Skip to main content

Marea Britanie vrea să pună șaua pe presa scrisă

 

Sursa foto: The Guardian
Sursa foto: The Guardian

Publicitate

Cele mai importante trei partide politice din Marea Britanie au ajuns la o înțelegere asupra noului sistem de reglementare pentru presa scrisă, creat pentru a preveni repetarea unui nou scandal asemănător celui al interceptării ilegale a telefoanelor, scrie The Guardian.

Noul sistem de reglementare independent va avea puterea de a da amenzi și să solicite corecții importante, iar instanțele vor fi autorizate să ceară despăgubiri ziarelor.

Conform acordului, industria presei scrise și-a pierdut puterea de a exercita dreptul de veto față de instituția care va înlocui Press Complaints Commission, autoritatea de reglementare anterior discreditată prin eșecul de a investiga scandalul interceptărilor telefonice.

În cazul în care ziarele refuză să coopereze cu autoritatea de reglementare ele vor fi mai susceptibile la daune în cazul în care acestea publică povești inexacte.

Într-o declarație, Associated Newspapers, News International și Telegraph Media Group au declarat că se vor consulta la nivel juridic înainte de a decide dacă ar putea adera la noul organism de apărare. La negocierile privind reglementarea presei nu a participat niciun reprezentant al ziarelor sau revistelor din Marea Britanie.

Majoritatea ziarelor britanice au reacții vehemente împotriva acestei înțelegeri politice, la care s-a ajuns după doi ani de la izbucnirea scandalului interceptărilor telefonice ilegale și după zeci de arestari și anchete.

Ziarele se opun puternic ideii că, pentru prima dată, oamenii din afara industriei s-ar implica în elaborarea unui cod de bună practică în presă, când presa are deja un astfel de cod care este foarte apreciat și care a fost adoptat de către autoritățile de reglementare din alte țări.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) - reprezentând 57 de state membre - a avertizat că noul organism de reglementare ar putea amenința libertatea de exprimare în Marea Britanie. Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE privind libertatea mass-media, a cerut Marii Britanii să nu sacrifice tradiția sa de presă în auto-reglementare, care a fost privită de restul lumii ca o bună practică.

"Indiferent de cât de independentă va fi noua autoritate de reglementare creată de guvern, aceasta ar putea constitui o amenințare la adresa libertății presei", a spus ea, adaugand ca scandalul telefonului-hacking a fost o "chestiune penală", care a fost în curs de examinare, prin urmărirea în fața instanțelor penale. "Acest lucru nu ar trebui să fie folosită ca o scuză pentru a ține în frâu toate mass-media tipărite", a spus Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE privind libertatea mass-media.

Primul ministru David Cameron s-a declarat convins de eficiența noului sistem de reglementare, scrie Huffington Post.

"Protejează libertatea presei și protejează victimele de abuzurile presei. Sunt convins că acest sistem va funcționa", a mai spus Cameron.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • urmeaza aceleasi masuri si la noi, dar trebuie sa se grabeasca inainte ca TOATA presa scrisa sa intre in FALIMENT

Trimite un comentariu