Skip to main content

Parlamentul European cere monitorizarea anuală la nivel UE a legilor naţionale ale presei

 

Sursa foto: oradecluj.oradestiri.ro
Sursa foto: oradecluj.oradestiri.ro

Publicitate

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, Franța, a adoptat o rezoluție care cere ca "modificările legislaţiei presei din statele membre, care ar facilita ingerinţa guvernelor în activitatea media, să fie monitorizate anual la nivelul UE.".

Pe baza unui raport elaborat de europarlamentarul liberal român Renate Weber, rezoluția a fost adoptată cu 539 de voturi pentru, 70 voturi împotrivă și 78 de abțineri.

Rezoluția vine ca urmare a decalajului tot mai mare între modelul țărilor din Uniunea Europeană și acele țări cu o slabă libertate a presei. Mai ales că Uniunea Europeană a arătat că nu știe cum să gestioneze problemele din Ungaria, o țară membră care a fost criticată în mod regulat de Comisia Europeană și Parlamentul European pentru legea privind mass-media care este foarte viciată.

‘Motivul pentru care raportul există este tocmai pentru că acest Parlament ar fi dorit să vadă o reacție mai puternică din partea Comisiei – și mai ales din partea comisarului pentru drepturi fundamentale /Viviane Reding/ – ori de câte ori libertatea presei a fost amenințată, în oricare dintre statele membre’, a spus Renate Weber in discursul sau din plen.

Ce mai prevede rezoluția?

Independenţa şefilor de presă

Şefii presei publice, consiliile de administraţie, consiliile media şi autorităţile de reglementare trebuie selectaţi pe baza meritului şi a experienţei, nu pe criterii politice şi de partizanat, spune Parlamentul, cerând statelor membre să stabilească garanţii care să asigure independenţa acestor entităţi în faţa influenţei politice.

Pluralismul în mass-media

Domeniul Directivei serviciilor media audiovizuale trebuie extins, astfel încât să stabilească standardele minime pentru protejarea dreptului fundamental la libertatea de expresie şi de informare, precum şi libertatea şi pluralismul media, se arată în text.

Directiva revizuită trebuie să includă reguli privind transparenţa proprietarilor media, concentrarea canalelor media şi conflictele de interese. Mai sunt necesare şi reguli privind furnizarea de informaţii politice pe toate canalele mediatice, cum ar fi pentru garantarea accesului corect al diferiţilor actori politici, al diferitelor opinii şi puncte de vedere, "mai ales cu ocazia alegerilor şi referendumurilor", spun deputaţii.

Protejarea jurnaliștilor față de presiuni

Parlamentul doreşte să asigure independenţa jurnaliştilor în faţa presiunilor interne din partea societăţilor editoare sau a proprietarilor şi a celor externe din partea lobby-ului economic sau politic. Pentru independenţa editorilor şi a jurnaliştilor, codurile deontologice sunt cruciale, întrucât împiedică proprietarii, guvernele şi alte entităţi să interfereze în conţinutul ştirilor, subliniază textul.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Asta-i buna venind de la un europarlamentar din tara cu cea mai scazuta libertatate a presei din UE,respectiv locul 88 global.Si Ungaria si Bulgaria stau mai bine ca noi(locurile 56 si 87).

Trimite un comentariu