Skip to main content

INTERVIU. Melania Medeleanu – viaţa după televiziune. Cum merge şcoala de dicţie a fostei prezentatoare TV

 
melania+foto Anamaria Dascalu
melania+foto Anamaria Dascalu

Sursa foto: Anamaria Dascălu
Sursa foto: Anamaria Dascălu

Publicitate

"E o senzaţie fantastică să văd oameni care, după 5 săptămâni de lucru scot sunete pe care nu le-au putut emite niciodată, nu mai obosesc după două fraze, au ritmul potrivit, vorbesc mai clar şi mai convingător – capătă glas", povesteşte Melania Medeleanu într-un interviu acordat Paginademedia.ro.

Spre sfârşitul anului trecut, Melania Medeleanu părăsea lumea televiziunii şi se dedica unor proiecte personale. După o jumătate de an, fosta prezentatoare de la Realitatea TV trăieşte din cursuri de dicţie şi din evenimente.

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu Melania Medeleanu despre "viaţa după televiziune".

“Când am început cursul nu mi-am imaginat că o să aibă parte de atâta interes. Orgoliul meu se mulţumea cu 15 persoane cărora să le dezvălui din tainele, de fapt din reguli, nu-i nicio taină la mijloc - unei dicţii corecte. Dar apoi s-a mai format o grupă şi încă o grupă şi încă una şi-uite-aşa se face că 75 de cursanţi mi-au dat încrederea lor”, declară Melania într-un interviu acordat  în exclusivitate pentru paginademedia.ro.

Cursul are o durată de cinci săptămâni (10 ore), o şedinţă pe săptămână, şi se desfăşoară în sediul din zona Piaţa Romană. Preţul unui curs este de 150 de euro.

“Pentru martie nu mai sunt locuri şi am început deja înscrierile pentru aprilie. E o senzaţie fantastică să văd oameni care, după 5 săptămâni de lucru scot sunete pe care nu le-au putut emite niciodată, nu mai obosesc după două fraze, au ritmul potrivit, vorbesc mai clar şi mai convingător – capătă glas”, a declarat Melania.

Mai jos, interviul integral:

Florin Ghioca: Cine sunt cursanţii?
Melania Medeleanu: Recunosc că mă aşteptam ca cei mai mulţi dintre ei să fie studenţi la Jurnalism, oameni care se pregătesc să apară pe sticlă. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că au venit la curs avocaţi, actori, oameni din bănci, PR sau IT – persoane care pur şi simplu înţeleg că felul în care vorbeşti te reprezintă. Toate mesajele pe care le primesc pe pagina de Facebook pe care am creat-o pentru acest curs, Dicţie fără cusur, mă încurajează, mă fac să cred că din ce în ce mai multa lume începe să acorde atenţie felului în care se exprimă. Am avut surpriza să regăsesc printre cursanţi şi colegi jurnalişti, care apar deja pe post. E o mare onoare că, în ciuda experienţei lor, consideră că ar putea avea ceva de învăţat de la mine.

Şi cum merge treaba?
Pentru martie nu mai sunt locuri şi am început deja înscrierile pentru aprilie. E o senzaţie fantastică să văd oameni care, după 5 săptămâni de lucru scot sunete pe care nu le-au putut emite niciodată, nu mai obosesc după două fraze, au ritmul potrivit, vorbesc mai clar şi mai convingător – capătă glas.

"E trist să văd aruncaţi pe sticlă tineri talentaţi, dar care n-au trecut printr-un antrenament de acest fel."

Cum arată lumea din TV în materie de dicţie?
Sunt, din fericire, încă destui cei care pot fi luaţi drept etalon în materie de dicţie. Pe de altă parte, e trist să văd aruncaţi pe sticlă tineri talentaţi, dar care n-au trecut printr-un antrenament de acest fel, care mi se pare esenţial dacă vrei ca mesajul tău să ajungă la telespectator. Un test de dicţie şi cunoştinţe generale cred că ar trebui să fie o condiţie pentru oricine aspiră să apară pe post. Îi înţeleg pe aspiranţi, am fost unul dintre ei şi-mi amintesc nerăbdarea cu care aşteptam contactul cu camera de luat vederi, deşi ştiam că nu sunt suficient pregătită. Nu-i înţeleg însă pe angajatori, care fac un deserviciu televiziunii cu pricina şi, mai ales, telespectatorilor.

