediatic, audiovizual, presa e prinsă să facă senzaționalisme ieftine, să propage atacurile joase, atitudinile insultătoare, violența verbală. Sunt foarte îngrijorat de ce se va întâmpla în această campanie electorală. Se vor strica multe lucruri care au rămas nestricate.

Răsvan Popescu, președintele CNA, a declarat:

 • "Domnul Dan Grigore și-a prezentat demisia în scris în această dimineață. Am luat act de această demisie și o înaintez birourilor permanente ale Parlamentului României, adică forul care l-a ales".

Ioan Onisei, vicepreședinte CNA:

 • "Personal, dar nu numai eu, regret foarte mult pe domnul Dan Grigore. A fost nevoit - subliniez a fost nevoit - să demisioneze din Consiliul Național al Audiovizualului. Suntem aici câțiva oameni care vă declaăm că suntem solidari dpdv moral cu gestul maestrului Dan Grigore. De asemenea suntem unii dintre noi convinși că ar trebui să ne adresăm comisiilor pentru Cultură ale Parlamentului României în legătură cu degradarea spațiului audiovizual pentru că după cum bine știți suntem o aut publică ce funcționază sub control parlamentar.

Narcisa Iorga, membru CNA:

 • Mă solidarizez cu domnul Dan Grigore. Vreau să vă anunț că mi se pare obligatoriu să solicităm intervenția Parlamentului în sprijinul CNA care din punctul meu de vedere este supus unor presiuni politice fără precedent.
 • Presiunile politice la care este supus CNA consider că au fost și cauza pentru care Dan Grigore a demisionat. Eu nu voi demisiona, dar cer sprijinul Parlamentului.

Christian Mititelu, membru CNA:

 • Nu mă regătesc în acest scenariu al presiunilor politice. Acționez conform conștiinței mele. Degradarea din audiovizual este parte dintr o degradare mai generală. Noi încercăm să facem ce putem în domeniul nostru. Mi se pare paradoxal să ne plângem de presiuni politice și să cerem ajutorul politicienilor.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • STIU DIN INTERIORUL UNOR POSTURI TV CA AVEAU ORDIN CLAR SA NU-L CHEME NICIODATA PE DOMNUL DAN GRIGORE CA SA-SI SPUNA PARERA. LE ERA O FRICA NEBUNA DE EL TOCMAI PENTRU CA E UN OM LIBER SI SPUNE EXACT CE GANDESTE. SI MAI E SI DESTEPT, CULTIVAT SI SPONTAN SI AR FI INCUIAT PE ORICINE SI PE TOTI LAOLALTA ! SI CHIAR SI ASA, TOT A MAI REUSIT SA DEA INTERVIURI IN REVISTE, PREA RAR, SI A SPUS CE SE INTAMPLA. DAR DACA ATI FOST ATENTI, OTV SI ANTENA L-AU BALACARIT IN PRIMUL RAND SI CEL MAI MULT PE EL IAR LA UNII N-AU AJUNS NICIODATA, DE CE OARE ???
 • Stii care e culmea? Ca nu-s basist ... sunt departe de a fi. Dar isteriile Antenelor nu le mai apreciez de o vreme. Sper, sa se mai trezeasca si altii, incet-incet. Mai este timp.
 • Dansul se danseaza in hora, de unul singur nu se ajunge la succes. N-o fi fost pus sa strige cine trebuie si n-a mai ajuns mesajul la cine trebuie? :)
  Zic sa ne mobilizam pentru cauze mai inalte, ceva de genul JOS UDE-MRU! Poate scapam mai usor de ungurenii mai grei de cap si ne continuam linistiti carierele de securisti amatori si mari specialisti in economie? :D
 • Oameni buni, vin si eu cu o intrebare... oare aia care fusesera pusi sa strige pentru Arafat de la Smurd, acum de ce nu striga si pentru demisia lui Dan Grigore.... dar nu e cazul pentru ca dansul ii incomoda pe securisti si pe aia care se pretind a fi "curati"....
 • Uitati un mic amanunt, "dragii" mei! In timp ce antenele iau amenzi aiurea intr-o veselie, B1 a luat amenda doar dupa ce s-a atras atentia public asupra magariei lor. In concluzia disponibila si pentru neuronul unei bacterii portocalii, pe aia nu-i verifica nimeni, ca-s de-ai casei!!! Apropo, ma dezabonez de la update-uri, ca n-am cu cine. E vineri si n-are rost sa ma chinui cu niste pseudo intelectuali, care inca mai pot pupa in trei litere acest regim. Mai ales ca ar fi multe de spus aici, referitor la regim, iar voi stiu ca nu auziti criticile aduse micimii sale, base. El e "tata vostru" si asta e tot ce ganditi. Faptul ca isi depaseste atributiile constitutionale este pentru voi doar propaganda, guvernarea actuala e una mijto, etc. Apropo, nu tre' sa fii antenist ca sa vezi chestiile astea, e de ajuns sa traiesti in aceasta tara...
 • @ Costin

