Skip to main content

INTERVIU. Melania Medeleanu – viața după televiziune. Cum merge școala de dicție a fostei prezentatoare TV

 

Sursa foto: Anamaria Dascălu
Sursa foto: Anamaria Dascălu

Publicitate

"E o senzație fantastică să văd oameni care, după 5 săptămâni de lucru scot sunete pe care nu le-au putut emite niciodată, nu mai obosesc după două fraze, au ritmul potrivit, vorbesc mai clar și mai convingător – capătă glas", povestește Melania Medeleanu într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Spre sfârșitul anului trecut, Melania Medeleanu părăsea lumea televiziunii și se dedica unor proiecte personale. După o jumătate de an, fosta prezentatoare de la Realitatea TV trăiește din cursuri de dicție și din evenimente.

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Melania Medeleanu despre "viața după televiziune".

“Când am început cursul nu mi-am imaginat că o să aibă parte de atâta interes. Orgoliul meu se mulțumea cu 15 persoane cărora să le dezvălui din tainele, de fapt din reguli, nu-i nicio taină la mijloc - unei dicții corecte. Dar apoi s-a mai format o grupă și încă o grupă și încă una și-uite-așa se face că 75 de cursanți mi-au dat încrederea lor”, declară Melania într-un interviu acordat  în exclusivitate pentru paginademedia.ro.

Cursul are o durată de cinci săptămâni (10 ore), o ședință pe săptămână, și se desfășoară în sediul din zona Piața Romană. Prețul unui curs este de 150 de euro.

“Pentru martie nu mai sunt locuri și am început deja înscrierile pentru aprilie. E o senzație fantastică să văd oameni care, după 5 săptămâni de lucru scot sunete pe care nu le-au putut emite niciodată, nu mai obosesc după două fraze, au ritmul potrivit, vorbesc mai clar și mai convingător – capătă glas”, a declarat Melania.

Mai jos, interviul integral:

Florin Ghioca: Cine sunt cursanții?
Melania Medeleanu: Recunosc că mă așteptam ca cei mai mulți dintre ei să fie studenți la Jurnalism, oameni care se pregătesc să apară pe sticlă. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că au venit la curs avocați, actori, oameni din bănci, PR sau IT – persoane care pur și simplu înțeleg că felul în care vorbești te reprezintă. Toate mesajele pe care le primesc pe pagina de Facebook pe care am creat-o pentru acest curs, Dicție fără cusur, mă încurajează, mă fac să cred că din ce în ce mai multa lume începe să acorde atenție felului în care se exprimă. Am avut surpriza să regăsesc printre cursanți și colegi jurnaliști, care apar deja pe post. E o mare onoare că, în ciuda experienței lor, consideră că ar putea avea ceva de învățat de la mine.

 

Și cum merge treaba?
Pentru martie nu mai sunt locuri și am început deja înscrierile pentru aprilie. E o senzație fantastică să văd oameni care, după 5 săptămâni de lucru scot sunete pe care nu le-au putut emite niciodată, nu mai obosesc după două fraze, au ritmul potrivit, vorbesc mai clar și mai convingător – capătă glas.

"E trist să văd aruncați pe sticlă tineri talentați, dar care n-au trecut printr-un antrenament de acest fel."

Cum arată lumea din TV în materie de dicție?
Sunt, din fericire, încă destui cei care pot fi luați drept etalon în materie de dicție. Pe de altă parte, e trist să văd aruncați pe sticlă tineri talentați, dar care n-au trecut printr-un antrenament de acest fel, care mi se pare esențial dacă vrei ca mesajul tău să ajungă la telespectator. Un test de dicție și cunoștințe generale cred că ar trebui să fie o condiție pentru oricine aspiră să apară pe post. Îi înțeleg pe aspiranți, am fost unul dintre ei și-mi amintesc nerăbdarea cu care așteptam contactul cu camera de luat vederi, deși știam că nu sunt suficient pregătită. Nu-i înțeleg însă pe angajatori, care fac un deserviciu televiziunii cu pricina și, mai ales, telespectatorilor.

 

Ce urmează în continuare?
Ei bine, acum construiesc un curs de Public Speaking care va începe în aprilie.

 

Melania Medeleanu și-a început cariera în TV ca prezentatoare a unei emisiuni de rebus de pe televiziunea publică, pentru a trece la Realitatea TV, din 2002. Este absolventă a BBC Radio School și licențiată în Psihologie și Sociologie la Universitatea București. Are la activ un premiu APTR pentru cel mai bun jurnal de știri, împreună cu echipa Realitatea TV (2005). A urmat și stagii de pregătire la televiziuni locale din Statele Unite. Are un Master în Terapia Logopedică, în cadrul Facultății de Psihologie, Universitatea București.

Autor: Florin Ghioca florin.ghiocagmail.com

Comentarii

  • Imi doresc sa-i dea cineva lectii, de dictie, de citire cu intonatia potrivita, si celui care citeste comentariile in background, la emisiunile de stiri de la B1. Chiar nimeni din acea televiziune n-a sesizat intonatia de-adreptul ciudata de la sfarsitul fiecarei fraze? Si nu numai ca este ciudata, dar este identica indiferent de continutul frazei.
  • Radu, de oameni care doar discrediteaza sau comenteaza negativ e plin in online .. nu ar fi mai frumos sa ne aratam aprecierea fata de oameni cu coloana vertebrala si sa ii incurajam pe cat mai multi sa faca asta? eventual sa facem fiecare dintre noi un lucru bun si pozitiv? ce zici, e greu? Nu de altceva, dar vad ca nu faci diferentierea intre o Simona Gherghe si Melania Medeleanu si asta nu e bine.
  • Don, fiecare jurnalist are o contributie la presa mizerabila; am urmarit-o de-a lungul anilor prin ce televiziuni a fost si am vazut ce "talentata" e; sunt alte jurnaliste mult mai potrivite decat ea sa apara pe sticla
  • Radu, Melania NU A VRUT sa mai continue intr-o presa in mare parte mizerabila. E important ca in viata sa stii sa te retragi si sa-ti continui drumul acolo unde simti. Proiectele Melaniei ulterioare televiziunii au fost si sunt un succes: vezi si after school-ul...
  • oricarui jurnalist ii trece vremea si iese la pensie, ea n-a stiut sa se mentina in prima linie din pacate pentru ea
  • Asta e o gluma buna. In Romania nu mai exista un specialist adevarat de dictie de cand a murit profesorul Gafton care a predat la ATF. Si acum cei din ATF se plang ca nu se ridica nimeni la nivelul lui Gafton desi au acolo cei mai buni specialisti la ora asta. Duduia a facut cursuri de medicina ca sa le spuna cursantilor cum sa emita sunetul? Treaba asta cu vorbitul si dictia e la moda in ultimul timp, toti care sunt la tv se pricep, dar profesionisti stiu cei care predau aceste cursuri trebuie sa fie foarte buni la anatomie. Daca ai o voce mica inseamna ca aparatul tau de emisie e mic. Dezvoltarea lui se face numai cu ajutorul specialistilor si dupa muuulte exercitii sustinute. Altfel o "sa trageti pe coarde", sansele sa faceti noduli si alte boli fiind foarte mari. Cei care au probele cu R, S,T ,CE, CI etc trebuie sa lucreze mult mai mult de o luna, La un R se lucreaza si 4 ani. La fel si la CE si CI. Cursurile astea de vorbire sunt ca si cursurile de actorie de cateva luni. Faceti-le sa cunoasteti oameni, sa va dezvoltati orizontul, sa umpleti buzunarele "profesorului", dar asta nu inseamna ca deveniti experti dupa 3 luni intr-un domeniu.

Trimite un comentariu