Skip to main content

National Geographic se întoarce în anii '80, cu povești despre Dallas, Steve Jobs, Coca-Cola și Cernobâl

 

Anii 80_Dallas

Publicitate

National Geographic Channel va difuza, în perioada 12 – 16 mai 2013, un nou serial cu povești din perioada anilor ´80. În fiecare seară vor fi prezentate câte două episoade, de la ora 21.00 și de la 22.00. Postul de televiziune va difuza povești despre Dallas, Bill Gates, MTV, Coca-Cola, Steve Jobes sau Cerobâl.

 Cum vor arăta episoadele

Duminică, 12 mai

  • Dallas, Bill Gates, MTV – la 21.00  - Primul episod explorează revoluția provocată în divertismentul individual de produse precum Pac-Man, walkman-ul Sony și prima casetă video de gimnastică de întreținere creată de Jane Fonda. Steve Wozniak, cofondatorul Apple alături de Steve Jobs, explică cum Bill Gates a prevăzut viitorul vânzând IBM drepturile de utilizare ale programului software MS-DOS contra unei sume relativ mici, pentru ca apoi profiturile sale să devină uriase când concurentii IBM au pătruns pe piață și toți doreau același software. Asasinarea lui John Lennon marchează sfârșitul unei ere muzicale, în vreme ce o nouă figură îndrăzneață definește o eră nouă – cunoscută sub inițialele “MTV”. Serialul “Dallas” a revigorat ideea că banii și lăcomia sunt bune.
  • Maradona, Rossi, Platini – la 22.00 - Rememorăm cele mai răsunătoare şi controversate meciuri ale anilor '80 şi pe jucătorii care au definit acei ani şi au conturat fotbalul actual.

Luni, 13 mai
Calvin Klein, Steve Jobs, Reagan – la 21.00 - În 1981, Ronald Reagan este propulsat în fotoliul de președinte al Statelor Unite ale Americii, însă administrația sa foarte atent monitorizată este zdruncinată din temelii după numai 70 de zile de la instalare când glonțul unui asasin străpunge plămânul președintelui. Jurnalistul de știri Sam Donaldson, aflat la locul evenimentului în acea zi, și doctorul David Adelberg, stagiarul care a ținut în mâinile sale inima președintelui în timpul operației, descriu starea de panică în care se afla atunci națiunea americană.

Anii '80: Cernobâl, Challenger, Bhopal – la 22.00 - Ne reamintim cele mai întunecate momente şi cele mai mari dezastre ale anilor '80, de la tragedia navetei Challenger la explozia de la Cernobâl.

Marți, 14 mai
Madonna, Cola, Dinastia – la 21.00
Madonna devine sursa de inspirație pentru nenumărate tinere din toată lumea, care se grăbesc să-și cumpere haine prin care să-i copieze stilul aparte.

Directorii de televiziune sunt dornici să profite de acest nou curent al achiziționărilor, iar foarte popularul serial ”Dinastia” devine primul program de televiziune care oferă licență pentru crearea unor produse pentru adulți. Pe de altă parte, specialiștii în marketing învață o lecție importantă despre puterea acestor noi consumatori în anul 1985 când lansarea dezastruoasă a produsului New Coke al Coca Cola amenință poziția companiei în fața rivalei Pepsi.

Anii '80: Tyson, Senna, Carl Lewis – la 22.00 - Povestea unor legende precum Mike Tyson şi Martina Navratilova.

Miercuri, 15 mai
Wall Street, Miami Vice, Jane Fonda – la 21.00 - Cu al său slogan ”lăcomia... e bună”, Gordon Gekko întruchipează setea din anii `80 pentru exces și ambiție fără scrupule în filmul ”Wall Street” al regizorului Oliver Stone, iar, în viața reală, marii afaceriști demonstrează imoralitatea acestuia neezitând să comită delicte bursiere și să consume droguri.

Anii '80: VHS, Walkman, CD – la 21.00 - Află cum progresul tehnologic al anilor '80, de la Sony Walkman la compact disc, a definit nu doar ce putem, dar şi cine suntem.

Joi, 16 mai
Prințesa Diana, Gorbaciov, SIDA – la 21.00
Anii ’80 au reprezentat nu numai decada în care lăcomia era considerată bună, ci și cea care a marcat începutul unei alianțe puternice între celebritate și caritate. Pentru prima oară, evenimente de mare amploare, cu participarea unui număr mare de staruri, sunt organizate pentru a înfrunta criza sărăciei din lume.

Pe frontul politic, în vreme ce președinții SUA și Uniunii Sovietice, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, iau măsuri pentru a încheia Războiul Rece dintre cele două superputeri, un tânăr de 19 ani din Germania de Vest își riscă viața pentru a transmite propriul mesaj de pace între Vest și Est. Mathias Rust reușește să eludeze cel mai important sistem de apărare aerian din lume și aterizează un mic aparat de zbor în Piața Roșie din Moscova. Condamnat la patru ani de închisoare, el este eliberat după 14 luni.

Rambo, Tetris, Perestroika – la 22.00
Către sfârșitul anilor 1980, Războiul Rece se apropia și el de final, însă Zidul Berlinului rămânea încă în picioare. America lansează o ”armă” puternică pentru a-i grăbi prăbușirea: cultura pop. În SUA, ciudata familie din serialul de animație The Simpsons atinge inimile rebelilor americani. Angoasa adolescentină definește, de asemenea, și o serie de filme de neuitat a acestei decade și lansează un grup de tineri actori ”răsfățați”. În 1989, un nou spirit de sfidare tinerească devine simbolul libertății atunci când curajul unui bărbat care înfruntă singur o armată face înconjurul lumii. Timp de șase săptămâni, studenții ocupă Piața Tiananmen din China, protestând împotriva reformelor politice. Armata chineză lansează un ultimatum: pleacă sau vei fi îndepărtat cu forța prin orice mijloace necesare. Protestatarii rămân sfidători chiar și când trupele deschid focul. Cu toate acestea, protestele au impact asupra conducătorilor chinezi care implementează reforme economice prin care să îmbunătățească standardul de viață al națiunii.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu