Skip to main content

Grigore Cartianu și Adevărul, sancționați pentru un editorial despre rromi

 

Jurnalistul Grigore Cartianu și ziarul Adevarul au fost sancționați de Consiliul Național de Combatere a Discriminării cu câte 1.000 de lei pentru un articol discriminator la adresa rromilor.

Publicitate

Este vorba despre editorialul „Puciul Țigănesc”, apărut în ziarul Adevărul, pe 28 august 2012, după cum paginademedia.ro a scris AICI.

Care au fost pasajele care au deranjat:

 • „Grozăvia din iulie-august trebuie să-i fi uluit pe liderii politici europeni mai ceva decât cohortele de pirande şi puradei care, după deschiderea graniţelor, au dat iama pe bulevardele oraşelor din Occident. Ştiţi cum acţionează balaoacheşii: se agaţă de tine, îţi cer bani, insistă, devin agresivi, te înjură, te scuipă, îşi sfâşie cămaşa, îşi ridică fustele, îţi fură portofelul. Fac focul în faţă la Nôtre-Dame şi pun pirostriile pe Champs-Elysées. Iar dacă încearcă să intervină vreun poliţist, este stropit cu un jet de lapte ţâşnit din ţâţă de pirandă”
 • „Se încheie, aşadar, o ţigănie care s-a întins pe două luni, stricând vara naţiunii române. Sigur că vor începe alte şi alte ţigănii, dar e greu de crezut că în viitorul apropiat va mai fi loc pentru una atât de mare”.

În urma unei plângeri la CNCD făcută de către Asociația Jurnaliștilor Rromi, Alianța Civică a Romilor din România, Romani CRISS și Asociația E-Civis, CNCD a decis că mesajul transmis de editorialul scris de Grigore Cartianu afectează dreptul la demnitate al membrilor etniei rromilor, garantat de Constituție, și că acesta “vizează crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, îndreptată împotriva comunității rrome. Anumite comportamente negative, condamnabile, sunt atribuite comunității de rromi, în întregime”.

George Lăcătuș, președintele Asociației Jurnaliștilor Rromi: “Decizia CNCD reprezintă o premieră pentru jurnaliștii din România. Din câte știu eu, e pentru prima dată când CNCD decide sancționarea unui jurnalist, pentru afirmații rasiste făcute la adresa unei minorități.

Salut decizia CNCD și sper să fie un exemplu pentru toți ceilalți jurnaliști din România care manifestă rasism. Dacă pentru audio-vizual există CNA, organism care sancționează derapajele rasiste ale televiziunilor și radiourilor, pentru presa scrisă și on-line nu există un CNA. Sper ca CNCD să umple acest gol și să-i sancționeze pe toți jurnaliștii rasiști”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Grigore Cartianu, sunteti unul dintre cei mai buni si onesti ziaristi. Este adevarat 100% ce ati scris in acel articol, dar oamenii sunt ipocriti. De fapt vreau sa va intreb ce se intimpla ca nu va mai gasesc articolele in Adevarul ? nu mai lucrati la Adevarul ? Imi placea inainte formatul electronic al adevarului. Cind era si Malin Bot. Acum nu ma mai regasesc in acest ziar. Nu-mi place formatul.
 • Cartianu face gafe imense,scrie stramb si basist, e grobian si ghiolban, iar astia abia acum se leaga de el, culmea, pentru un articol de doi lei.
  Frate, asta trebuie rastignit pe crucea adevarului, pentru ca desi scrie la un ziar cu acel nume, numai Adevarat Nu Scrie !
  E doar o sluga oranj ce si-a pierdut stapanul. Punct !
 • Acu....nu il suport eu pe Cartianu...ca imi este antipatic dar, are dreptate.Nu a fost nimic rasist aici ...a fost doar adevar
 • Rasism? Pentru ca spui un adevar cunoscut de toata lumea? Oricat de mult ar deranja afirmatiile lui Cartianu, din pacate, nu releva decat o realitate.
  De ce am fi obligati sa punem semnul egalitatii intre unii care muncesc si altii care dau in cap si fura? De ce trebuie ei sa ne fie egali? De ce nu avem dreptul sa ii discriminam? Desigur, este mai usor sa cersesti si sa furi, decat sa muncesti, nu?
  Nu am nimic cu tiganii, insa am ceva cu tiganii care refuza sa fie parte a societatii civilizate.
 • Cartianu scris exact adevarul!
  Nu poate fi sanctionata relevarea realitatii, nicaieri, sub nicio forma.
  Trebuie dizolvata aceasta structura fara sens, pentru ca se ajunge la cenzura si la pus pumnul in gura, in numele "drepturilor omului".
  Cartianu a scris adevarul gol-golut si nu va plati nimic.
 • Foarte bine i-au facut Cartianului! Sper ca dl. Cristian Burci sa-l indeparteze cat de curand pe acest cronicar agrar de la carma crucisatorului presei romanesti! Cartianu se crede filozof, dar este teleportat direct de la sapa! Sa se duca la el la Gorj si sa plimbe vacile, ca ne-am saturat de balbele si de gafele lui odioase!

Trimite un comentariu