Skip to main content

Concedieri la Jurnalul Național. Ziariștii își vor lua restanțele eșalonat „fie că vor face sau nu parte din noua echipă”

 

jurnalul national

Publicitate

La o zi după protestul anonim al jurnaliștilor de la Jurnalul Național, aceștia au fost anunțați că urmează disponibilizări deoarece se pune în aplicare „o nouă organigramă”.

În mesajul semnat de Dan Matiescu, general manager la Intact Publishing, jurnaliștii sunt asigurați că își vor primii banii pe cele patru luni „fie că vor face sau nu parte din noua echipă”.

Paginademedia.ro prezintă în continuare mesajul trimis ieri de Dan Matiescu. 

Pe scurt, din mesaj:

 • Jurnalul Național trece la o nouă etapă organizațională.
 • Toți angajații ziarului vor primi, eșalonat, sumele în cauză, fie că vor face sau nu parte din noua echipă.

Mesajul integral, în continuare: 

Stimați colegi,
Așa cum s-a comunicat la finele lunii martie, Jurnalul Național trece la o nouă etapă organizațională. Astfel, în această perioadă, se pune în aplicare noua organigramă, care presupune valorificarea justă a resurselor companiei, adaptate la noul număr de pagini și la contextul general al pieței. În această nouă formulă care va eficientiza activitatea companiei, am identificat soluții de achitare a onorariilor. Toți angajații ziarului vor primi, eșalonat, sumele în cauză, fie că vor face sau nu parte din noua echipă.

Resursele umane și viitorul Jurnalului Național constituie o preocupare permanentă pentru managementul companiei. Situația nedorită din prezent a fost generată, în bună măsură, de promisiuni neonorate, de unii parteneri de business de mai bine de jumătate de an. Existența noastră continuă, chiar dacă realitățile pieței sunt dificile.  Avem soluții pentru a menține un simbol al jurnalismului românesc. Mulțumim tuturor celor care înțeleg situația și luptă pentru Jurnalul Național.

Protest anonim la Jurnalul

Angajații Jurnalului Național au lansat zilele trecute un protest anonim față de faptul că nu și-au mai primit salariul de patru luni.

Pe scurt, din protest:

 • Am ales această formă de protest anonim, din pricina clauzelor contractuale impuse de conducerea Intact Publishing SRL, care interzic orice formă de protest, orice divulgare a clauzelor contractuale și orice informație dată publicității, care ar putea aduce atingere intereselor societății.
 • Motivul protestului este neplata VOLUNTARĂ a salariilor și drepturilor de autor cuvenite pe ultimele patru luni de către societatea Intact Publishing SRL, parte a Intact Media Group, care deține Jurnalul Național.
 • Tipizatul contractului pentru drepturi de autor prevede că societatea Intact Publishing  își rezervă dreptul de a întârzia plata drepturilor de autor cu până la 60 de zile, fără niciun fel de compensații sau de pretenții din partea titularilor.
 • Orice inițiativă, cât de timidă, de a obține mai mult decât promisiuni fără acoperire, a fost înăbușită în fașă de Marius Tucă, care a alternat amenințările (puse în practică, în cazul unora dintre redactorii mai „înfipți”), cu alte promisiuni, tot fără acoperire și care, așa cum am mai arătat, nu au fost onorate.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • La Romania libera mai exista si tupeul de a da stiri despre situatia de la Jurnalul. Ca si la Realitatea, care da stiri despre situatia de la JN, dar in paralel isi concediaza oamenii din propria redactie si pe restul ii trece pe drepturi de autor. Cam cat tupeu exista pe patronii din mass-media romanesti? De ce se mai studiaza jurnalismul in facultati, oameni buni? Nu e nimeni constient ca amaratii aia care au invatat ceva in scoala devin victimele sigure ale javrelor in mainile carora a incaput presa din Romania?
 • La Romania libera restantele salariale au ajuns la sapte luni si nimeni nu se pplinge ca voi. Domnu Adamescu Pirtz si Turturica zis Gunoi se pricep sa managerieze si nici un trepadus nu se plinge. Uite si situatia mea, fara scoala, nu am scris un rind si sint ditamai director. Pe Turturea il am la degetu mic, pe Adamescu il sug de bani. Ce mai vreti? La munca baaaaa!
 • Stiti ce ma mira? Ca probleme financiare majore, cu luni de neplata, au fost si la Newsin (chiar 9 luni), si la Adevarul, si la Realitatea TV (vreo 6 luni), si la Romania libera, dar nu a existat nicio stire la televiziuni despre asta. In schimb, despre Jurnalul e tam-tam national.
 • După prăbuşirea ce va urma a JN, mă aştept la Gazeta Sporturilor şi mai apoi pe tv GSP and Antena 2 & Antena 2. A3 e greu de doborât momentan. Poate după ce intră Varanul la căldurică.
 • in vremuri de criza oamenii isi arata adevarata valoare . La fel si leprele. Intotdeauna m-am intrebat cum se face ca in presa din Romania ajung sefii numai aia care nu au valoare in meserie sau, mai rau, care au fost adusi direct pe functie , fara sa fi lucrat o zi in domeniu. desigu exista si o categorie speciala, accea a geniilor neintelese, gen Tuca...pentru el si pentru altii asemanatori as reinveta Inchizitia...
 • Bine ca se duce si Jurnalul asta si poate odata cu ei toate slugile Varanului. Asteptam cu nerabdare sa se duca si Varanul...Acolo unde-i este locul.
 • Ce sa fac, stimate domn, asa sunte noi "basistii". Nu ne punem cu voi, "slugile" Varanului, persoane cu o gandire nelimitata, orientat spre Rusia si practicile staliniste (vezi ce se petrece la ziarul matale).
 • Dane, pai la JN sunt vreo 20 de sefi (inclusiv tu) si vreo 25 de sclavi care presteaza la greu pe 11-13 milioane pe luna. Toti astia la un loc, adica sclavii, castiga cam cat incaseaza Dan Constantin. Io zic ca daca scapi de jumatate dintre cei care taie frunza la caini poti sa mai si angajezi niste reporteri. Astia tin ziarul, nu poetul inchipuit Marius Tuca si nici atarnatorii din dotarea lui Felix. Mai mult, pune pe cineva sa schimbe linia editoriala, pentru ca eternii sefi si-au atins limita de in/ competenta. Atat pot, doar nu vrei sa mori cu ei de gat, fraiere!!!
  Da banul oamenilor si trimite-i pe teren, sa produca marfa. Lasa-i sa fie onesti, elimina comenzile "marca Dan Constantin", scapa de editorialistii compromisi care oricum scriu in limba de lemn si o sa fie bine. JN crapa pentru ca NU AI CE CITI in el. Fii onest cu tine macar, Matiescule: ia ziarul in mana o saptamana, parcurge-l in totalitate si vezi daca-ti place ceva!
 • Slugile lui Voiculescu, sa nu mai aiba ce manca!!!! Sunt satule de cat "rahata" au papat de la seful lor!!! Adormitul de Tuca mai primeste salariul??? Peste cativa ani si Antena 3, pardon Latrina 3, va avea aceeasi soarta (oamenii se vor destepta si vor vedea ca pastorul si gasca lui fac jocul Varanului, pe banii buni).
 • Stimate domn Dan Matiescu, sunt absolut convinsa de bunele tale intentii..insa te-as intreba, daca nu este un secret de stat, care este salariul matale si de cite luni nu ti l-ai mai luat...pentru ca nu cred ca esti in situatia celui cu 1.500 de lei neplatit de luni bune si care are cheltuieli si facturi multe si mari neplatite.

Trimite un comentariu