Skip to main content

Adevărul retrage textul „Monoparentalitatea, o rătăcire de fiinţă“ de pe unul dintre blogurile sale

 

adevarul

Publicitate

Redacţia Adevărul a retras textul „Monoparentalitatea, o rătăcire de fiinţă” semnat de Adrian Ţiglea, profesor de ştiinţe socioumane, şi postat pe blogul de pe adevarul.ro, fiind considerat un posibil atac la demnitatea umană. Ţiglea a scris, printre altele, că „a creşte într-o familie cu un singur părinte este acelaşi lucru cu a fi bolnav de leucemie”. Textul  .

„Bloggerii „Adevărul” au libertatea de a-şi publica singuri textele pe site-ul adevarul.ro, astfel că intervenţia editorilor asupra acestor articole este una care să se încadreze în termenii şi condiţiile stabilite de comun acord şi care să respecte Articolul 30 din Constituţia României. Cu toate că „Adevărul" încurajează dialogul, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului”, au precizat reprezentanţii publicaţiei pe site-ul adevarul.ro.

Grigore Cartianu (Ombudsman "Adevărul"):

"Deşi conceput cu bune-intenţii, textul lui Adrian Ţiglea, «Monoparentalitatea, o rătăcire de fiinţă», ajunge să rănească profund persoanele aflate într-o anumită situaţie socio-familială. Afirmaţii de genul «A creşte într-o familie cu un singur părinte este acelaşi lucru cu a fi bolnav de leucemie», «Monoparentalitatea este un păcat ontologic», «Viaţa lor seamănă astfel unui mormânt care îşi aşteaptă în fiecare clipă ţărâna umană» sunt riscante din punct de vedere etic şi uman.

Iar plasarea obsesivă în categoria "handicapaţilor" a copiilor crescuţi de un singur părinte - «Absenţa mamei ori a tatălui handicapează copilul, pentru toată viaţa», «Aceşti tineri sunt măcinaţi de dureri nevindecabile, cauzate de handicapul emoţional dobândit ca urmare a absenţei unuia dintre părinţi» - este inacceptabilă. Scris cu intenţia de a preveni situaţii familiale dificile sau neplăcute, un astfel de text, redactat cu o inabilitate regretabilă, «reuşeşte» să rănească profund. De aceea, locul lui nu poate fi pe www.adevarul.ro".

