Skip to main content

Peste jumătate dintre români piratează software

 

Publicitate

Aproximativ 62% dintre utilizatorii de PC-uri din România recunosc că au utilizat software piratat, potrivit Studiului global privind pirateria software pentru anul 2011 realizat de Business Software Alliance (BSA).

Unii utilizatori au recunoscut că piratează software mereu sau în cele mai multe dintre cazuri, iar alţii ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rată a pirateriei software de 63% anul trecut în România, iar valoarea comercială a software-ului fără licenţă instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari. Cu toate acestea, raportul BSA pentru România a înregistrat în continuare o scădere a ratei pirateriei software în 2011, pentru al 8-lea an consecutiv.

Conform unui sondaj realizat în România, 38% dintre utilizatori admit că folosesc software piratat “întotdeauna”, “aproape întotdeauna” sau “ocazional”, iar 24% declară că folosesc “rar” programe software fără licenţă. De asemenea, rezultatele studiului arată că majoritatea utilizatorilor de software piratat din România sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 34 ani.

La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arată că rata pirateriei software în ţările în curs de dezvoltare este mult mai mare decât cea din ţările dezvoltate – 68% faţă de 24% (media) – iar valoarea comercială a software-ului piratat din pieţele emergente reprezintă o bună parte din valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global. Aşa se explică dinamica din spatele ratei pirateriei software la nivel mondial, care a ajuns la 42% în 2011, în timp ce valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde dolari.

Consultaţi rezultatele studiului citat (fişier PDF)

Autor: George Hari Popescu george.haribicla.ro
viewscnt

Comentarii

  • Robert Robert
    Si eu am Linux Mint pe calculatorul Desktop si sistemul Windows 8 Consumer Preview pe laptop (cat o ramane gratis - dupa care ma intorc la 7 sau cer pret special pentru upgrade) .

    Pe ambele folosesc cu duiumul software gratuit.

    Acum este lejer sa nu incalci legea chiar daca nu prea ai bani de software, insa acum 10-12 ani era dificil sa cumperi o licenta de sistem de operare (Microsoft nu era in Romania, internetul nu era la fel de dezvoltat), erai aproape obligat sa folosesti un soft fara licenta!
  • kiko kiko
    @hashas citi romani crezi ca au ubuntu si linux? 10 la suta dintre utilizatori? hai 12 la suta... nu e vorba de dat banii pe uindoz, ca sigur are un prieten o distributie pe un stick...
  • hashas hashas
    @kiko: Romanii folosesc si distributii Linux. Eu folosesc Linux Mint, niste prieteni de-ai mei Ubuntu.. De ce-as da bani pe Windows cand am Linuxul gratis?
  • kiko kiko
    eu cred ca e mult mai mare procentul... cite licente de windows sunt vindute oficial in romania? cite calculatoare sunt in romania (avind in vedere ca peste 90 la suta au windows)? hai ca la office mai gasesti niste open source, dar la sistem de operare, doar nu folosesti ubuntu...

Trimite un comentariu

sus