Skip to main content

Realitatea TV, Antena 3 și B1 TV, amendate că au fabricat un criminal

 

Publicitate

B1 TV, Realitatea TV și Antena 3 au fost sancționate cu 5.000 de lei pentru difuzarea, în primăvară, a unei știri în care un tânăr român, Cosmin Chițu, a fost dat drept asasin al unui profesor din cadrul unei școli de voluntari din Norvegia. Informația a fost preluată de cele trei televiziuni, în mod eronat, din presa norvegiană.

În realitate, tânărul incriminat pe nedrept nu făcuse decât să se plângă de relele tratamente la care fusese supus în cadrul școlii în cauză. Potrivit unui articol publicat de Adevărul, în luna martie, eroarea ar fi provenit de la o traducere greșită cu Google Translate din norvegiană în română.

Ce spun membrii CNA:

„Stai și tu liniștit la tine în fotoliu și afli că ai omorât un om cu nu știu câte lovituri de cuțit”, a remarcat Răsvan Popescu, președinte CNA.

Valentin Jucan, membru CNA: „Vreau să văd aceste televiziuni că spun „Am greșit. Nu v-am informat corect și am difuzat o informație neadevărată”.

Ioan Onisei, membru CNA: Faptul în sine mi se pare foarte grav. Este o greșeală care încalcă regulile elementare de jurnalism. Aici este vorba de imaginea unui om care, în opinia publică, este un criminal.

Valentin Jucan: „După atâtea luni, nu cred că sancțiunea mai are vreun efect față de persoana în cauză, dar trei posturi de televiziune au mers, ca niște oi, și au preluat unii de la alții. Aici consider ca fiind o sancțiune colectivă. Au preferat să-l facă pe un om criminal decât să amâne pe mâine sau pe poimâine informarea corectă. Trei posturi de teeviziune au greșit penibil. Aproape că se vedea cum au luat informația de pe un flux de presă și ei o înfloresc. Am cerut să apară pe ecran că aceste televiziuni nu s-au informat și au dat o informație eronată.

Christian Mititelu, membru CNA: Trebuie să fii prudent în situația asta, trebuie să formulezi în așa fel încât să te acoperi. Dar n-au făcut asta, au înflorit-o.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • ei, au dat si ei vina pe google translate... de fapt cand a fost breiching niuzul la cnn, au venit sefii si sefuletii pe capul celor de la externe sa dea repede stirea. redactorii, saracii, au intrat pe net si au cautat un ziar ceva de prin norvegia. s-au uitat ei ca curca in craci pe acolo si au vazut numele tinarului ala. e clar, si-au zis, daca mailat a facut ravagii in italia, chita asta e romanul ucigas din norvegia...
  • Ha! Google Translate e bunicel... dar odatà mi-a tradus Romània in loc de India :) Am ràmas :()! Ce pretentii mai ai din norvegianà in romàneste!

Trimite un comentariu