Skip to main content

(P) Protejează-ţi sănătatea în vacanţă

 

Căldura şi oboseala te fac să te gândeşti tot mai mult la concediu. Aştepţi cu nerăbdare ziua în care te vei trezi în aeroport, măcinat de emoţia dinaintea plecării. Ştii doar că te aşteaptă o lume nouă, necunoscută, imprevizibilă şi nişte zile de neuitat. Pentru că îţi doreşti să ai o vacanţă fără probleme, programează-ţi din timp şi o vizită la medic!

Publicitate

Dacă v-aţi ales o destinaţie exotică, după definirea traseului, „vă recomandăm să vizitaţi un Centru Internaţional de Vaccinări, unde medicul va evalua riscul de imbolnăvire in funcţie de ţara in care mergeţi, gradul de igienă al acesteia, varsta dumneavoastră, durata vizitei, precum şi tipurile de activităţi pe care doriţi să le faceţi in concediu. Abia după această etapă vi se va propune o schemă personalizată de vaccinare”, explică dr. Rodica Şerban, medic primar epidemiologie de la Centrul Internaţional de Vaccinări, Hyperclinica MedLife Băneasa.

Pentru ca vaccinul să vă poată proteja este recomandabil ca acesta să fie făcut cu cel puţin două săptămani inainte de plecarea in străinătate. Printre cele mai frecvente boli pe care le puteţi contracta in timpul unei călătorii se numără: febra galbenă, malaria, febra tifoidă, holera, poliomielita, hepatita A, hepatita B, difteria, tetanosul, rujeola, rubeola, encefalita japoneză, diareea călătorului, febra Dengue, boli cu transmitere sexuală, rabia etc.

Unele boli pot fi evitate prin vaccinare, afirmă dr. Şerban, iar „altele, cum ar fi malaria, prin medicamente antimalarice. Respectarea măsurilor de igienă alimentară, evitarea muşcăturilor de insecte, comportamentul sexual adecvat sunt alte măsuri pe care le putem lua pentru a preveni imbolnăvirile”. ( poza dr. Rodica Serban )

Atenţie la ţânţari

Dacă intenţionaţi să călătoriţi intr-o ţară din Africa, Asia sau America de Sud, aveţi grijă la inţepăturile de ţanţari! Aceştia vă pot transmite boli precum febra galbenă sau malaria

„Febra galbenă este o boală gravă, care poate să apară la persoanele nevaccinate care călătoresc in Africa ecuatorială sau subecuatorială sau in America de Sud. Aceasta se transmite prin intermediul inţepăturii de ţanţar şi poate duce la moartea persoanei.
OMS cere vaccinarea obligatorie impotriva acestei boli din cauza ratei de deces ridicate, ajungand la 50% din cazuri”, explică doctorul.

Dar trebuie să ţineţi cont că vaccinul pentru febra galbenă se administrează cu cel puţin 10 zile inainte de călătorie. Malaria este o altă boală care se poate transmite prin intermediul insectelor.

„Aceasta se manifestă ca o gripă, dar poate fi prevenită printr-un tratament cu tablete antimalarice, care se iau pe toată durata călătoriei in zona de risc şi incă o perioadă după ieşirea din zona de risc. Bolile care apar ca urmare a muşcăturilor de insecte pot fi prevenite prin utilizarea unor produse repelente, care indepărtează insectele. Acestea pot fi găsite sub denumirea comercială Off sau Autan şi se aplică pe suprafeţele expuse ale pielii”, spune dr. Rodica Şerban.

Contraindicaţiile vaccinării

Există şi situaţii in care medicii nu recomandă vaccinarea. Contraindicaţiile vaccinărilor
sunt rare, explică dr. Simin-Aysel Florescu, medic primar boli infecţioase şi boli tropicale, Centrul de medicina călătoriei şi boli infecţioase, Hyperclinica
MedLife Unirii.

„Nu este indicată vaccinarea in cazul alergiilor la vaccinările anterioare, al stării de imunodepresie (este contraindicată vaccinarea cu virusuri atenuate, cum ar fi cel al febrei galbene) şi al altor boli. Dacă pacienţilor le este contraindicată vaccinarea, „medicul trebuie să explice foarte detaliat riscurile pe care le presupune voiajul, astfel incat călătorul să poată evalua oportunitatea şi necesitatea acestuia in funcţie de risc”, adaugă dr. Simin-Aysel Florescu.

După efectuarea vaccinurilor, in centrele specializate veţi primi un certificat internaţional de vaccinare. Potrivit dr. Florescu, certificatul internaţional de vaccinare reprezintă un document oficial, solicitat de Organizaţia Mondială a Sanătăţii pentru accesul in anumite zone geografice. Certificatul conţine vaccinările efectuate, cu toate detaliile acestora.

Nu neglijaţi bolile cronice

Chiar dacă nu pleacă in concediu in locuri care presupun anumite riscuri, şi persoanele care suferă de boli cronice ar trebui să viziteze medicul curant pentru o evaluare a stării de sănătate şi pentru recomandări speciale. Acestea pot avea probleme din cauza schimbărilor condiţiilor meteorologice, a schimbării mediului şi a alimentaţiei.

