Skip to main content

Naţionalism marca TVR: emisiunile abundă în titluri "româneşti"

 

tvr

Publicitate

Pentru grila de primăvară, Televiziunea Română a organizat un concurs intern de proiecte de emisiuni, pentru TVR1, TVR2 şi TVR Internaţional. Titlurile câştigătoare, deşi provizorii, duc cu gândul la o unitate a imaginaţiei angajaţilor postului public de televiziune sau la o adevărată infuzie de patriotism: nu mai puţin de şapte titluri au ”rădăcini” româneşti.

Pe TVR 1, Cristi Tabără a propus emisiunea de turism ”Exclusiv în România”. Monica Ghiurco va avea o rubrică în cadrul aceleiaşi emisiuni, botezată ”Călător prin România”. La reportaj-anchetă se găseşte emisiunea lui Răzvan Butaru, ”Dosar România”.

La TVR Internaţional înghesuiala de titluri ”româneşti” este şi mai mare: emisiunea de limba română se va numi ”Româneşte”, cea culturală ”ADN românesc”, în timp ce proiectul social-economic al Gabrielei Dumbravă se va numi ”România dus-întors”. Nu în ultimul rând, ”Ne simţim bine în România” este titlul provizoriu al viitoarei emisiuni de turism şi sănătate de la TVR Internaţional.

În prezent, postul difuzează şi alte emisiuni cu ”titluri româneşti”, printre care: Discover România, Academia Română - Prezentul continuu, România diversă, Investiţi în România!, România balneară sau Alo, România! 

Autor: Florin Ghioca florin.ghiocagmail.com
viewscnt

Comentarii

  • daniel daniel
    nu inteleg de ce puneti intre ghilimele sintagmele care cuprind "roman", "romanesc" samd.
    Exact acest lucru trebuie sa faca o televiziune nationala fata de cele comerciale, din ce in ce mai murdare, din toate punctele de vedere.
  • Piticu21 Piticu21
    nationalism? pai unde voiai sa faca asta?
  • cora cora
    @incomod
    nu ai inteles nimic din ce am scris.
    Cat despre dezacorduri vad ca sunt la ele acasa in vocabularul tau, cu toate ca tu te crezi un intelectual care vorbeste limba romana pura
  • livia pila livia pila
    Nu titlurile viitoarelor productii ale TVR ar trebui sa ne ingrijoreze, ci numele unora dintre cistigatorii de proiecte. Ce sa mai spui cind unui ratat notoriu precum ION CARMAZAN, esuat in TVR nu se prea stie cum, i se incredinteaza o emisiune de divertisment cu nume epigonic- DE LA A LA INFINIT, individul recomandindu-se drept urmas al lui Tudor Vornicu. Cred ca CRISTIAN TOPESCU si ILEANA VLAD (daca mai e printre noi), principalii colaboratori ai lui Vornicu la aceasta emisiune de mare impact in anii 70, ar trebui sa protesteze.
  • incomod incomod
    "Este vorva despre lipsa de inspiratie, ceea ce pentru un jurnalist, din punctul meu de vedere, este destul de grav." Grav e ca in ultima perioada se observa tot mai mult o tendinta de culpabilizare si persiflare a oricarui initiative care incearca oricat de timid, sa resusciteze macar o urma de sentiment national... de apartenenta totusi la o natiune... apar tot felul de "hipsterasi" carora le pute la nas orice contine atributul "romanesc" sau "national" dar au orgasme cand folosesc o romgleza de balta... Deja mi-e scarba...
  • cora cora
    Nu despre nationalism era vorba ci despre faptul ca oamenii au lipsa de inspiratie. Poti s iti arati nationalismul in fel si chip, nu numai printr-un titlu de emisiune. Si chiar daca titlurile includ cuvantul "Romania" sau derivatele acestuia nu inseamna ca emisiunile vor fi bund. Este vorva despre lipsa de inspiratie, ceea ce pentru un jurnalist, din punctul meu de vedere, este destul de grav.
  • Dan Dan
    Cred ca ESTE NORMAL ca TVR, post de stat fiind, sa faca astfel de emisiuni. Daca nu fac ei educatie, cine ? Taraf TV ?
  • Dumitrescu Dumitrescu
    TVR e televiziunea de stat din Romania si e finantata din bugetul de stat format din contributiile romanilor. Titlurile sunt OK pentru ca ele contin cuvantul "Romania".

    Interesant era sa aflam si conceptul editorial al emisiunilor.
  • misu misu
    Asa vin directivele de la Antena3, nationalism pe paine, pardon nationalism gol ca paine nu prea este.. In vremuri de criza insa.. nationalismul ameteste foamea.
  • Adrian Adrian
    Andrei, stai linistit ca sunt destui de "Mister Joe" in Romania. Toti acesti "Mister Joe" cred, au convingerea ca tot ce e bun trebuie sa vina din Vest.
  • Andrei Andrei
    daca pentru voi titlurile "adunda" de nationalism atunci ar trebui sa aveti curiozitatea sa urmariti o sapatamana emisiunile care-s transmise de Rai in Italia si dupa sa vorbiti de nationalism,care pentru unii e ceva "murdar" dar pentru altii e o mandrie...pentru unii e o rusine sa afiseze drapelul national,pentru altii nu mai e chiar daca apare si pe o pereche de chiloti vanduti la coltu' strazii..dar asa-i...unora le e "scarba" de tot ce-i romanesc...si servesc tot ce-i dinafara...

Trimite un comentariu

sus