Skip to main content

FOTO GALERIE. Mesajele de campanie în București. Afișele împotriva suspendării, aproape invizibile

 

Publicitate

Cum arată campania pentru referendum în București? Capitala este împânzită de afișe și panouri pentru referendumul din 29 iulie, când se va decide cine va ocupa scaunul de la Cotroceni în următoarea perioadă.

Afișele împotriva demiterii lui Traian Băsescu sunt mai puțin vizibile decât cele care îi îndeamnă pe trecători să voteze “da” la alegerile care vor avea loc în această duminică.

Bogdan Oprea, șeful echipei de campanie a președintelui demis Traian Băsescu, a declarat pentru Paginademedia.ro că puținele panouri și bannere electorale care se află prin oraș "nu sunt administrate" de ei, ci aparțin unor "organisme independente" sau "ar putea fi puse de PDL sau de alți susținători ai președintelui". (declarația completă, în articol).

De cealaltă parte, un oficial de la sediul de campanie al USL București a spus că nu poate da nicio declarație, întrucât "nu am reușit să o găsim pe Andronescu".

Paginademedia.ro vă prezintă câteva din afișele cu care cele două părți încearcă să-i convingă pe români să voteze cu Da sau Nu la referendumul de duminică, 29 iulie.

Cum arată afișele electorale ale USL, care susțin demiterea președintelui Traian Băsescu:

La tot pasul, pe marile bulevarde ale Bucureștiului trecătorilor le apar în fața ochilor mesaje de campanie pro-demiterea președintelui sub diverse forme: panouri publicitare (outdoor in termeni de specialitate), bannere stradale, afișe de campanie și chiar panouri electronice.

Iată câteva exemple culese de reporterul paginademedia.ro.

Pe bulevardul Unirii, vizavi de Biblioteca Națională se află mai multe panouri electorale sub forma unor testimoniale, cu declarațiile unor cetățeni.

În exemplul de mai jos, pe unul dintre afișe scrie: "Constantin - 87 de ani. După ce pensia i-a fost micșorată și subvenția pentru medicamente tăiată nu își mai poate asigura existența. Îl întreține cu greu fiica lui și ea pensionară." Sub acest text stă scris "Vreau demiterea! Pentru că mi-a furat pensia!"

Pe cealaltă parte a panoului este povestea altei persoane, care spune: "Vreau demiterea! Pentru că mi-a umilit familia!".

La Romană, în fața Academiei de Studii Economice (ASE) apare un banner stradal pe care stă scris următorul mesaj : "Români, hai la referendum! Băsescu, hai, la revedere!".

În zona Unirii, oriunde ai privi dai de afișe care îți spun, sub diverse forme, cum și pe ce să pui ștampila la referendum. În imaginea de mai jos puteți vedea un panou publicitar pe care se derula un spot cu o doamnă care spune "Pentru că mi-a despărţit familia", succedat de mesajul "Pe 29 iulie românii sunt împreună!".

Cum arată afișele electorale care îi îndeamnă pe români să voteze menținerea lui Traian Băsescu, în funcția de președinte al țării:

Câteva exemple de astfel de mesaje electorale care au putut fi găsite în cele mai importante zone din București, în continuare.

Pe unul dintre panourile stației de autobuz de la Piața Romană scria "Voiculescus mafiotus: Rechin care suspendă Președintele și râde-n nas Justiției. NU-i lăsa să te prostească!". Afișul electoral face trimitere și la un site (legea-junglei.ro), care potrivit lui Oprea este administrat de echipa de campanie a lui Traian Băsescu.

Același gen de panou am mai întâlnit și pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, pe partea dreaptă, dinspre Piața Romană spre Universitate.

Modul în care este formulat mesajul electoral face trimitere la Campania "Antimitocanie", lansată de Radio Guerrilla în martie 2009.

Tot aici, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, am găsit un alt panou, în același stil, care poartă următorul mesaj "Parlamentarus disperatus: Hiena care devorează Justiția. Umblă în haite de 256 ca să-l scape pe Năstase". Sloganul este același: "NU-i lăsa să te prostească!".

În afară de aceste panouri, care sunt destul de greu de văzut din mașină, pe partea dreaptă a Bulevardului Unirii, dinspre fântâni spre Piața Alba Iulia, am găsit câteva bannere foarte mici și greu de observat de trecători.

Bannerele sunt sub forma unor stegulețe, ancorate pe stâlpii de inaltă tensiune, și poartă mesajul "Nu stinge flacăra democrației". După cum se poate observa mai jos.

Bogdan Oprea, șeful echipei de campanie a lui Traian Băsescu:

"Echipa de campanie a Presedintelui nu se ocupă de panourile out-door. Afișele electorale pe care le-ați văzut nu sunt administrate de noi. Noi nu avem afișe electorale nici în București, nici în țară. Ar putea fi puse de PDL sau de alți susținători ai domnului președinte.

Președintele Traian Băsescu nu a dorit să aibă panouri outdoor deoarece este o campanie cu resure financiare reduse. În plus, dumnealui a spus chiar public "Mă știu românii ca pe un cal breaz, (...) ce mai au de aflat românii despre mine, ce le pot spune eu nou românilor? (...) Sunt un politician imposibil într-o misiune imposibilă" (Traian Băsescu a făcut această declarație într-o emisiune la postul B1 TV, pe 16 iulie). În această logică, nu am organizat nimic de acest gen pentru referendum", a declarat Bogdan Oprea pentru paginademedia.ro.

Bogdan Oprea a mai spus că unele dintre panourile din București au apărut la inițiativa unor tineri de dreapta, independent de echipa de campanie pe care o conduce.

“Sunt inițiative independente, nu țin de echipa mea. Campania stradală a fost implementată de altcineva, probabil tineri de dreapta. Noi nu gestionăm nimic din campania stradală”.

Alte fotografii ale campaniei din Bucureşti

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • In seria de panouri cu "DA, vreau DEMITEREA" este unul cam asa : un tip cu o casca-n cap zice ca are 34 de ani, ca nu mai vrea sa traiasca in nesiguranta, c-o fi, c-o pati - iar la sfarsit spune ca si el, si toti cei carora Basescu le-a furat demnitatea vor sa redevina... MANDRII ca sunt romani. Bravos, USL, cred ca sunteti tare MANDRII de cata limba romana stiti...
  • Sa-mi spuna si mie cei de la USL cum fura Presedintele un salariu, o pensie... Pentru comentatorul de mai sus: Presedintele tot ales e si poate avea milioane de voturi. Maine, poimaine majoritatea aia din Parlament se schimba si vor incerca sa demita alt presedinte, prin aceleasi metode ilegale. Il pot suspenda si pentru ca nu are basca.
    Eu nu o sa ma duc la vot, se creeaza un precedent periculos pentru tara. Daca le va merge acum, vor fi de neoprit.
  • inteleg ca avem un presedinte demis care se crede mai important decat 256 de parlamentari alesi de catre popor. Misto! el e statul, "l'etat c'est moi"! spunea un rege francez dar era rege nu presedinte. nu cred ca a sfarsit bine. regele, vreau sa zic.fiecare parlamentar are mii, zeci de mii de votanti in contul alegerii lui. sa-i ignoram, stie presedintele, care e statul, ce-i bine pentru noi, si daca noi nu-l vrem, el ne vrea!

Trimite un comentariu