Skip to main content

PROIECT. Emisiunile cu secvențe regizate trebuie să anunțe că este o ficțiune. Imaginile cu bătăi între elevi, interzise de pe TV

 

CNA
Emisiunile de tip reality show trebuie să menționeze pe ecran mesajul „Acest program este o ficțiune” atunci când este vorba de secvențe regizate, iar posturile de televiziune trebuie să ceară punctul de vedere școlilor și acordul părinților când vor difuza secvențe violente din instituțiile de învățământ.

Publicitate

În plus, una dintre prevederi interzice difuzarea imaginilor cu minori care se bat în școli și nici nu vor fi făcute trimiteri către site-uri care publică asemenea înregistrări.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat toate propunerile, cu o singur excepție, din cadrul proiectului de decizie de modificare și completare a Codului  de reglementare în audiovizual. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii publice începând de astăzi, timp de 30 de zile.

„Înainte de difuzarea unor imagini șocante, scene de violență sau imagini negative trebuie însoțite de mesajul static – „Atenție! Imagini care pot afecta emoțional telespectatorii”, este una dintre propunerile votate de Consiliului pentru modificarea Codului Audiovizual.

Un alt articol aprobat de membrii CNA a fost cel referitor la emisiunile de tip reality show. „Orice emisiune de tip reality show al cărei scenariu se bazează pe fapte sau situații reale din viața unor persoane, conținând însă și elemente de ficțiune, se semnalează, la început și la sfârșit, precum și la reluarea după pauze publicitare, prin mențiunea „Acest program este o ficțiune”, afișată lizibil”

„Simt nevoia ca de câte ori facem farse, ieșiri din realitate să avem această informație”, a precizat Laura Georgescu, președintele CNA, dând exemple precum cazul Ioana Tufaru - Acces Direct sau o ediție a emisiunii Plasa de stele, în care i-a fost făcută o farsă cântăreței Nico.

Un subiect care a dat bătăi de cap membrilor consiliului a fost cel legat de difuzarea imaginilor violente care se petrec în școli. Inițial, articolul impunea radiodifuzorului solicitarea acordului din partea școlilor înainte de difuzarea imaginilor violente, însă unii membri nu au fost de acord.

Cristina Trepcea, membru CNA – „De multe ori la noi în școli se întâmplă lucruri pe care conducerea școlii nu și-ar doi să le facă publice. Cred că ce putem să punem este că radiodifuzorul are obligația să solicite punctul de vedere al conducerii școlii, nu să-și dea acordul. Cred că trebuie să cerem ca punct de vedere al conducerii să fie prezent, dar nu să se ceară aprobare.”

La rândul său, Viorel Vasile Buda, care are experiență de profesor și de inspector școlar, a precizat că multe dintre filmulețele postate pe internet și preluate de televiziuni sunt fie false, fie nu au avut loc în școlile în care se anunță pe post – „Copiii se filmează și postează pe internet. Vă asigur că 75% din scenele pe care le vedem pe posturi sunt fie regizate, fie nu se întâmplă în școala în care se spune că se petrec.”

Răsvan Popescu, membru CNA – „Școlile nu vor avea niciodată interesul să-și dea acordul. Punctul de vedere are scopul de a clarifica lucrurile.”

După discuții îndelungi, membrii CNA s-au înțeles asupra formulării: „Secvențele violente din instituțiile de învățământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii școlii și cu acordul părinților ori al reprezentanților legali ai minorului.

Face excepție situația în care radiodifuzorul acționează în interesul superior al minorului cu acordul părinților sau al reprezentantului legal, astfel încât să nu fie afectată imaginea și demnitatea minorului.

Noile propuneri de modificare ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual vor fi supuse dezbaterii publice pe site-ul instituției începând de astăzi timp de 30 de zile.

 

Alte modificări ale Codului de reglementare: 

- Secvențele violente din instituțiile de învățământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii școlii și cu acordul părinților ori al reprezentanților legali ai minorului; face excepție situația în care radiodifuzorul acționează în interesul superior al minorului, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali ai acestuia, astfel încât să nu fie afectată imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viață intimă, privată și familială.”

- Imaginile în care minorii sunt implicați în evenimente cu conotație negativă, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă:

a. radiodifuzorul acționează în interesul superior al minorilor, cu acordul părinților sau al reprezentanților legali ai acestora.

b. radiodifuzorul se asigură că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicați.

- Nu se vor difuza imagini care prezintă violență între minori în școli, nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini și nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese.

- „Programele 18+ se difuzează numai în intervalul orar 1.00 - 6.00 și vor fi însoțite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 18 de culoare albă”

- Articolul 27 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art 27, 1 - Programele 18+ nu pot fi difuzate de către furnizori de servicii media audiovizuale aflați sub jurisdicția României

- 2 - Serviciile de programe 18+ ale radiodifuzorilor aflați sub jurisdicția statelor membre ale Uniunii Europene pot fi incluse în oferta distribuitorilor de servicii dacă se respectă următoarele condiții:

a. criptat și în cadrul unor pachete opționale special dedicate adulților, disponibile numai în intervalul orar 1.00 - 5.00, în cazul retransmisiei analogice;

b. criptat și restricționat prin intermediul unui sistem de control parental, în cazul retransmisiei digitale.

- 3 - Serviciile prevăzute la alineatul 2 pot fi comercializate numai la solicitarea abonatului, în pachete care conțin exclusiv astfel de programe și necondiționat de achiziția altor pachete de servicii.

- 4 - Pachetele de servicii care includ programele 18+ nu pot fi comercializate în condiții mai avantajoase decât cele în care sunt comercializate pachetele de servicii care nu conțin astfel de programe.

- 5 - Sistemul de control parental prevăzut la alin. 2, lit. b trebuie să asigure restricționarea accesului la programul 18+, astfel:

a. accesul să fie posibil numai în baza unui personal special dedicat restricționării acestor programe, format din cel puțin patru cifre; cifrele nu trebuie să fie vizibile pe ecran în momentul tastării; la prima punere în funcțiune a decodorului accesul al programele 18+ trebuie să fie inițial blocat;

b. accesul să fie reblocat în orice situație în care se modifică contextul vizionării, cum ar fi schimbarea programului, trecerea sistemului de recepție în stare de veghe, schimbarea decodorului sau a cartelei de acces, după realimentarea cu tensiune.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • eu am o mare nedumerire cu privire la retransmisia canalelor adult pe DIGI respectiv DOLCE : de ce DOLCE, desi are transmisie digitala nu are permisiunea sa le ofere 24/24 ( fiind si in pachete organizate ) si RCS ( care detine un singur canal SUPER ONE HD ) poate sa-l dea toata ziua ? e foarte ciudat...
  • Emisiunile de tip reality show, a se citi telenovelele cu actori amatori, ar trebuie să menționeze pe ecran mesajul „Acest program este o ficțiune” pe tot parcursul emisiunii...nu numai la inceput si la sfirsit...

Trimite un comentariu