Skip to main content

EXCLUSIV. Ziaristul care a dus la demisia lui Ungureanu de la externe, purtător de cuvânt în cabinetul MRU

 

Jurnalistul Liviu Iolu este noul purtător de cuvânt al ministrului muncii, Claudia Boghicevici, în cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Publicitate

Iolu, unul dintre cei mai premiați jurnaliști români, este ziaristul de la care a plecat, în 2007, demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcția de ministru de externe al cabinetului Tăriceanu.

Detalii, în continuare:

Contactat de Paginademedia.ro, Liviu Iolu a confirmat numirea la Ministerul Muncii.

 • În 2007, Liviu Iolu a publicat în Evenimentul zilei cazul a doi muncitori români arestați în Irak. Cei doi – Adrian Gancean și Nelu Ilie, au fost arestați în Irak pentru încălcarea regulamentelor interne dintr-o bază militară americană.
 • Cazul a luat amploare la vremea respectivă și a dus la demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Liviu Iolu este unul dintre cei mai premiați ziariști români. Este căsătorit cu jurnalista Sanda Nicola.

Carte de vizită Liviu Iolu:

 • A terminat Facultatea de Jurnalism la Universitatea din Iaşi.
 • A lucrat la Evenimentul zilei din 2004 până în 2011. Înainte de Evenimentul zilei a fost redactor şef la Opinia studenţească şi a lucrat pentru TVR Iaşi.
 • A fost premiat de trei ori la Galele Clubului Român de Presă: în 2002, în 2006 şi în 2008, când a primit Marele Premiu pentru Presa scrisă.
 • A fost bursier Erasmus Hogeschool Bruss el şi beneficiar al unor stagii de pregătire la Ecole Superieure de Journalism de Lille şi Centre de Formation et des Perfectionement de Journalistes Paris.
Istoria cazului (via EVZ):

31 ianuarie 2007. Liviu Iolu publică în Evenimentul zilei publica primul articol despre arestarea lui Adrian Gancean si Nelu Ilie. Cu o zi inainte, Coalitia din Irak confirma ca autoritatile romane - care au tinut secret cazul - au fost informate inca din noiembrie. In articol, Victoria Gancean, mama lui Adrian, il roaga pe Traian Basescu sa intervina. De la Bruxelles, presedintele sustine ca a aflat cu doar o zi inainte care este situatia. MAE reactioneaza pentru prima oara, justificandu-si tacerea prin faptul ca „a fost dorinta celor doi”.

1 februarie 2007. Tot de la Bruxelles, Basescu revine si isi cere scuze pentru confuzia facuta. Seful statului recunoaste ca era in tema inca din 13 noiembrie.

2 februarie 2007. Dimineata, Adrian Gancean si Nelu Ilie sunt eliberati. Seara, ministrul Mihai-Razvan Ungureanu demisioneaza, la cererea premierului Calin Popescu-Tariceanu.

Foto: Journalism Summer School

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Ce grad are Iolu ăsta? (mă scuzaţi, era un răutăcism retoric:-) Deci, ce învârteau ăia doi mătrăşiţi de americani prin Irak? Toată presa a remarcat la vremea aia că erau prea 'dăştepţi' şi prea bine dotaţi - hight-tech - pentru nişte bieţi muncitori. Nu mai întreb ce grad aveau. După rateul respectiv au fost sigur degradaţi:P
 • bravo iesenilor... ziaristi independenti toata viata lor devin mari oameni de stat portocalii... ia sa recitim tot cea scris dl iolu... ia sa descoperim cum a protejat partidul de guvernamant... si la ce ziare a lucrat... numai libere... succesuri si sa traiti bine!...
 • Nu a fost victima niciunei confuzii. Dl MRU a facut in mod deliberat un gest care nu putea sa conduca decat la demisie: nu l-a anuntat pe primul ministru al guvernului Romaniei (din care facea parte) ca doi "muncitori"(!) romani au fost arestati în Irak pentru "incalcarea regulamentelor interne dintr-o baza militara americana."... Explicatia ca ar fi tacut pentru a respecta dorinta celor doi e de-a dreptul puerila! In orice caz, se pare ca a gasit de cuviinta sa le respecte dorinta numai fata de premier, nu si fata de presedinte...
 • Se pare ca scoala de presa ieseana, respectiv Opinia Studenteasca, promoveaza oameni in cele mai inalte functii ale statului... (a se vedea trecutul si al lui Iolu si al lui MRU de la "Opinia"). Bravo! E o apreciere a meritelor unor oameni talentati si muncitori!
 • Este vorba de pepiniera B 1 unde tânărul era producător. Din 2007 a fost soţul Sandei Nicola. Problema este că între un ziarist de reportaj cum este Iolu şi fostul purtător de cuvânt Şanta care a fost până acum şi provenea de la Protv este mare diferenţă. Ea era o ziaristă specializată în domeniu. Mă rog fiecare face ce crede. Mi se pare că s-a dat Protv pe B1. Şi vorbim de un pitic faţă de o forţă media.

Trimite un comentariu