Ce urmează în continuare?
Ei bine, acum construiesc un curs de Public Speaking care va începe în aprilie.

Melania Medeleanu şi-a început cariera în TV ca prezentatoare a unei emisiuni de rebus de pe televiziunea publică, pentru a trece la Realitatea TV, din 2002. Este absolventă a BBC Radio School şi licenţiată în Psihologie şi Sociologie la Universitatea Bucureşti. Are la activ un premiu APTR pentru cel mai bun jurnal de ştiri, împreună cu echipa Realitatea TV (2005). A urmat şi stagii de pregătire la televiziuni locale din Statele Unite. Are un Master în Terapia Logopedică, în cadrul Facultăţii de Psihologie, Universitatea Bucureşti.

Autor: Florin Ghioca florin.ghiocagmail.com
viewscnt

Comentarii

  • nkl nkl
    Simona Gherghe sincera? Asta e buna...
  • Camelia Busuioc Camelia Busuioc
    Imi doresc sa-i dea cineva lectii, de dictie, de citire cu intonatia potrivita, si celui care citeste comentariile in background, la emisiunile de stiri de la B1. Chiar nimeni din acea televiziune n-a sesizat intonatia de-adreptul ciudata de la sfarsitul fiecarei fraze? Si nu numai ca este ciudata, dar este identica indiferent de continutul frazei.
  • Radu Radu
    o aleg pe Simona Gherghe dintre cele 2, e mai sincera
  • mihaleaS mihaleaS
    Radu, de oameni care doar discrediteaza sau comenteaza negativ e plin in online .. nu ar fi mai frumos sa ne aratam aprecierea fata de oameni cu coloana vertebrala si sa ii incurajam pe cat mai multi sa faca asta? eventual sa facem fiecare dintre noi un lucru bun si pozitiv? ce zici, e greu? Nu de altceva, dar vad ca nu faci diferentierea intre o Simona Gherghe si Melania Medeleanu si asta nu e bine.
  • Radu Radu
    Don, fiecare jurnalist are o contributie la presa mizerabila; am urmarit-o de-a lungul anilor prin ce televiziuni a fost si am vazut ce "talentata" e; sunt alte jurnaliste mult mai potrivite decat ea sa apara pe sticla
  • Don Don
    Radu, Melania NU A VRUT sa mai continue intr-o presa in mare parte mizerabila. E important ca in viata sa stii sa te retragi si sa-ti continui drumul acolo unde simti. Proiectele Melaniei ulterioare televiziunii au fost si sunt un succes: vezi si after school-ul...
  • Radu Radu
    oricarui jurnalist ii trece vremea si iese la pensie, ea n-a stiut sa se mentina in prima linie din pacate pentru ea
  • adrino adrino
    Asta e o gluma buna. In Romania nu mai exista un specialist adevarat de dictie de cand a murit profesorul Gafton care a predat la ATF. Si acum cei din ATF se plang ca nu se ridica nimeni la nivelul lui Gafton desi au acolo cei mai buni specialisti la ora asta. Duduia a facut cursuri de medicina ca sa le spuna cursantilor cum sa emita sunetul? Treaba asta cu vorbitul si dictia e la moda in ultimul timp, toti care sunt la tv se pricep, dar profesionisti stiu cei care predau aceste cursuri trebuie sa fie foarte buni la anatomie. Daca ai o voce mica inseamna ca aparatul tau de emisie e mic. Dezvoltarea lui se face numai cu ajutorul specialistilor si dupa muuulte exercitii sustinute. Altfel o "sa trageti pe coarde", sansele sa faceti noduli si alte boli fiind foarte mari. Cei care au probele cu R, S,T ,CE, CI etc trebuie sa lucreze mult mai mult de o luna, La un R se lucreaza si 4 ani. La fel si la CE si CI. Cursurile astea de vorbire sunt ca si cursurile de actorie de cateva luni. Faceti-le sa cunoasteti oameni, sa va dezvoltati orizontul, sa umpleti buzunarele "profesorului", dar asta nu inseamna ca deveniti experti dupa 3 luni intr-un domeniu.
  • Z Z
    Tot respectul ! A stiut ca trebuie sa faca ceea ce este important pt ea.

Trimite un comentariu

sus