Skip to main content

RAPORT FreeEx. Conflictele dintre jurnalişti şi patronat. Cazurile Adevărul, Jurnalul Național și România liberă

 

adevarulAcutizarea crizei economice a slăbit și mai mult statutul jurnalistului în raport cu patronatul, mulți jurnaliști devenind și mai vulnerabili la compromisuri, exploatare și la încălcarea drepturilor lor de muncă, se arată în raportul FreEx despre situația presei în ultimul an.

Publicitate

„Climat dictatorial” de muncă la Agerpres

La fel ca în anul precedent, în 2012 sindicatele au continuat să acuze conducerea interimară a Agenției Naționale de Presă Agerpres de încălcarea drepturilor salariaților, lipsă de transparență și cheltuieli nejustificate din bani publici.
Potrivit Federației Române a Jurnaliștilor – MediaSind, peste 140 de angajați Agerpres au dat în judecată instituția.

Ziarișii de la Adevărul, somați să renunțe la o parte din drepturi

În noiembrie 2012, la scurt timp după preluarea Adevărul Holding de către omul de afaceri Cristian Burci de la Dinu Patriciu, redactorii ziarului Adevărul au fost puși să aleagă între desfacerea contractului de muncă și scăderea cu 15% a salariilor, coroborată cu trecerea pe contracte pe drepturi de autor. Totodată, jurnaliștii au fost puși să semneze niște anexe la contract, prin care se angajau să primească eșalonat plata salariilor restante și să plătească 8000 de euro în caz că divulgau informații din interiorul companiei.

Grevă la România Liberă

La sfârșitul lui februarie 2013, jurnaliștii de la România liberă (publicație deținută de omul de afaceri Dan Adamescu) au intrat în grevă, acuzând neplata salariilor pe ultimele trei luni.

Protest „anonim” al redactorilor de la Jurnalul Național

În aprilie 2013, mai mulți redactori de la Jurnalul Național, ziar din trustul Intact, au demarat un protest online anonim, pe blogul Protest-Jurnalul.Blogspot.ro, din cauză că anumite clauze din contractul încheiat cu trustul Intact le interziceau să-și asume nominal un astfel de demers.

Potrivit angajaților de la Jurnalul Național, în noiembrie 2012, aceștia au fost puși să aleagă între reducerea cu 25% a salariilor și trecerea pe contracte de colaborare, prin care își cesionau drepturile de autor pe 50 de ani și se angajau să-și plătească singuri dările la stat.

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu