Skip to main content

Șefa Turner Broadcasting: Unele dintre animațiile clasice sunt destul de violente. Scufița roșie este mâncată de un lup. Albă ca zăpada era cât pe ce să fie ucisă cu un cuțit

 

Publicitate

"Unele dintre animațiile clasice sunt destul de violente. Scufița roșie este mâncată de un lup. Fiul meu este mai speriat de lupi decât de supereroi. Albă ca zăpada era cât pe ce să fie ucisă cu un cuțit, iar mama vitregă încearcă să o ucidă în mai multe rânduri. Aceea nu este tot violență?, se întreabă într-un interviu acordat Paginademedia.ro Gordana Duspara Moriarty, vicepreşedinte şi manager general al Turner Broadcasting System (TBS) Europe, care deține și Cartoon Network.

Câteva particularități are copiilor din România: "tind să se uite la multe emisiuni pentru adulți", sunt atrași mai mult de acțiune și stau mai mult pe telenovele decât cei din alte țări. Se uită la desene cam o oră pe zi, mai mult decât în alte țări. Există și o latură mai romantică: "În România, copiii rămân copii mai mult timp".

Pe scurt, din interviu:

  • Copiii din România se uită la TV cam 3,7 ore, pe zi, iar 40% din acest timp și-l petrec pe canalele dedicate lor. Ce este diferit aici, față de alte țări, este că copiii tind să se uite la multe emisiuni pentru adulți.
  • Cartoon Network vizează copiii cu vârste între 6 și 12 ani, dar atragem și copii mai mici. Avem tipuri diferite de conținut pe Cartoon Network, prin urmare rămâne la latitudinea părintelui ce părere are despre animațiile și toate tipurile de conținut. Sunt copii care urmăresc conținut pentru adulți, ceea ce este total nepotrivit.
  • Am observat în România faţă de alte pieţe este că românii iubesc mai mult programele live action, faţă de alte publicuri, cum este Polonia, care preferă mai mult animaţiile. Cred că asta vine din influenţa telenovelelor asupra publicului de aici, iar copiii se uită la telenovele mai mult decât în alte țări.
  • Boomerang este urmărit şi de părinţi pentru că ei găsesc aici desenele copilăriei lor, dar postul este urmărit şi de bărbaţii singuri (peste 30 de ani).
  • Copiii din România urmăresc desene animate mai mult la televizor decât online, pe calculator în schimb se joacă.
  • Unele dintre animațiile clasice sunt destul de violente. Scufița roșie este mâncată de un lup. Fiul meu este mai speriat de lupi decât de supereroi. Albă ca zăpada era cât pe ce să fie ucisă cu un cuțit, iar mama vitregă încearcă să o ucidă în mai multe rânduri. Aceea nu este tot violență?
  • Cartoon Network este un canal de divertisment, așa că misiunea noastră nu este să educăm.

 

(P) Vrei să explorezi piețe noi și mai riscante, dar cu un potențial de creștere mai mare?

 

Interviul integral, în continuare:

În România, copiii rămân copii mai mult timp

Paginademedia: Cum arată publicul Cartoon Network?
Gordana Duspara Moriarty: Am făcut o cercetare și am văzut că televiziunea are un public format predominant din băieți. La nivel internațional, Cartoon Network a fost poziționat ca o televiziune pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani. Dar am observat că în Europa de Est, inclusiv în România, aceștia sunt mai mari, ajungând până la 14 ani. Nu este cazul în Marea Britanie, pentru că la această vârstă trec deja la MTV. Aici, în România, copiii rămân copii mai mult timp.

 

V-ați propus să atrageți un public predominant din băieți sau pur și simplu s-a întâmplat?
Cred că pur și simplu s-a întâmplat. Ne-ar fi plăcut să avem telespectatori din ambele categorii, însă cred că băieților le plac mai mult emisiunile acțiune-animație, decât fetelor. Pe de altă parte, Disney atrage mai mult fetițele, astfel se creează o balanță.

 

Cât timp petrec copiii români uitându-se la TV comparativ cu alți copii din alte țări europene?
Ne-am uitat la niște cifre și pot spune că sunt surprinzătoare. În total, copiii se uită la TV cam 3,7 ore, pe zi, iar 40% din acest timp și-l petrec pe canalele dedicate lor. Deci aceștia se uită la canalele pentru copii în jur de o oră, o oră și jumătate. Ce este diferit aici, față de alte țări, este că copiii tind să se uite la multe emisiuni pentru adulți. Ei petrec probabil ceva mai mult timp uitându-se la televizor aici decât în alte piețe.

În lume, copiii petrec șapte ore pe zi consumând media. Nu numai uitându-se la TV, dar consumând și alte tipuri de media: tablete, telefon mobil, calculator.

Cât trebuie să stea un copil la televizor

Este o perioadă recomandată pe care un copil trebuie să-l petreacă în fața televizorului?
Eu cred că depinde de părinți cât își lasă copiii în fața televizorului sau a computerului. Depinde cum este copilul. Sunt anumite recomandări, anumite cifre, unii spun că îi lasă chiar și patru ore, dar decizia rămâne la latitudinea părintelui.