Reprezentanţii Adevărul au mai scos un text de pe blogurile pe care le găzduieşte din cauza unor afirmaţii antisemite, după cum paginademedia.ro a anunţat aici.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sclav pe plantatie sclav pe plantatie
    Paul, mai usor, nu te enerva asa! Adrian Tiglea are clar probleme psihice, intra pe contul de FB si-ai sa vezi postari gen "imi urasc tatal" si derapaje bisericesti. Nu stiu ce-a fost in familia lui, dar clar omul e afectat. Dar sa pornesti de la trauma persoala si sa declari ca TOTI copiii care au crescu cu un singur parinte sunt condamnati... e cale lunga. E mai bine sa ai tata, dar sa vina beat in fiecare seara si sa-i ia la bataie pe toti, si pe mama, si pe copii? sau sa-i abuzeze psihic? sau sa-i violeze? Sabina are dreptate, daca un copil e crescut cu dragoste, hranit si protejat, e suficient un singur parinte. Autorul articolului sa mearga la psiholog sa-si trateze problemele, nu sa abereze in limbaj pseudo-erudit prin presa. Se crede un geniu neinteles, dar nu e decit un om cu grave probleme psihice.
  • Bendis Bendis
    Imi pare rau, dar tot articolul nu este altceva decat o sforaiala ingrozitoare - asta da, cu cuvinte frumoase si sforaitoare - despre ceva inexistent.
    Ceea ce traumatizeaza copiii nu este lipsa unuia dintre parinti atunci cand creste, ci relatia dintre adulti, tristetea celui care il creste, felul in care e privita situatia in sine din punct de vedere social. De milioane de ani majoritatea comunitatilor omenesti - ca sa nu mai vorbim de cele de mamifere (si noi tot mamifere suntem, chiar daca nu ne place ideea) - isi cresc copiii in familii monoparentale, insa in comunitati. Familia biparentala e o inventie recenta, vreo cateva mii de ani, dar nu multe. Nu stiu de ce ar fi mai traumatic acum sa cresti cu un singur parinte decat acum un milion de ani, doar pentru ca asa zic cativa "experti" care nu se bizuie decat pe studii rasuflate bazate pe religie sau pe conventii sociale.
    Aceeasi idee preconceputa o au multi despre familiile homosexuale (unde amandoi parintii au acelasi sex); va asigur ca sunt multe si copiii nu sunt deloc traumatizati, ba dimpotriva, cresc frumosi si sanatosi si bine ingrijiti si, mai ales, IUBITI. Asta e ceea ce conteaza in realitate, sa fie IUBITI, si nu conteaza daca e un parinte, daca sunt doi, daca sunt trei sau daca sunt de acelasi sex. IMPORTANT es sa fie IUBITI si ingrijiti.
    Restul sunt aiureli de oameni care inca mai traiesc in secole trecute si au mentalitati ruginite. Traim in secolul XXI, dupa atatea investigatii, studii si cercetari despre psihologie, despre cum se formeaza si se dezvolta creierul uman, despre cauzele traumelor adevarate, e chiar caraghios sa mai gandesti ca ceea ce traumatizeaza un copil e faptul ca n-are decat un parinte!! De fapt, imi scot palaria in fata realitatii - deja doua persoane care au fost crescute doar de un parinte au declarat ca experienta a fost pozitiva.
    Ma bucur sincer ca articolul a fost scos din publicatie (desi am reusit sa-l citesc in caché si m-am crucit de cata prostie si fudulie zace in capul autorului). Sa speram ca oamenii mai invata sa mai si gandeasca si sa se informeze, ca traim in epoca moderna, acum toata lumea are acces la Internet si alte surse si e mai mare pacatul sa mai functionam cu informatii de acum trei secole.
  • Sabina Sabina
    Am avut o copilarie foarte fericita si chiar n-am dus lipsa de absolut nimic. Eu n-am suferit si nu sufar. Acum o sa vina "psihologii" si o sa-mi spuna ca, din contra, sufar enorm si nu-mi dau seama?
  • EugenS EugenS
    mai taci, ca ne doare capul.
  • paul S paul S
    Si inca ceva, cum scrie si fata asta, Sabina, e foarte important de mentionat ca aceste traume nu sunt toate la acelasi nivel: pot sa fie la un nivel redus, sau foarte-foarte puternice.
    Nu am reusit sa citesc articolul scos de omnibudweiser, dar daca autorul spune ca IN TOATE CAZURILE se ajunge la nivelul maxim descris de el, atunci e o greseala tehnica.
  • paul S paul S
    Ce studii ai, ca sa contrazici ce scrie ala si sa il consideri "posibil semidoct"?
    Scoala vietii si bunul tau simt, nu?
    Eu am aprofundat acel domeniu.
    Omul are dreptate 100%, oricat te socheaza ce a scris.
    Limbajul nu poate fi comentat de un nespecialist.
    Sau de un specialist in metafore, ca alea nu sunt metafore.
    Si nu este nimic jignitor la adresa acelor copii.
    Este foarte adevarat, sufera enorm, toata viata lor.
    Nu se adauga nicio trauma suplimentara, cum spui tu, ca nu ii stigmatizeaza nimeni si nu ii denigreaza nimeni.

    "Exista traume la fel de mari, chiar mult mai mari la copiii crescuti in familii “normale”, copii care sunt abuzati de parinti (vezi zilnic la stiri asa ceva), ai caror parinti sunt plecati, care nu au ce manca sau cu ce se imbraca" - Ai perfecta dreptate!