  Ai anticipat o favoare pe care ti-am cerut-o intr-un comentariu care mi s-a cenzurat. Multumesc :)
 • @ Costin

  Oricat de de seducatoare ti-ar parea ideea sa tot lamuresti oamenii sa gandeasca, te rog mult sa ii permiti lui ALEX sa gandeasca cat de cat si sa se informeze singurel. In comunicatele CNA si in multe stiri s-a explicat de ce si cum s-a ajuns la aceasta suma, conform etapelor si Legii Audiovizualului.
  Ia-o ca pe o favoare pe care ti-o cer, ca sa-l putem ajuta si sa fie totul pe intelesul lui de ”antenist” usor de manipulat...in razboiul dintre scatofili si scatofagi din Antena 3. Multumesc! :)
 • Ai limbaj de Gadea, ce as putea sa iti explic tie? E clar ca ai convingerile mult mai cimentate ca mine. Si, e uimitor cum ai reusit sa ma citesti asa, din 2 cuvinte, bravos! Tu esti viitorul.
  Discrepanta este usor de explicat, dar greu de inteles pentru tine: toate amenzile se dau tinandu-se cont de precedente si istoric. Si Antena3 a inceput de la 20.000, nu te panica.
 • AI fi uimit sa afli cat de multe inteleg eu, inclusiv faptul ca acum ai urme de materie maro-portocalie pe nas. Cunosc destui ca tine, care inca mai latra, dar multi dintre ei au ajuns sa latre fara convingere. Apropo, tot nu mi-ai raspuns cum e cu echidistanta CNA si cu uriasa discrepanta dintre cele 2 amenzi date zilele astea...
 • Dar ce ziceti de actualii membri,care pentru unii-s muma, iar pentru altii ciuma?! CNA ar trebui sa fie impartial, fara partizanate politice! Sau macar cu unele mai putin evidente!!! Dar chiar bat la ochi, indiferent daca esti USL-ist, PRM-ist sau stelist. Doar pedelishtii nu vad, ca nu le convine sa vada. De ce v-ati apucat sa-l amendati pe umflatul ala de la B1 abia dupa ce v-a fost semnalata magaria lui de catre cei de la antene? Si de ce aceasta diferenta uriasa intre valorile amenzilor?! In fond, insulta e insulta si ar trebui tratata egal. Injuraturile la adresa opozitiei sunt la oferta, nu? Doar daca te urci intr-un submarin pentru a scufunda incrucisatorul trebuie sa platesti amenzi mari. Interesanta echidistanta afisata...
 • Un vierme basist care habar nu are cu ce se mananca televiziunea! S-a comportat asta cu posturile TV de parca el era detinatorul adevarului suprem. Sa puna din nou labele pe clapele pianului si sa lase loc specialistilor care stiu ce inseamna televiziune. Asa cum lui nu cred ca i-ar placea sa-si dea Gadea cu parerea despre activitatea lui pianistica asa trebuia sa-i taca si lui fleanca apropo de anumite emisiuni in special cele de la A3. Nimeni nu ii da dreptul acestui intelectual imbarligat sa spuna ca Antena 3 e o mizerie. Asta-i dreptul nostru, al telespectatorilor.
 • Tot in google, daca dai cautare dupa "lingau" si te duci doar un pic mai jos in pagina pe care ai atasat-o ca imagine, convenavil taind-o pentru a nu se vedea link-urile imediat urmatoare, vei vedea alte nume, cum ar fi Radu Moraru. Iar link-urile care apar la inceput vin de pe blogguri de basisti, deci vax, asa ca LASA-NEEEEEEEEEE!!!
 • Un limbaj sanctionabil utilizat in mod justificabil (un reprezentant al statului, caruia nu-i pasa de cei pe care ar trebui sa-i protejeze, care evita raspunsurile cerute) versus un idiot (cel de la B1) care insulta si isi batea joc de numele unei persoane, doar de distractie. Primul ia 150.000, al doilea ia 20.000. Cum spuneam, e mai ieftin sa injuri opozitia, nu?

Trimite un comentariu