Skip to main content

VIDEO. Cinci membri CNA: CNA-ul este emasculat. Amenzile sunt aproape imposibil de aplicat. Ordonanța ajută grupul Intact

 

Conferință de presă specială la Consiliul Național al Audiovizualului, în aceste momente. Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Valeriu Deacă și Valentin Jucan au reacții dure în legătură cu Ordonanța de urgență de modificare a Legii audiovizualului.

Publicitate

CNA-ul este emasculat”, a spus vicepreședintele CNA, Ioan Onisei. De ce? Noua ordonanță spune că o amendă contestată în instanță poate fi aplicată doar după o decizie finală irevocabilă a instanței. “La noi, un proces se întinde pe cel puțin doi ani”, a spus Onisei.

Membrii CNA din conferința de presă se delimitează de declarațiile președintelui forului, Răsvan Popescu, care nu a condamnat ordonanța de urgență.

Narcisa Iorga: CNA este tras pe linie moartă. Ordonanța ajută Intact

“Prin această ordonanță, CNA este tras pe linie moartă”, a spus Narcisa Iorga.

Iorga a adăugat că, în urmă cu câteva luni, grupul Intact a înaintat o serie de propuneri către CNA. “Veți vedea că toate propunerile grupului Intact se regăsesc în această ordonanță”, a spus ea.

Gelu Trandafir a adăugat că “Nu a existat nicio consultare cu CNA” și că “ordonanța schimbă radical regulile jocului chiar în timpul campaniei electorale.”

Ioan Onisei: „Conferința noastră este despre decizia Guvernului de a modificat drastic printr-o ordonanță de urgență a legii audiovizualului, care este o lege organică. În cursul zilei de ieri, președintele CNA, în nume propriu, fără să consulte consiliul, și-a exprimat în nume propriu opinii despre această ordonanță. În opinia domniei sale, ordonanța nu are impact negativ.”

„Ordonanța afectează grav domeniul reglementat și anume domeniul audiovizualului. În primul rând, CNA-ul este emasculat, deciziile de sancționare, odată atacate, își pierd efectul până când instanța dă o hotărâre irevocabilă. Practica arată că astfel de procese durează minimum doi ani de zile. În această perioadă radiodifuzorul va continua să derapeze”.

Narcisa Iorga, membru CNA: 

Din punctul meu de vedere CNA este desfințat de facto chiar dacă el își continuă existența prin legea. CNA avea ca atribuție aplicarea unor sancțiuni la înregistrarea unor derapaje în spațiul audiovizual cu executare imediată, ulterior fiind posibilă contestația în instanță și rămânerea definitivă printr-o hotărâre irevocabilă a instanței. .

La art 90 se adaugă un alineat prin care sancțiunile aplicate de CNA nu intră imediat în executare (...). Asta înseamnă anularea existenței CNA ca autoritate de control și reglementare. Din punctul meu de vedere legea audiovizualului nu mai are rost să fie aplicată de CNA și se poate funcționa doar cu ajutorul instanței. Sau CNA există doar că să devină un servil executant al posturilor de televiziune.

Cu câteva zile în urmă am emis o opinie separată cu privire la o decizie a CNA, sau mai bine spus la lipsa unei decizii cu privire la unor derapaje mai grave desfășurate pe mai multe luni de postul Antena 3 în care tot noi cinci am spus că CNA riscă să se transforme din garant al interesului public în garant al intereselor trustului Antena Group. Când spun acest lucru mă bazez pe documente oficiale și o să vă pun la dispoziție o propunere venită de Antena Group în data de 30 ianuarie 2012 când CNA se afla în dezbatere publică cu o decizie privind condițiile de eliberare și modificare a avizului de retransmisie a posturilor de televiziune. Antena Group a făcut o serie de propuneri și nu toate au fost considerate ca fiind necesare de inclus în această decizie și vezi vedea că toate aceste propuneri neincluse de CNA regăsesc în hotărârea de urgență emisă ieri de Guvernul României.

Nu mă miră deloc demersurile politice ale Antenei Group de a-și impune dorințele în mediul audiovizual cu atât mai mult cu cât CNA a devenit o piedică în calea televiziunilor care au renunțat la misiunea publică de informare corectă și au îmbrățișat propaganda politică, iar Antena 3 este unul dintre posturilor care nu s-a ascuns absolut deloc. A fost unul dintre cele mai agresive posturi în raport cu CNA.

Prin această ordonanță de urgență consider că CNA este tras pe linie moartă așa cum și-a dorit mereu Antena 3.

Mihai Trandafir, membru CNA: 

Momentul adoptării acestei ordonanță de urgență este deosebit de interesant (...).

