Skip to main content

Trei membri CNA: Două articole votate de CNA nu au mai ajuns în Monitorul Oficial. Jucan, plângere penală împotriva președintelui CNA

 

CNA

Publicitate

Conferință de presă specială la CNA. Trei dintre membrii forului acuză faptul că două amendamente votate de consiliu nu au mai ajuns și la Monitorul Oficial. Valentin Jucan, Narcisa Iorga și Florin Gabrea au anunțat public că urmează să trimită sesizări către președinții celor două camere ale Parlamentului, către primul-ministru și către comisarul european pe educație în legătură cu această situație.

În plus, Valentin Jucan, membru CNA, a anunțat că intenționează să facă o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație. „Motivul pentru care fac plângere penală este reaua credință”, a precizat Valentin Jucan.

Deși au fost votate în consiliu, cele două amendamente nu au mai fost incluse în Codul Audiovizual.

Potrivit Laurei Georgescu, președintele CNA, cele două amendamente „nu fuseseră date în dezbatere publică cum mă obligă procedura legislativă, adică 30 de zile”. declarația completă, în continuare.

Despre ce amendamente este vorba: 

La articolul 18, punctul e nu mai apare în Monitorul Oficial. 
„Art. 18 - Nu pot fi difuzate în intervalul orar 06,00 – 23,00 producţii care prezintă:
(...) e) jocuri de noroc, așa cum sunt definite în legislația specifică.”

După articolul 27 s-au introdus două articole, însă unul dintre ele nu a mai apărut în Monitorul Oficial: Art. 27(2) Emisiunile care exploatează aspecte imorale, indecente din viața intimă a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei.”

La articolul 24, alineatul (1) apare un cuvânt în plus - serialele:
„(1) Programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 – 06,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepție de la intervalul orar filmele artistice, serialele și cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 – 06,00.”

Narcisa Iorga:

"Suntem aici trei dintre membrii CNA. Facem aceste declarații în nume propriu. Dorim să aducem la cunoștință o faptă care s-a petrecut în urmă cu o săptămână. În Monitorul Oficial a fost publicată o formă a unei decizii adoptată într-o anumită formă de CNA diferită de forma inițială votată de CNA.

Am avut motivații suficient de argumentate pentru a aduce modificări codului. Proiectul a fost supus dezbaterii timp de 30 de zile. S-a adoptat această decizie într-o anumit formă, iar în Monitorul Oficial, două zile mai târziu, a apărut în altă formă.

Este vorba de articolul care se referă la  segmentul orar 6 – 23, în care producțiile audiovizuale care prezintă violență fizică psihică și de limbaj în mod repetat, scene de sex, limbaj sau comportament obscen, persoane în ipostaze degadante, lupte libere nereglementate de federații sportive naționale sau internaționale, jocuri de noroc așa cum sunt definite de legislația specifică. Acest articol a fost modificat de CNA în forma pe care eu v-am citit-o. În Monitorul oficial a dispărut litera care se referă la interdicția privind jocurile de noroc.

Un alt articol se referă la emisiunile care tratează aspecte imorale, indecente din viața intimă a unor persoane și care pot fi difuzate numai în intervalul 24 - 6 numai dacă acele persoane își dau acordul scris pentru a participa la astfel de emisiuni.

Un alt articol care prevedea restricții pe intervalul orar 23.00 - 6.00 și anume încadrate pentru telespectatorii cu vârste de peste 15 ani, excepția de la acest interval orar fiind filmele artistice și cele documentare care pot fi difuzate cu o oră mai devreme, acest aliniat așadar a fost modificat în Monitorul Oficial astfel încât apar și serialele. ori acest subiect, serialele, a făcut obiectul unui amendament propus de către un membru CNA care a căzut la vot primind doar trei voturi din 11.

Acestea sunt pe scurt faptele care s-au petrecut. Noi am făcut demersuri interne pentru a corecta o astfel de situație fără a o face publică această situație fără precedent. Vă anunțăm că după aceasta conferință vom sesiza președinții celor două camere, vom sesiza primul ministru și comisarul european pentru educație."

Valentin Jucan

Voi începe prin a vă spune că CNA a respectat întru totul legea. Reprezentanții radiodifuzorilor au fost prezenți în dezbaterea acestei decizii. Votul unanim al Consiliului a fost modificat și la MO a fost transmis un alt cod de text. Acest fapt este de natură penală.

Ceea ce este cel mai grav este faptul că în acest moment nu avem nicio posibilitate de a corecta această eroare, pentru că legea nu ne permite nouă să facem o astfel de rectificare.

Din punctul meu de vedere, am ajuns în situația în care eu sunt decis să depun o plângere penală împotriva semnatarului acestui document, și anume Laura Georgescu și voi invecta art. 288 din codul penal.

Dacă ar fi fost într-adevăr o greșeală nu ar fi apărut cuvinte în plus, nu ar fi fost publicat în aceeași zi varianta corectă.

Regret că trebuie să ajungem într-un astfel de moment în care instituția pierde enorm din credibilitate. Regret că personalul acestei instituții ajunge să aibă de-a face cu o campanie de terorizare în tot ce privește munca de zi cu zi și mai ales în ultimele zile de când s-a făcut această gafă penală. Nu sunt de acord să trec sub tăcere ce s-a întâmplat.

Laura Georgescu, președinte CNA: 

  • Au venit din partea a doi membri ai consiliului încă două amendamente care nu fuseseră date în dezbatere publică cum mă obligă procedura legislativă, adică 30 de zile. Ca să poată face o poziție radiodifuzorii.
  • Ca atare, în lipsa unei recomandări clare, în timpul ședinței, de a pune aceste două amendamente în dezbatere publică pe site-ul consiliului, a doua zi dimineață împreună cu oficiul juridic s-a găsit formula de a pleca decizia cu cele opt articole care împliniseră deja cele 30 de zile de dezbatere publică, iar celelalte două amendamente nou create în ședința de joi au intrat în dezatere publică pe site-ul instituției. Timp în care radiodifuzorii ne-au făcut deja o poziție.
  • Consider că liberul acces la justiție este un prerogativ pe care îl are nu numai un membru CNA ci orice om liber dintr-o țară cum este România. Mă bucur că întâi au preferat să fie în lumina reflectoarelor. Eu le-aș fi sugerat să meargă direct să mă atace. E firesc așa ceva și legea trebuie să-și spună cuvântul.

Cum a ajuns excepția „seriale” la articolul 24 din din completările pe decizia 220/2011

Laura Georgescu: „Pentru că s-a votat de două ori. Prima dată s-a votat cum era cu seriale, iar a doua oară s-a votat într-o altă formulă însă nu a trecut la vot, au fost doar trei voturi, există procesul verbal.”

Întrebată dacă consideră că, din punct de vedere legal, a urmat toate procedurile ca la carte, Laura Georgescu a răspuns: „Tot ce pot spune este că am urmat exact tot ce oficiul juridic al acestei instituții mi-a recomandat să fac și eu ca manager sunt obligat în primul rând să iau în calcul acest lucru”.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu