Skip to main content

Al-Jazeera și alte nouă televiziuni au fost interzise în Irak

 

The newsroom at the headquarters of al-Jazeera, in  Qatar.
Sursa foto: The Guardian

Publicitate

Autoritățile din Irak au anunțat că au interzis al-Jazeera și alte nouă posturi de televiziune, pretinzând că acestea promovează o agendă de sectă, iar țara se luptă cu un val de violențe, scrie The Guardian.

Celelalte nouă canale ale cător licențe au fost suspendate de Comisia de media și comunicare din Irak sunt: al-Sharqiya și al-Sharqiya News, care au criticat frecvent Guvernul, și alte șapte posturi locale mai mici – Salahuddin, Fallujah, Taghyeer, Baghdad, Babiliya, Anwar 2 și al-Gharbiya.

Peste 180 de oameni au fost uciși în luptele cu forțele de securitate după ce tulburările de stradă au început marți. Violențele vin după patru luni de proteste pașnice între minoritatea sunnită din Irak și guvernului șiit-dominat.

Al-Jazeera, cu sediul în Qatar, a declarat că a fost uimită de mișcare. "Am relatat povești din Irak din toate perspectivele și facem asta de mulți ani. Faptul că atat de multe canale au fost lovite de această decizie sugerează că este vorba de o decizie generalizată", spune Al-Jazzera într-o declarație prin e-mail.

"Cerem autorităților să respecte libertatea mass-media de a raporta importante povești care au loc în Irak", a mai spus Al-Jazzera

Canalul a relatat despre revoltele Primăverii arabe din regiune și a difuzat pe larg materiale despre războiul civil din Siria, țara vecină. Qatar în sine este un critic dur al regimului sirian și un sustinator al rebelilor și este acuzat de mulți susținători ai guvernului irakian de proteste.

Irak și alte guverne din Orientul Mijlociu au închis temporar birourile Al-Jazeera, în trecut, pentru că au fost nemulțumite de felul cum relata această televiziune.

Într-o declarație postată pe site-ul său, Comisia de media și comunicare din Irak a acuzat posturile interzise de întărirea unui context sectant care alimentează ciocnirile violente care au avut loc recent la tabăra Hawija.

Comisia de mass-media din Irak a acuzat posturile de relatări exagerate și înșelătoare și de promovarea "organizațiilor teroriste care au comis crime împotriva poporului irakian".

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu