Skip to main content

ActiveWatch condamnă agresarea jurnalistului Mircea Marian

 

Sursa foto: ampress.ro
Sursa foto: ampress.ro

Publicitate

Jurnalistul Mircea Marian, editorialist la cotidianul Evenimentul zilei a fost agresat, insultat și amenințat în plină de stradă, în seara zilei de 16 mai.

"Chiar dacă nu a implicat o agresiune fizică brutală, cazul de față constituie o gravă acțiune de intimidare împotriva unui jurnalist", a declarat Răzvan Martin, coordonator al programului FreeEx al ActiveWatch.

Motivul agresiunii este direct legat de activitatea publicistică a lui Mircea Marian, agresorul invocând opiniile exprimate de jurnalist. Nu este prima oară când această persoană îl agresează pe jurnalistul Mircea Marian. Parte a incidentului s-a petrecut chiar sub ochii polițiștilor chemați la fața locului de jurnalist.

Cum s-a petrecut incidentul?

Mircea Marian a relatat pe contul său de Facebook: “astăzi, pe drumul spre casă, am fost înjurat, amenințat, îmbrâncit și lovit (ușor, recunosc) de către un cetățean care spunea că este revoluționar și dorea să mă învețe minte să mai mint la tv. Printre altele, m-a catalogat . (...) În fața celor doi politiști, care asistau pasivi, tipul continua să mă amenințe și să spună că sunt <vândut jidanilor>. Politiștii nu s-au legitimat și cand i-am întrebat dacă sunt martori la amenințări s-au strâmbat și au zis un cu jumate de gură. (...) Tipul a spus, în fața poliției, că este a doua oară când îmi (și mi-am amintit abia atunci că, prin 2012 m-a mai injurat, tot pe drumul spre casă, pe lângă Patriarhie, dar l-am ignorat)”.

Poziţia ActiveWatch cu privire la agresiune

"Chiar dacă nu a implicat o agresiune fizică brutală, cazul de față constituie o gravă acțiune de intimidare împotriva unui jurnalist, fiind direct motivată de opiniile politice ale jurnalistului. Așa cum am atras atenția în nenumărate rânduri, repetatele amenințări la adresa jurnaliștilor venite din partea unor politicieni și persoane publice transformă jurnaliștii în ținte pentru agresori de toate tipurile, pentru că transmit semnalul public că este normal ca opiniile și cuvintele să fie combătute cu amenințări și agresiuni. În raportul FreeEx privind libertatea presei în România anului 2012 am atras atenția asupra unei probleme noi: politizarea cronică a pieței de media a generat situații în care unii jurnaliști au fost supuși atacurilor (intimidări, insulte și amenințări) venite tocmai din partea unor colegi de breaslă. În concluzie, toate aceste atitudini iresponsabile au efecte și în afara cadrului dezbaterii publice și să fac din jurnaliști ținte ale unor acțiuni de intimidare care pot deveni extrem de periculoase”, a declarat Răzvan Martin, coordonator al programului FreeEx al ActiveWatch.

ActiveWatch face un nou apel la solidarizare de breaslă, la încetarea atacurilor dintre jurnaliști și la o dezbatere publică dominată de schimbul unor idei și necontaminată de atacuri la persoană. ActiveWatch cere politicienilor și persoanelor publice să se abțină de la amenința jurnaliștii cu care nu sunt în acord.

În același timp, ActiveWatch condamnă pasivitatea polițiștilor care au asistat la acest incident. Conform jurnalistului Mircea Marian, echipajul care a venit la fața locului la solicitarea sa, a refuzat să se legitimize și a permis continuarea insultelor și amenințărilor. Solicităm Ministerului Administrației și Internelor declanșarea unei anchete în acest caz.

De asemenea, considerăm că se impune o sancțiune exemplară împotriva agresorului pentru a preveni astfel de cazuri, iar MAI/IGPR trebuie să ia toate măsurile pentru a proteja jurnaliștii de acțiuni de agresiune și intimidare, inclusiv prin programe speciale de instruire a agenților de ordine.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • dar asta ramane treaba politiei si atat, nu a Active Watch care sa ne spuna ca este vorba de o actiune de intimidare. sa fim seriosi. si comentariile, daca stai sa te gandesti, pot fi considerate atunci tot actiuni de intimidare. nebuni gasesti peste tot. ideea este ca actiuni de genul asta sa fie instrumentate de sus ( politic sau de catre diferite grupari cu preocupari ilegale), nu de un nene care crede ca este normal sa se comporte astfel si sa injure si sa agreseze lumea pe strada. atunci este cazul ca ActiveWatch sa intervina si sa protesteze. altfel fac reclama gratuita unui jurnalist si cam atat.
 • Oare nu cumva Badea e cel care injura cel mai mult colegii de breasla? Pe Gadea nu l-am auzit injurand dar pe Badea l-am auzit facand asta in fiecare emisiune si la fiecare aparitie publica, fie la tv, fie in online. Asa ca nu mai da argumente nefondate doar ca sa minimalizezi gravitatea faptei. Este o mare diferenta intre cei care aduc injurii unei persoane publice prin intermediul forumurilor de discutii sau in "comment-urile" articolelor si o persoana care te agreseaza verbal si te ameninta in plina strada.
 • MAREANE, daca tipul ala te a injurat pe strada, asta e un caz relativ singular si izolat, adica tu Marean nu stiu cum ai luat o flegma in ochi de la unul pe masura matale!
  DAR te ai gandit vreo clipita ca SEFUL lu' matale - BASILA - injura si scuipa in gura pe vreo 7,4 mil de "ciumpalaci" de 8 ani de zile ???

  E bine, dle Marean?!?
 • Asta e caz de politie, intr-un banal caz de hartuire. ActiveWatch sa se ocupe cu presiunile politice (in special presiunile puterii) asupra mass-media, nu banalitati d'astea cotidiene :).
  Sunt convins ca orice persoana publica este atat adulata cat si injurata in acelasi timp, ptr opinile, atittudinile sau eu mai stiu ce alt criteriu.
 • Trebuia sa-l altoiasca pe agresor cu posetuta sau cu umbreluta, sau macar sa-l injure si el: raule, obraznicule, antidemocratule! Si sa strige dupa ajutor: va rog sa luati atitudine, va rog sa luati atitudine!
 • hm, Badea, Gadea nu sunt injurati zilnic? na, poate ei nu circula prea mult pe strada, dar de injurat sunt injurati ( forumuri, site-uri). ca Active Watch sa condamne agresarea acestui jurnalist de un cetatean ( care nu este politician) mi se pare cam aberant. putem vorbi de nivel de educatie, dar nu actiune de intimidare. toata treaba mi se pare politica.

Trimite un comentariu