Skip to main content

Insulta şi calomnia, din nou infracţiuni

 

ziare presa

Publicitate

Insulta şi calomnia au intrat din nou în Codul penal. Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională „dezlegarea” dată în 2010 care spunea că normele de incriminare a insultei şi calomniei nu sunt în vigoare, anunţă Agerpres.

Ce spun articolele 205, 206 şi 207 din Codul penal, abrogate prin art.I pct.56 din Legea 278/2006, au următorul cuprins:

  • art.205 - Insulta "Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte cu amendă. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevate. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală";
  • Art.206 - Calomnia "Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 250 lei la 13.000 lei. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală";
  • Art.207 - Proba verităţii "Proba verităţii celor afirmate sau imputate este admisibilă, dacă afirmarea sau imputarea a fost săvârşită pentru apărarea unui interes legitim. Fapta cu privire la care s-a făcut proba verităţii nu constituie infracţiunea de insultă sau calomnie"


LIKE. Fiţi la curent cu ştirile şi pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Tiberiu Cazacioc Tiberiu Cazacioc
    Asta este inca un rezultat al regimului politic pe care ni l-am votat, nu ? Foame mare de coruptie si imoralitate, asa ca ciocul mic, ca sa isi faca treaba cine trebuie...Ce pacat, nu vom mai auzi mult timp "Aria calomniei"!
  • nume* nume*
    bai nene, aici e vorba de presa. nu o sa mai poti scrie articole despre fenechiu si afacerile cu statul pentru ca, desi faptele penale ale ministrului sunt adevarate, tu, ca ziarist, ar trebui sa platesti amenda de la 250 la 13 mii de lei.
  • Pisica rupta Pisica rupta
    I-au luat painea de la gura lui Mircea Badea!
  • Camelian Propinatiu Camelian Propinatiu
    Cu alte cuvinte, nu mai poate fi blamat decât tâlharul care se afla deja dupa gratii, definitiv condamnat. Amuzant e ca deja un cetatean care are stiinta de un grav act de coruptie, de o paguba de milioane de euro, nu mai poate sesiza sub protectia anonimitatii organele statului, din moment ce toate comunicatiile sunt inregistrate sub pretext antiterorist si e aproape fi sigur ca va fi identificat si va incapea cu familie cu tot in ghearele armatei de bodigarzi, recuperatori, avocati si gazetari a sogunului, mogulului, nababului sau baronului protejat de statul român in postromânism.
  • Mishu Mishu
    Istetilor, daca cineva a facut ceva rau existe organe indreptatite la care ne putem adresa. Nu sa iesim la televizor sau pe strada si sa strigam in gura mare ca X a facut nu stiu ce. Deci evident ca cel care alege sa nu urmeze caile normale si legale, ci prefera sa strige el de la sine putere ca X e vinovat...trebuie sa suporte consecintele legii.

    Oricum situatiile intalnite nu sunt astea, ci sunt alea in care diversi inventeaza tot felul de mizerii si calomniaza in stanga si in dreapta fara sa le pese de nimic. Eh acuma o sa le pese. Sa speram.
  • mad79 mad79
    Gata si cu libertatea de exprimare,daca am avut-o vreodata!
  • Daniel Daniel
    Mai frate, ne intoarcem in timpuri apuse. Astia chiar n-au inteles ce absurditati exista in aceste articole. Cum adica "chiar daca ar fi adevarate"? Pai daca sunt adevarate nu mai sunt calomnii!! Mama lor de pooliticieni idioti!
  • Cezar Cezar
    Pai esti expus oricum, pentru ca se aplica si chiar daca lucrurile alea sunt adevarate. Practic n-ai voie sa spui nimic rau de nimeni, indiferent ca-i asa sau nu. Da-o dracului de libertate a cuvantului!
  • Eu Insumi Eu Insumi
    Pai trebuie sa existe si niste normative tehnice. De exemplu, ce teste de inteligentza trebuie sa adoptam si sub ce IQ al unui politician pot sa il fac "prost", "natang", "habarnagiu", "imbecil", "semi-analfabet" etc si sa nu fiu expus la art 205?

Trimite un comentariu

sus