Skip to main content

Gâlceava televiziunilor de știri. Cine câștigă în scandalul Antena 3 - RTV?

 

rtv

Publicitate

România TV, deținută de deputatul Sebastian Ghiță, și Antena 3, postul de știri al trustului Intact, au început să se atace direct, prin intermediul știrilor. „O nouă dezinformare marca RTV”, titra Antena 3 în urmă cu trei zilei în cadrul emisiunii Subiectiv. Ieri a fost rândul România TV: "Antena 3 copiază știrile RTV", a pus canalul pe burtieră.

Cum a pornit războiul?

Acum trei zile, la Subiectiv, Răzvan Dumitrescu povestea atunci o situație „inedită” cu care s-a confruntat RTV, postul de știri al lui Sebastian Ghiță. România TV a prezentat un sondaj, realizat de Avangarde, potrivit căruia Crin Antonescu ar fi fost depășit în sondaje de Călin Popescu Tăriceanu. Șeful Avangarde a precizat însă, tot la România TV, că unul dintre graficele prezentate pe ecran nu aparține institutului de sondare a opiniei publice, situație ironizată de Răzvan Dumitrescu.

<script src="http://ivm.inin.ro/js/embed.js?id=ylcnnotMmnH&amp;width=400&amp;height=303&amp;autoplay=1&amp;wide=true" type="text/javascript"></script>

La două zile după știrea de la Antena 3, România TV a ieșit la contraatac: „Antena 3 copiază știrile România TV”. Postul a acuzat Antena 3 că ar fi preluat mai multe știri ale România TV și că le-ar fi prezentat drept informații exclusive.

La ce folosește această ceartă a televiziunilor? Chiar telespectatorilor, e de părere Ioana Avădani, director al CJI si visiting fellow la European Studies Center, Oxford University.

„Publicul de televiziune este "fidel", urmărește unul și același canal, în care se regeăsește, care îi consolidează opțiunile și credințele anterioare. Contrar așteptărilor, oamenii nu se uită la TV ca să "își formeze o opinie", ci ca să-și consolideze propriile opinii”, spune Avădani.

„Ca atare, astfel de "dispute" nu sunt conduse pentru a convinge pe cineva de vreun adevar, ci pentru a oferi propriului public un spațiu de confort mental. Nu cred că publicul Antenei 3 vrea să afle "ceva", ci doar să i se mai confirme odată că "Ghiță e un ticălos". E un gen de abordare care se adresează emoțiilor, nu rațiunii”, mai adaugă Ioana Avădani.

Șefa CJI este de părere că invectivele, acuzele, limbajul "colorat" până la violență sunt „instrumente din arsenalul stimulării emoționale”. „Ele sunt menite să stârnească în spectator furia și disprețul pentru celălalt, nu să-l invite la o analiză critică a faptelor”, a spus Avădani.

Răzvan Martin, coordonator program FreeEx, ActiveWatch, spune că cearta dintre cele două televiziuni de știri face transparente pentru publicul larg „interesele patronilor de presă”.

Răzvan Martin: „Disputa este între doi politicieni și oameni de afaceri care dețin, printre altele, și instituții de presă. Cred că e vorba mai degrabă de o bătălie în jurul unor interese politice și economice, bătălie care se poartă pe terenul de luptă oferit de spațiul mediatic și în care principala arma este cea editorială. Ceea ce face și mai interesantă disputa este că ambii patroni fac parte din aceeași tabără politică. Nu pot decât să-mi imaginez ce interese sunt la mijloc. În orice caz, este încă un cui bătut în sicriul credibilității presei”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • RTV-ul cred ca a angajat un fost redactor OTV ca sa le scrie textele de pe burtiera... toate sunt EXCLUSIV, IMEDIAT, IN CURAND si apar peste o ora, cand normal ca esti pe alt canal ;)
  • Criminalist bai cordac de rtv! Cum statea el mititelu si compara reactia televiziunilor! Du-te sa-ti dea popa niste cas cu zer.
  • Nici nu se compara RTV cu Antena 3. RTV e o televiziune de mahala, cocalari si inmormantari, care traieste doar cu Jiji Fecali, DD si altii ca ei. Eu nu i-am vazut vreodata invitati la A3 pe astia doi caraghiosi (nici macar nu i-au pomenit). A3 are invitati si actori, cantareti, oameni de cultura. Cand era Iohannis la A3, RTV-ul lui peste prajit se lauda cu vesnicul Becali (mai au si tupeu sa spuna ca ii copiaza o televiziune cu multi ani in spate pe astia aparuti acum un an-doi) Cand o lua RTV-ul premiile internationale pe care le ia Antena 3 atunci sa mai piuie...
  • Adevarul este ca RTV se misca mai repede, cel putin e in fata Realitatii. Ieri dimineata au fost primii care au dat stirea si au vorbit cu reprezentantii Politiei si Ambulanetei in cazul crimei cu doctorita de la Hunedoara, imediat am schimbat pe Realitatea, care abia acum dadeau stirea, un fel de povestioara - probabil o ascultasera la RTV, au intrat in direct cu un criminolog care a fost intrerupt dupa un minut ptr o legatura cu Politia de la Hunedoara...inapoi pe RTV astia vorbeau cu un psiholog...cam tabloizi astia de la RTV, chiar nu ma mai intereseaza cine poarta blana Elenei Ceausescu, interviu cu Valentin Ceausescu sau nu stiu ce "mistere" ale revolutiei...mai preiau si de la altii, cu mentionarea sursei, in fine se misca bine...
  • Televiziunile nu prezintă adevărul, ci doar varianta proprie a unor evenimente. Ar fi corect la sfârşitul buletinului de ştiri să se facă menţiunea: Orice asemănare cu personaje reale este pur întâmplatoare.

Trimite un comentariu