 

Dumneavoastră cât vă lăsați copiii în fața televizorului?
Este o diferență între zilele de școală și cele de weekend sau vacanțe, când petrec mai mult. Pe zi, media este undeva la o oră. Acestea sunt instrucțiunile pe care le dau dădacei, cel puțin.

 

De ce o oră?
Aceasta este dinamica vieții lor. Se trezesc dimineața, apoi merg la școală până la 3. Apoi se întorc acasă, se uită puțin la televizor, apoi este cina, baia, citim pe la ora șapte. Nu au mai mult timp de divertisment. În timpul vacanțelor stau probabil mai mult. Uneori, dacă au activități after school, e posibil să nu aibă nici acea oră să se uite la TV. Când sunt în avion și mergem la părinții soțului meu, în America, cea mai mare parte a zborului și-l petrec uitându-se la filme pe iPad.

Mereu recomand ca părinții să urmărească cu atenție ce fel de programe îi atrag pe copiii lor

Ce tipuri de programe ar trebui să urmărească în funcție de vârstă. De exemplu, pentru ce vârste este recomandat serialul Ben 10?
Am spune că vârsta minimă este de 4 ani. Fiul meu are 3 ani și jumătate și urmăreșete Ben 10 și îi place. Și alți copii de la creșă sunt familiarizați cu acest serial. Dar din nou spun că rămâne la latitudinea părinților. Cunosc părinți care și-au lăsat copiii să urmărească animații de acțiune la o vârstă mai fragedă, dar asta e alegerea lor.

Aceasta este opinia mea, ca mamă, și nu poziția postului Cartoon Network. Postul nu face nicio recomandare referitor la când e bine ca un copil să înceapă să urmărească Ben 10. Eu vă dau un exemplu ca mamă, și nu ca angajat al postului Cartoon Network, în această privință.

Canalul vizează copiii cu vârste între 6 și 12 ani, dar atragem și copii mai mici. Avem tipuri diferite de conținut pe Cartoon Network, prin urmare rămâne la latitudinea părintelui ce părere are despre animațiile și toate tipurile de conținut. Sunt copii care urmăresc conținut pentru adulți, ceea ce este total nepotrivit.

 

Prin urmare, părinții ar trebui să urmărească programele împreună cu copiii lor?
Aș recomanda părinților nu numai să urmărească desene animate, dar să-și petreacă un timp în a vedea ce fel de programe îi atrag pe copii pentru că astfel pot înțelege mai bine la ce se uită și cum îi pot influența. Dacă sunt acasă, în timp ce fac treburile casnice, mă uit și la cel fel de programe se uită copiii mei, pentru a-mi face o impresie. Uneori poate că muzica îmi poate părea prea tare sau zgomotul mai puternic decât este în realitate, dar când te așezi și pui totul în context este diferit. Așa că mereu recomand ca părinții să urmărească cu atenție ce fel de programe îi atrag pe copiii lor.

Comportamentul copiilor poate fi influențat de tot ce se întâmplă în jurul lor

Credeți că comportamentul copiilor poate fi influențat de programul urmărit?
Comportamentul copiilor poate fi influențat de tot ce se întâmplă în jurul lor, de familie, de școală, dar în ultimă instanță și de programele pe care le urmăresc la TV. Pot învăța de diferența dintre bine și rău. Am observat la copiii mei că televizorul le dezvoltă imaginația, încep să joace pe roluri, să se comporte precum super eroii. Cred că într-un anumit fel îi încurajează, când e vorba de creativitate. Îi văd jucându-se de-a pompierul Sam.

 

Putem spune despre programele Cartoon Network ca sunt educative?
Cartoon Network este un canal de divertisment, așa că misiunea noastră nu este să educăm. Acestea fiind spuse, există multe exemple morale în spatele animațiilor pe care le difuzăm, cum ar fi lupta dintre bine și rău. Este atâta presiune pe copii în aceste zile, să învețe tot felul de lucruri, încât simțim că nu au parte de niciun pic de pauză.

Unele dintre animațiile clasice sunt destul de violente. Scufița roșie este mâncată de un lup. Albă ca zăpada era cât pe ce să fie ucisă cu un cuțit, iar mama vitregă încearcă să o ucidă în mai multe rânduri

Consiliul Național al Audiovizualului a făcut niște studii care arată că desenele animate de la Cartoon Network sunt violente. Cum comentați acest lucru?
Cred că este o chestiune legata de diferențe între generații și este o chestiune de percepție. Dacă ne uităm la violență. Unele dintre animațiile clasice sunt destul de violente. Scufița roșie este mâncată de un lup. Fiul meu este mai speriat de lupi decât de supereroi. Albă ca zăpada era cât pe ce să fie ucisă cu un cuțit, iar mama vitregă încearcă să o ucidă în mai multe rânduri. Aceea nu este tot violență? Ba da. Dar este vorba de felul în care percepem noi, ca adulți, și ce este acceptabil pentru noi în funcție de felul în care am crescut noi și probabil că ne așteptăm ca și copiii noștri să crească așa cum am crescut și noi.