Care este urgența acum? Mie îmi este limpede, este campanie electorală și reprezintă o schimbare fundamentală a regulilor jocului. Pe această lege care a fost adoptată în 2002 s-au desfășurat opt campanii electorale. Campanii pentru președintele rRomâniei, Parlemtul Europnea, Parlamentul României și pentru alegerile locale. Au fost opt campanii, trei referendumuri, în cadrul acestora CNA-ul reușea într-o oarecare măsură să facă acest reglaj fin.

Acum, în momentul în care aceste decizii ale CNA sunt suspendate până la pronunțarea irevocabilă a instanței, practic nu mai există niciun fel de posibilitate de a asigura supravegherea respectării legii în campanie electorale și la supravegherea legii audiovizuale.

Vă dau un exemplu important. Nu este vorba de politică aici. Postul Antena 1 în iunie 2010 a primit o sancțiune drastică la vremea respectivă, obligarea de a difuzat timp de 10 minute decizia CNA. Era o sancțiune fără precedent la unele dintre posturile generaliste. Au fost abateri grave în mai multe emisiune. Sancțiunea a fost dată în 3 iunie 2010. Am fost dați în judecată de Antena 1 și CNA a obținut câștig de cauză prin decizie irevocabilă în februarie 2012, deci aproape la doi ani de la sancțiune. Gândiți-vă ce va însemna această sancțiune să fie aplicată aproape doi ani mai târziu. Publicul nu va mai înțelege nimic, la ce s-a referit, la ce a fost. Nici postul nu va mai fi încurajat să se corecteze în perioada următoare.(...)

Nu mai există niciun fel de putere a noastră de a veghea pe parcurs și nici dorința postului de a se corecta după aceea.

Nu este nicio problemă cu sancțiunile CNA. Din 2005 încoace, CNA a câștigat definitiv și irevocabil 93% din procese.

Această ordonanță de urgență modifică fundamental regulile jocului în plină campanie electorală.

Fragmente din conferința de presă, capturate de Paginademedia.ro de pe B1 și Digi 24, care au transmis conferința de presă:

Ioan Onisei

Narcisa Iorga și Gelu Trandafir

Știre în curs de actualizare.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Am citit.
  In loc sa ne bagi si tu in ceata, mai bine ne-ai spune, cu subiect si predicat la ce te referi si la ce se refera si prietenii tai.
  Vad ca o tot dati pe dupa cires dar niciunul nu reusiti sa spuneti ceva concret. Si anume, ce articol din ordonanta in avantajeaza pe Voiculescu si de ce !
 • Spune cum il favorizeaza pe Voiculescu !
  Ca asa pot spune ca legea te favorizeaza pe tine, fara sa aduc niciun argument.
 • Care e intentia, ca vad ca i se da tot inainte cu intentia dar nimeni nu spune care e aceasta. Adica, ce cred ei ca se afla in spatele acestei legi.
 • Hahaha! E bine, totusi, ca accepti fara obiectii ca il divinizati pe Antonescu!... Nu te/va mai agita/ti pe aici incercand sa deturnezi/ati subiectul, asa cum zice felix mai sus. Incercand sa ne imbroboditi, sa ne prostiti, as spune eu mai frust. Legea este in mod clar data pentru amicul de alianta Voiculescu-Felix, toata lumea s-a lamurit. Nu mai mima nedumerirea in continuare, nu ma voi mai obosi sa-ti raspund.
 • @alinush: - cel de deasupra comentariului meu da vina pe asa-zisii membri PDL (si sunt sigura ca diseara A3 va cloci de acuzatii de acest gen), incercand sa treaca cu vederea peste intentia mizerabila a lui Voiculescu....
 • Asta cu "il iubesc pe Traian Basescu" e superba ! Multumim de declaratie dar ne prindeam si felul in care scrii ca il iubesti pe conducator.
 • De-asta este bine sa existe intotdeauna o Opozitie cat de cat puternica, pentru ca ea trebuie sa demaste derapajele Puterii. Altfel, Puterea isi va face de cap si vor aparea instantaneu abaterile de la democratie si de la statul de drept. ... Opozitia trebuie sa existe si sa se manifeste nu numai in Parlament ci si in alte institutii precum CNA, CCR, CA al TVR, presa scrisa si audiovizuala etc. ... Din nenorocire, USL tinde sa anihileze orice opozitie si Antena 3 joaca un rol important prin campaniile ticaloase indreptate impotriva CCR, CNA, a colegilor de breasla care nu simpatizeaza USL si nu-l divinizeaza pe Crin, ci au simpatii pentru PDL si il iubesc pe Traian Basescu etc.

Trimite un comentariu