Skip to main content

Tentația politicii. Câțiva jurnaliști care au lăsat meseria pentru politică

 

Sursa foto: webphoto.ro
Sursa foto: webphoto.ro

Publicitate

Cristina Țopescu, recent numită membră în Partidul Social Democrat, a intrat în rândul jurnaliștilor care au decis să lase presa pentru a intra în politică. Jurnalista a ales politica după ce a prezentat timp de 12 ani jurnalul Focus 18 la Prima TV.

De-a lungul timpului, mulţi jurnaliști au ales să treacă în tabara politicienilor. Paginademedia.ro trece în revistă o serie de jurnaliști care au trecut de partea politicii.

Fosta realizatoare TV Gabriela Vrânceanu Firea a intrat în PSD, în septembrie anul trecut, iar în prezent este senator.

Gabriela Vrânceanu Firea a gazduit talk-show-ul zilnic la Antena 3 - Stirea Zilei, din 2005 pana în noiembrie 2011. Din 2005, timp de 6 ani, a condus două dintre companiile Intact Media Group – Media Casa Press și Săptămâna Financiară- ce editează publicațiile Financiarul (cotidian de business), Săptămâna Financiară ( saptamanal de business) și Felicia ( revista saptămânală dedicată femeilor).

Teo Trandafir este un alt nume din presă care a intrat, ce-i drept pentru o scurtă perioadă de timp, în politică. Fosta realizatoare de la ProTV Teo Trandafir a candidat în anul 2010 sub sigla PDL, într-un colegiul din Capitală pentru un post de parlamentar. A câştigat alegerile, însă, după doi ani, a decis să revină în televiziune.

Fostul purtător de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, are în spate o carieră de jurnalist. El a scris pentru publicaţiile Dilema Veche şi Cotidianul. Din anul 2008 a intrat în politică şi a ocupat un fotoliu de deputat PDL.

Un alt alt jurnalist care a devenit purtător de cuvânt este Andrei Zaharescu, fost prezentator la Antena 1. Acesta a fost numit purtător de cuvânt al Guvernului pe 9 mai 2012.

Purtător de cuvânt al Guvernului a fost și jurnalista Camelia Spătaru, care a lucrat timp de 15 ani la Ştirile Pro TV, iar de curând a intrat în echipa televiziunii TVH 2.0, fosta România de mâine.

De asemenea, Claudiu şi Adriana Săftoiu au renunţat la presă pentru o carieră politică, cu mai mulți ani în urmă. Claudiu Saftoiu a scris pentru Evenimentului Zilei, în timp ce fosta sa soţie, Adriana Saftoiu, a fost ziaristă la Rompres şi Mediafax. Cei doi au avut funcții în echipa de comunicare de la Palatul Cotroceni. Ambii au părăsit Administraţia Prezidenţială, Adriana Săftoiu a intrat în Parlament ca deputat PNL, iar Claudiu Săftoiu după ce a fost o vreme director al Serviciului Roman de Informaţii și membru PNL, în final a devenit președintele director general al Televiziunii Române.

Şi cunoscutul comentator sportiv Cristian Ţopescu a ales politica, iar din 2008 este senator PNL.

Nu în ultimul rând, pe lista jurnaliştilor care au lăsat presa pentru politică, de fapt au combinat presa cu politica, este și Dan Diaconescu, care a înființat PPDD în timp ce prezenta emisiuni la defuncta OTV, post închis în acest an.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • băi, paginademedia a lu' pește, pentru voi e jurnalist oricine, măi? când a fost teo trandafir jurnalistă? sau andrei zaharescu? sau sever voinesc? când au lucrat, mă, aștia ca jurnalisti?

    scriitorul de opinie nu e jurnalist. moderatorul de manele nu e jurnalist, mă. cititorul de prompter nu-i jurnalist nicio zi. au lucrat în presă, da. dar n-au fost jurnaliști în viața lor.

Trimite un comentariu