 

Simțim că copii din ziua de azi nu sunt la înălțimea standardelor la care eram noi la vârsta lor. Părinții ne tot spuneau lucruri de genul “Pe vremea mea lucrurile nu erau așa” și cred că lucruri similare se întâmplă cu noi în zilele noastre. La fel se întâmplă și cu muzica. Copiii ascultau rock 'n roll sau heavy metal, iar părinții nu erau de acord. Acum ne gândim că Lady Gaga este exagerată.

 

Cred că copiilor din ziua de azi le plac ca lucrurile să se miște mai repede decât eram noi obișnuiți. Așa este viața lor acum. Fac mai multe lucruri în același timp. Când eram eu mică, pentru a mă distra mă uitam la televizor, astăzi copiii mei au iPad și se uită la două lucruri în același timp și în paralele se uită și la televizor. Felul în care interacționează și felul în care creierul lor funcționează este diferit față de vremurile noastre.

Boomerang este urmărit şi de bărbaţii singuri (peste 30 de ani)

Există Boomerang şi CartoonNetwork in România, care este diferenţa intre aceste două canale ?
Boomerang este mai clasic şi este categoric mai mult pentru tineri (preşcolari). Pe Boomerang sunt mai multe desene adecvate celor cu vârste între 2 și 6 ani, în funcţie de copii şi de ceea ce le place. Boomerang este urmărit şi de părinţi pentru că ei găsesc aici desenele copilăriei lor. De asemenea, Boomerang este urmărit şi de bărbaţii singuri (peste 30 de ani). Odată ce copiii cresc migrează către Cartoon Network.

 

De ce nu aveți reclame pentru adulţii care urmăresc aceste două posturi ?
Nu avem reclame pentru că ştim care este audienţa noastră, iar agenţiile de publicitate nu ne consideră o ţintă. E o zonă neexploatată.

 

Vă propuneţi să lansaţi alte programe în România?
Mi-ar plăcea, dar e o piaţă foarte aglomerată aici. În sensul că operatorii de cablu nu au spaţiu să redifuzeze şi alte posturi, deci este un spaţiu foarte limitat. Având în vedere acest lucru este foarte greu să intri pe piaţă cu noi canale şi mai ales pe zonele de care suntem noi interesaţi, cum este divertisment general.
La nivel european am lansat de curând un canal de filme și seriale numit TNT. Este prezent în Spania, în Germania şi în țările din Scandinavia sub forma unui canal în sistem pay-TV. În acest moment, România este prea aglomerată.

Copiii urmăresc desene animate mai mult la televizor decât online

Cum alegeţi programele pe care le difuzaţi în România?
Ca în oricare altă piaţă, facem focus grupuri şi alte studii. Ceea ce am observat în România faţă de alte pieţe este că românii iubesc mai mult acțiunea, faţă de alte publicuri, cum este Polonia, care preferă mai mult animaţiile. Cred că asta vine din influenţa telenovelelor asupra publicului de aici, iar copiii se uită la telenovele mai mult decât în alte pieţe. Iar serialele live-actions sunt precum nişte telenovele pentru copii. Când spunem live-action este vorba de filme cu personaje reale, nu animaţii.

 

Sunt activi copiii români pe internet?
Da, cred că pe lună avem peste jumătate de milion de vizitatori. Iar timpul petrecut online crește de la un an la altul. Din experienţa mea, copiii urmăresc desene animate mai mult la televizor decât online, pe calculator în schimb se joacă.

 

Care sunt programele locomotivă ale Cartoon Network?
Seriile clasice merg foarte bine, Scooby Doo, Ben Ten, Johny Test, Gumball. Merg foarte bine serialele clasice, dar şi action-films. Gumball este în creştere.

Interviu realizat de Iulia Bunea și Carmen Andronache.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • doamna asta a vazut ce desene animate atroce exista? cu animalutele alea care una-doua sunt storcosite si umplu ecranul de sange? ea considera scufita rosie violenta? incep sa cred ca-i o conspiratie mondiala pentru a face sa dispara povestile adevarate si inlocuirea lor cu povesti ipocrite!politically correct! vor inventa povesti in care nici omul span nu va mai exista ca nu-i politically correct! nici setila, nici pasarila, nici fat-frumos ca se simt marginalizati uratii planetei!dositi basmele vechi ca mai e putin si o sa avem un farenheit 451 al basmelor clasice!
  • Corect, bine faci! Scooby Doo e numai cu fantome si sperietori, canalul e plin de monstri si ciocniri spatiale in forta. De-aia e bun Minimax si, cand or mai creste putin, ii las pe la Disney.
  • ma, ce sa zic, eu nu inteleg nimic din desenele astea animate de acum cu bacugan si alti monstri si roboti care se bat si atit. mi se par extrem de urit desenate si foarte violente. drept urmare, nu ii las pe copii la prostiile astea. cind e cu bugs bunny, cu tom si jerry, e ok.

Trimite un comentariu