Skip to main content

CNA propune Guvernului consultarea tuturor părților afectat de Ordonanța de modificare a Legii Audiovizualului

 

Publicitate

După mai bine de trei ore de discuții aprinse, membrii CNA au decis să trimită o adresă prin care să propună inițiatorului proiectului de ordonanță de urgență să ceară puncte de vedere tuturor actorilor afectați de acest document.

„Ca să credem noi că putem pune cap la cap, să putem să-i punem de acord pe cei cu posturile TV, pe cei din agenții, pe cei de la cablu este o utopie. Ce putem să facem este să informăm Guvernul că am făcut aceste audieri. S-au exprimat niște puncte de vedere din partea breslei, altele din partea Consiliului și că ele sunt destul de divergente”, a concluzionat Răsvan Popescu în finalul ședinței.

Din ședința de astăzi:

Ioan Onisei, vicepreședinte CNA – A fost încălcată legea privind transparența decizională privind achizițiile publice și Constituția României. Proiectul, în forma aceasta încalcă două directive europene.

Narcisa Iorga, membru CNA – Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat aseara că punctul de vedere al CNA va fi luat în considerare doar dacă este unul foarte bun. Credeți că putem să dăm un punct de vedere foarte bun?

Consider că poziția pe care am exprimat-o în urmă cu o săptămână nu are nicio legătură cu politica, noi avem legea de partea noastră și noi suntem aici. CNA este aici ca să apere legea audiovizualului.

Față de proiectul inițial, pe care noi l-am contestat, și proiectul oficial care abia ieri, 3 decembrie, a intrat în posesia mea nu există nicio diferență cu excepția referirilor la numirea membrilor CNA, lucru pe care noi nu l-am contestat.

Gelu Trandafir, membru CNA – Domnul Onisei a spus foarte clar că  este un simulacru de dezbatere. Este un joc care din punctul meu de vedere este o problemă legată de legalitate. Sunt proceduri care nu au fost respectate și într-un fel noi nu am face decât să asigurăm o aparență de legalitate.

Ioan Onisei – Proiectul care mi-a parvenit este înregistrat la Ministerul Comunicațiilor pe 27 noiembrie. Au trebuit 2 zile ca proiectul să urce două etaje (n.r. - CNA și Ministerul Comunicațiilor se află în aceeași clădire).

Valentin Jucan – Stimați invitați, pe dumneavoastră Guvernul vă desconsideră. Niciunul nu ați văzut această ordonanță. Sunteți folosiți într-o explicație penibilă cum că această ordonanță penibilă ar aduce mai multe venituri la stat și noi locuri de muncă. Această OUG nu face decât să scadă impozitele și veniturile.

Ce spun reprezentanții publicitarilor și cabliștilor: 

Radu Petric, președinte Asociația de Comunicații prin Cablu – Avem o hotărâre care este  adoptată. Purtătorul de cuvânt a spus clar că a fost adoptată, iar în resta spus „nu știu, nu știu”.

 • Un punct pe care niciun specialist pe care l-am consultat nu-l înțelege este discriminarea între două tehnologii în condițiile în care vine strategia de digitalizare. Diferența dintre cablu și satelit nu este justificată în niciun fel.
 • La capitolul frecvențe. Nu toate frecvențele sunt egale.
 • Dumneavoastră ar trebui să ne sancționați cu 1% - 3% la sută pentru că nu ne supunem ordonării din grilă și din cauza parametrilor de transmisie. Ni se cere să preluăm sonorul stereo fără zgomot. Un inginer știe că nu există un semnal perfect.
 • Nu toate televiziunile au făcut aceleași investiții în semnal. Unele au un semnal slab, altele unul mai bun decât trebuie, iar noi avem obligația să le transmitem pe toate egal. Dintr-un semnal prost, nu poți face un semnal bun.
 • Aveți cinci zile în care să decideți dacă am rezolvat problema. Nu aveți puterea să verificați dacă eu încalc sau nu legea. Va trebui să învățați membrii Guvernului și să arătați ce puteți monitoriza dumneavoastră.
 • Ne-ar plăcea să fim tratați egal și să se poată suspenda sancțiunea și în cazul în care vom contesta în instanță.
 • Sancțiunile de 1-3% din cifra de afaceri înseamnă faliment.
 • Ordonanța de urgență e plină de condiționări tehnice. Nu s-a dat o ordonanță de urgență care să-i oblige pe radiodifuzori să respecte anumite criterii tehnice.

Victor Dobre, director executiv International Advertising Association (IAA) – Vorbim de o contracție a pieței de TV cu 20%, 40 de milioane de euro.

 • Acest rebate este cunoscut în piață, atât de către agențiile de publicitate, cât și de către televiziuni. Haideți să oprim dezastrul să se întâmple. Noi suntem deschiși la reglementare, dar autoritatea să discute și cu noi.
 • Pot anticipa două mari pericole. Punând în contact direct televiziunile cu clienții, pot apărea intervenții pe editorial și tentative de șantaj.

Concluzii:

 • Răsvan Popescu – Nu avem mijloacele să urmărim circuitul financiar în industrie, dar asta nu înseamnă că Ministerul Financiar nu poate să o facă. Nu avem noi mijloacele să stabilim niște parametri tehnici, dar asta nu înseamnă că ANCOM nu poate să o facă.
 • Lorand Turoș, membru CNA - Dacă nu putem stăpâni aceste subiecte, nu are ce să caute în Legea Audiovizualului.
 • Ioan Onisei – Sarcina de armonizare revine, potrivit legii, inițiatorului. Trebuie să transmitem cele mai importante categorii de puncte de vedere care au reieșit din dezbaterea de astăzi.
 • Răsvan Popescu – Ce putem face este deocamdată să transmitem ce am făcut. Nu avem deocamdată un punct de vedere articulat asupra întregului proiect. Cons că dezbaterea publică ar fi bine să continue și inițiatorul să consulte și ceilalți actori din piață.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu