Skip to main content

EXPERIMENT Digi 24: Breaking news alb negru cu arestarea mareşalului Antonescu și evenimentele din 23 august 44

 

Publicitate

ALB NEGRU. Digi24 face un exercițiu inedit și încearcă să răspundă la întrebarea: „Cum ar fi arătat 23 august 1944 dacă în România ar fi existat televiziunea de știri?”.

Joi, 23 august, de la ora 21.00, într-o ediție speciala „23 august 1944, jurnal în direct”, Luca Niculescu, Sanda Nicola, Ioana Țigănilă, Raluca Ciobanu, Teodora Ghenciu, Dana Vlad și Laurentiu Radulescu, alături de întreaga echipă Digi24, le prezintă telespectatorilor evenimente de la 23 august într-o altă viziune.

În ce constă experimentul pus în practică de Digi24:

Televiziunea de ştiri va încerca să evoce momentul în care s-a făcut arestarea mareşalului Ion Antonescu, (din 1944 ), un episod marcant  din istoria României.

PRACTIC: Reconstituirea se va face pe baza unor documentare cu supravieţuitori ai momentului. De atunci au trecut 68 de ani.

Pentru a realiza acest material jurnalistic a fost nevoie de zeci de ore de documentare pentru a transpune în limbajul știrilor de televiziune evenimentele care au schimbat cursul istoriei în după-amiaza zilei de 23 august 1944.

23 august 2012, breaking news cu arestarea mareșalului Antonescu

 • Pe tot parcursul zilei, în buletinele de știri, telespectatorii sunt invitați să facă un exercițiu de imaginație și să privească evenimentele istorice dintr-o nouă perspectivă.
 • Din studioul Digi24, Luca Niculescu va fi prezentatorul unui jurnal în regim de news alert, așa cum ar fi arătat el în seara zilei de 23 august 1944, dacă atunci ar fi existat televiziunea, transmis alb-negru.
 • Vor fi transmisiuni în direct din punctele importante, de la clădirile în care au avut loc evenimentele istorice.

Apoi, Sanda Nicola și invitații ei vor vorbi despre cum ziua de 23 august 1944 a căpătat interpretări diferite de-a lungul epocilor care au urmat.

Ca și mulți alți români din generația mea, am învățat despre evenimentele din 23 august 1944 la școală, în anii `80. Regimul comunist o proclamase "ziua victoriei revoluției antifasciste și antiimperialiste. 

 

În mintea mea de copil asta însemna atunci că nemții și japonezii sunt niște oameni foarte răi, pe care noi, împreună cu rușii, i-am invins." (...) Trebuie să recunosc că niciodată n-am fost în stare să răspund clar la întrebarea: "ce a însemnat 23 August pentru români?", spune Sanda Nicola.

Sanda Nicola spune că pentru programul de mâine, (23 august 2012) şi-a dorit să culeagă informaţii "de la soldați români supraviețuitori ai lagărelor din Rusia, de la cei care au coabitat atât cu nemții cât și cu bolșevicii pe frontul de Est, de la oamenii din Neamț și Suceava care au suportat consecințele imediate ale deciziilor luate în Palatul Regal pe 23 August 1944".

"Sunt mărturii zguduitoare pe care nu avem voie să le trecem cu vederea”, spune Sanda Nicola, gazda dezbaterii de joi seara, de la ora 21.00, la Digi 24", mai spune aceasta.

In studioul Digi24 amplasat într-un punct cheie al evenimentelor de la 1944, Palatul Regal, Sanda îi va avea alături pe istoricul Laurențiu Constantin, psihologul Andrei Popescu, Șerban Papacostea, Solomon Marcus și Cristian Troncotă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • UnPixelAlbastru: Bai, analfabetismule, corect gramatical este in felul urmator: pe Antonescu pe care il cauti tu. Foloseste prepozitia pe in acuzativ, pe care.

  Iulian: Din pacate, am votat cu DA sa ma pupe in Bas, fara a avea o conotatie negativa asupra ta.

  Am dori sa vedem audienta acestui post cu ocazia difuzarii acestui material jurnalistic, dar nu numai. Din cei peste "18 mil. de romani" cati au privit acest post? Mai mult de 3.000 de persoane? Adica chiar nimeni, raportat la populatia "Romaniei"?
 • Gabriel, tu esti mult prea prost ca sa ai acces la paginademedia. Du-te tata pe pagina Jurnalul si Antena3, acolo e pe intelesul tau si o sa-l gasesti si pe Antonescu care il cauti tu.
 • foarte misto ideea. bravo celor ce au gandit-o si celor care au fost de acord cu ea. din pacate nu am vazut-o pe ecran, am aflat prea tarziu. o voi cauta pe net
 • misto... imi pare rau ca nu prind digi, e un canal interesant... dar nu renunt la upc, am un net super bun si ieftin.
 • Gabriel, tu ai probleme grave de înţelegere a unui text şi duci lipsă de un elementar bun-simţ, ce să mai vorbesc de cunoştinţe de istorie. Dureros nu e că exişti, ci că eşti exponentul unui procent prea mare din populaţia ţării.
 • Astia sunt sanatosi la cap? Cred ca au grave probleme cu caputu. Asta sigur e comanda data de Bas, pe sistemul "bai tampitilor, ca tot va dau bani moca, ia faceti voi un fel de arestare a lui Antonescu, poate scapam dracului de buna voie de el si poate ii speriem pe cei care sunt impotriva noastra" .
  Atata pupincurism nu a fost nici pe vreamea lui Ceaucescu. Asta controleaza toata presa din Romania.

Trimite un comentariu