    Ati ramas voi hipersensibilizati, ba cu tiganii, ba cu homosexualii, din cauza "Organizatiilor" implantate in Romania pentru a eroda societatea prin intermediul presei.

    N-are nicio legatura ce-a scris omul ala, cu vreo jignire sau discriminare.
    E exact realitatea, dar hipersensibilitatea si chiar teama create de Soros, FH, Monitorizarea Presei, etc, va fac deja sa nu mai judecati la rece niste chestii. Care, intr-adevar, sunt dure.

    N-am nicio treaba cu faptul ca e Cartianu basist.
    El singur isi cara crucea, sa fie sanatos.
    Acum basistii nu prea mai pot face rau.
    Din contra, urmeaza rasplata.
  • Sabina Sabina
    @parerea mea: "Nimeni nu contesta faptul ca exista traume -mai mari sau mai mici" - am crescut doar cu mama si nu exista nici macar cea mai mica trauma
  • parerea mea parerea mea
    Articolul nu a fost retras pentru ca autorul a prezentat o lucrare gresita din punct de vedere stiintific, ci pentru limbajul folosit, care este inacceptabil in secolul 21.
    Eu nu am citit articolul, dar daca ma refer numai la citatele prezente aici, a spune ca "monoparentalitatea este un pacat ontologic" denota nu numai un comportament demn de epoca inchizitiei, dar si multa prostie din partea celui care a afirmat asa ceva. Si nu cred ca acest lucru a fost "descoperit de zeci de ani, in toate colturile lumii".
    A afirma ca «Viaţa lor seamănă astfel unui mormânt care îşi aşteaptă în fiecare clipă ţărâna umană» arata faptul ca autorul are nevoie de urgenta consiliere psihologica pentru a scapa de aceste obsesii funebre.
    Nimeni nu contesta faptul ca exista traume -mai mari sau mai mici, in functie de situatie-la copiii crescuti in familiii monoparentale, dar de aici si pana la a-i face pe toti handicapati, pacatosi si asteptand sa fie inmormantati este cale lunga.
    In concluzie, prin acest articol autorul nu face decat sa adauge o trauma suplimentara unor oameni (parinti/copii) care nu au avut sau nu au o viata usoara.
    Exista traume la fel de mari, chiar mult mai mari la copiii crescuti in familii "normale", copii care sunt abuzati de parinti (vezi zilnic la stiri asa ceva), ai caror parinti sunt plecati, care nu au ce manca sau cu ce se imbraca.
    Concluzia mea este ca de fapt pe tine te deranjeaza cartianu, ca-i pro-basescu, nu faptul un posibil semidoct isi da cu parerea folosind un limbaj radical.
  • paul S paul S
    Este corect ce scrie acolo.
    Copiii ai caror parinti divorteaza sunt traumatizati puternic.
    Spune Cartianu: "«Aceşti tineri sunt măcinaţi de dureri nevindecabile, cauzate de handicapul emoţional dobândit ca urmare a absenţei unuia dintre părinţi» – este inacceptabilă".
    Asta este stiinta, mai omnibusule, batmanule, sau ce esti tu pe-acolo!
    Tu, un palavragiu , decretezi ca e inacceptabil ceva ce o ramura a psihologiei, psihologia familiei, a postulat dupa zeci de ani de studii, in toate colturile lumii.
    Intamplarea asta cu Cartianu se inscrie in decaderea intelectuala a intregii societati romaneasti din cauza prostiei si a incompetentei ziaristilor, fie ei si ombudsmani sau ombudswomen.
    Una e sa combati ilogic pro-Basescu, alta e sa combati ilogic impotriva stiintei.
  • reporter reporter
    cam târziu s-a trezit ombudsmanul ăsta...
    da' redactorul sef, ăia adjuncti... ăilalți de la ziar, ce au păzit ei acolo?

Trimite un comentariu

sus