Skip to main content

LANSARE. Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ștefănescu și Irina Păcurariu sunt „Căutătorii de povești”

 

Publicitate

Patru jurnaliști și scriitori - Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu, Cătălin Ștefănescu și Irina Păcurariu - lansează  volumul Căutătorii de Povești, O călătorie prin bibliotecile de astăzi. Evenimentul va avea loc mâine, 23 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, de la ora 17:00,.

Ce povești ascund bibliotecile publice din România de astăzi? Cu această întrebare au plecat la drum cei patru autori într-un tur de redescoperire al rolului bibliotecilor românești în comunitate.

„Eu cred că poveștile trebuie spuse, ca să trăiască”, declară Vlad Petreanu. „Dacă se întâmplă undeva, ceva grozav și nu e spus mai departe, atunci e aproape ca și cum nu s-ar fi întâmplat. Ori în bibliotecile astea, din colțuri uitate de lume, am găsit povești și personaje absolut fascinante.”

„Mi-a plăcut să ascult mai mult decât să întreb, să râd mai tare decât să mă plâng, să urc mai mult decât sa cobor. Toate bibliotecile unde am fost aveau câteva - unele chiar mai multe - scări la intrare. Ca o proba de rezistență. Intră cine vrea, rămâne cine poate”, a spus Irina Păcurariu la finalul călătoriilor.

„Atunci când vii cu steagul culturii, toată lumea te respectă în față și după ce ai plecat, în general, replica este: niște iresponsabili, cultură ne trebuie acum?”, spune Cătălin Ștefănescu.

Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet în România, identifică punctul comun al poveștilor: „Aceste povești vorbesc despre micile, dar neștiutele victorii ale unor oameni din zone cărora nimeni nu le dădea vreo şansă de reuşită. Cuprinsul şi culoarea istoriilor semenilor lor pot inspira oamenii să schimbe lumea în bine. Exact așa s-a născut și proiectul «Căutătorii de povești»”.

Cartea printată se va regăsi în peste 2.000 de biblioteci din toată țara și este disponibilă și în format electronic AICI.

Despre Campania Căutătorii de Povești

Căutătorii de Povești este o campanie inițiată de programul Biblionet în România în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Ministerul Culturii și Patrimoniului.

Prin programul Biblionet, numeroase comunități din mediul rural sunt de acum conectate la informații ce țin de sănătate, educație, locuri de muncă, servicii financiare sau comunicații.

Biblionet este o iniţiativă a Fundaţiei Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani şi îşi propune facilitarea accesului la informaţie prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet va dota până la finalul anului peste 2.000 de biblioteci locale, dotate cu peste 9.441 de calculatoare şi echipamente aferente şi peste 2.300 de bibliotecari formaţi vor fi instruiţi în utilizarea computerului.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu