Skip to main content

OTV, amendă și după „moarte”. B1 TV și Antena 3, câte 30.000 de lei pentru dezechilibre în ziua alegerilor

 

televizoarePostul OTV a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului cu 100.000 de lei pentru dezechilibrele din ziua alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 în ciuda faptului că televiziunea lui Dan Diaconescu a rămas marți fără licență.

Publicitate

Totodată, posturile de știri Antena 3 și B1 TV au fost sancționate cu câte 30.000 de lei, în timp ce România TV a primit o somație.

Amenda pentru OTV a fost propusă de Laura Georgescu, președintele CNA, care a precizat că-și asumă această propunerea. „Ca manager al acestei instituții, îmi asum dacă pierd sau nu.”

Reprezentantul departamentului juridic al instituției a precizat că nu se poate acorda o amendă pentru că, „la data emiterii actului, radiodifuzorul nu mai există, chiar dacă exista la momentul la care s-au întâmplat dezechilibrele”.

Christian Mititelu – „Dacă noi vrem să folosim această zi a votului pentru a regla diverse conturi și a aplica sancțiuni posturilor devenite partizane avem o problemă. Posturile de știri sunt în general partizane. Nici legea nu spune că acestea nu au dreptul la o poziție politică. Din cauza asta avem comportamentul pe care îl avem, care este regretabil.

Chiar și numeric, nu înseamnă că ai pluralism dacă ai egalitate numerică.

Avem un fals jurnalism. Se merge cu microfonul prin secții de votare și se pun întrebări în sensul de cum au votat. Întrebările sunt stupide, declrațiile nu fac nimic. Ar trebui să nu mai avem genul acesta de jurnalism și să eliminăm luarea de declarații la urna de vot”.

Narcisa Iorga – Nu sunt analist politic în CNA, ci am venit să aplic legea. Nu contează ce opinii politice am ci că a fost încălcată legea.

Laura Georgescu – „Luați în calcul că nu mă interesează ce s-a întâmplat până la momentul venirii mele în această instituției”.

Laura Georgescu a propus 100.000 de lei pentru OTV, 30.000 de lei pentru Antena 3, 20.000 de lei pentru B1 TV, somație pentru RTV și nicio sancțiune pentru Realitatea TV,

Narcisa Iorga a făcut, la rândul ei, o propunere pe care ulterior a retras-o: 100.000 de lei pentru OTV și Antena 3, 50.000 de lei pentru B1 TV și România TV.

Narcisa Iorga: „Consider ca decizia luata cu majoritate de voturi este una semnificativ politică, anume de a proteja interesele postului de televiziune Antena 3. Menționez că am propus amendarea posturilor OTV și Antena 3 în același cuantum de 100.000, apreciind că ambele posturi au făcut propagandă în ziua votului doar în avantajul unui competitor electoral, fără respectarea obligativității pluralismului de opinii, anume PPDD si respectiv USL. Am propus sancțiuni de 50.000 de lei pentru B1 și România TV pentru dezechilibrele înregistrate de aceste două posturi în reflectarea alegerilor parlamentare"

 

Prezența politicienilor la TV, pe 9 decembrie: 

  • Antena 3: USL - 30; Președinte - 4; Independet - 2; UDMR - 1.
  • B1 TV: USl - 12; Președinție - 7; ARD - 6; PP-DD - 2.
  • Realitatea TV: USL - 26; ARD - 23; UDMR - 4; Președinție - 3; PP-DD - 1
  • România TV - USl - 35; ARD - 11; Președinte - 11; PRM - 2; PP-DD - 1
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Daca prezenta politicienilor la posturile TV pe 9 decembrie a fost cea prezentata la sfarsitul articolului - si n-avem motive sa ne indoim de asta -, egalitatea amenzilor acordate A3 si B1 este revoltatoare!!!
  • Bine ca mai avem doua televiziuni de stiri Realitatea tv si Digi 24 ca restul nu se mai incadreaza in aceasta categorie. Pacat ca balciul se extinde asa de repede si distruge tot ce ar fi putut fi de calitate.

Trimite un comentariu