Pentru a evita agravarea anumitor probleme de sănătate in perioada concediului, dr. Ştefan Costescu, medic specialist medicină de familie, Hyperclinica MedLife
Băneasa, recomandă:

  • Persoanele care suferă de afecţiuni respiratorii să fie atente la alergeni: praf, parfumurile celor din jur, odorizante / mucegaiuri şi aşternuturi din camera de hotel (se poate declanşa o criză din cauza detergenţilor cu care acestea sunt spălate), cum se intamplă in cazul astmaticilor. Cei care suferă de BPOC (boala pulmonară cronică obstructivă) să evite căldura excesivă şi uscăciunea, in timp ce bolnavii de tuberculoză ar trebui să se expună cu moderaţie la soare.
  • Dacă ştiţi că aveţi o sensibilitate crescută la infecţiile căilor respiratorii superioare (rinite cronice acutizate, sinuzite cronice, amigdalite recurente, bronşite / pneumonii repetate), atenţie la schimbările bruşte de temperatură interior – exterior, la curenţii de aer rece veniţi direct de la instalaţiile de aer condiţionat!
  • Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare – pentru această categorie, variaţiile mari de temperatură şi de umiditate, precum şi căldura excesivă pot fi agresori redutabili care le pot decompensa pană la intrarea in şoc.
  • Pacienţii cu afecţiuni digestive – pentru evitarea problemelor, această categorie de persoane ar trebui să-şi păstreze dieta. Deşi nu pare evident, şi la această categorie de persoane căldura excesivă le poate accentua sensibilitatea.
  • Pacienţii predispuşi la infecţii urinare – pot suferi din cauza faptului că partea superioară a corpului este expusă la căldură extremă, in timp ce picioarele vin in contact cu apa sau cu pardoselile reci, fapt care poate declanşa o infecţie urinară.

Luaţi în vacanţă fişa medicală

Persoanele cu risc ridicat de decompensare ar trebui să aibă permanent o listă cu diagnostice şi medicaţia curentă, afirmă dr. Ştefan Costescu.

„De exemplu, alergicii ar trebui să aibă la ei o listă cu alergenii la care sunt sensibili (medicamente, alimente, inţepătură de albine), precum şi antidotul necesar. Un exemplu este EpiPen-ul – seringa preumplută cu adrenalină pentru administrare subcutanată, care se eliberează exclusiv cu reţetă. La fel ar fi cei cu probleme de coagulare induse sau congenitale.

Aceste persoane ar trebui să aibă cu ele o listă de medicamente de prim ajutor specifice sau chiar medicaţia specifică. Diabeticii şi mai ales insulinodependenţii reprezintă o altă categorie care este bine să aibă diagnosticul la vedere (trecut cu markerul pe cartea de identitate sau pe un card separat).”

Puneţi în bagaje o trusă de prim ajutor

Chiar dacă aveţi asigurare medicală, este bine ca atunci cand plecaţi in străinătate să aveţi şi o trusă de prim ajutor.

TRUSA DE AJUTOR. Aceasta ar trebui să conţină „cateva pachete de comprese sterile, o faşă de tifon, un leucoplast, apă oxigenată, betadină – soluţie pentru plăgi; antidiareice – Smecta, Debridat, furazolidon, saprosan; antipiretice şi antidureroase: aspirină, algocalmin, paracetamol, diclofenac, unguente cu ketoprofen sau cu sare de Bazna; antisecretoare gastrice: omeprazol sau famotidină; antiacide: dicarbocalm.

Dacă durerile sau celelalte fenomene pe care dorim să le tratăm din proprie iniţiativă nu dispar de la prima doză de medicament, trebuie să ne adresăm unui medic”, recomandă dr. Costescu şi atrage atenţia că antibioticele sunt cel mai puţin indicate şi nu ar trebui administrate fără prescripţia medicului.

După concediu, consultaţi din nou infecţionistul

Starea de bine din timpul concediului nu vă oferă siguranţa că nu aţi contractat o anumită boală, din acest motiv fiind recomandat ca atunci cand vă intoarceţi din concediu să
mai vizitaţi o dată doctorul.

„Specialistul poate depista starea de purtător asimptomatic al vreunui germene sau parazit adus din zonele endemice. Din acest motiv,˝consultul este recomandat pentru a exclude şi diminua riscul unor afecţiuni cu evoluţie severă in caz de diagnostic tardiv/ eronat, cum ar fi malaria, febra hemoragică, amibiaza”, explică dr. Simin Aysel Florescu, medic primar infecţionist, Hyperclinica MedLife Unirii.

Paşi de urmat pentru o vacanţă fără griji:

  • Consumaţi apă îmbuteliată
  • Spălaţi-vă pe mâini cât mai des posibil
  • Evitaţi consumul de mâncare preparată pe stradă, de la vânzători ambulanţi
  • Spălaţi şi decojiţi fructele
  • Consumaţi alimente foarte bine preparate termic
  • Evitaţi produsele lactate nepasteurizate
  • Rezolvaţi-vă problemele de sănătate înainte de vacanţă
  • Utilizaţi creme cu factori de protecţie solară
  • Evitaţi contactul cu animalele

Articol scris de Victoria Donoş

Acest text este un advertorial. Conţinutul şi opiniile din text nu aparţin redacţiei Paginademedia.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus