Skip to main content

RAPORT FreeEx. Probleme cu etica din ultimul an: Mirela bugetara, furtuna de nisip și Ioana Tufaru

 

Mirela-1RAPORT FREEEX. Mirela bugetarafurtuna de nisip de la Realitatea TV sau cazul Ioana Tufaru, derapaje prezentate de Paginademedia.ro, figurează în raportul FreeEx la capitolul "probleme cu etica".

Publicitate

Dificultăţile financiare au amplificat compromisurile editoriale făcute de redacții. O serie de exemple dintre cele mai grave încălcări ale normelor etice în 2012, în continuare.

Raportul mai menționează cazul lui Bogdan Chirieac, acuzat de brokerul Cristian Sima că a intermediat transferul unor sume de bani către politicieni, dar și un alt caz prezentat de Paginademedia.ro, cel al unor ziariști implicați în campania electorală.

Din raport:

Goana după senzațional și vânarea unor situații umilitoare, ridicole sau tragice din viața unor persoane au devenit „produsele premium” ale televiziunilor comerciale și ale presei tabloide. Moartea unor personalități sau viața intimă a unor vedete sunt transformate în spectacole mediatice, cu dispreț pentru demnitatea umană și viața privată.

Legăturile corupte ale unui jurnalist cu mediul politic

Bogdan Chirieac, unul dintre cei mai vizibili comentatori TV, a fost acuzat că a făcut trafic de influență în favoarea unor companii multinaționale, de la care a încasat bani pe care i-a transferat ulterior unor diverși politicieni. Acuzația a fost făcută de brokerul Cristian Sima, fost președinte al bursei de instrumente financiare derivate Sibex Sibiu. Potrivit lui Sima, Chirieac a fost partener al lui Sima în WBS Holding între 1998 și 2001.

Jurnaliști condamnați sau judecați pentru șantaj

La începutul lui 2013, doi jurnaliști au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru acte de șantaj și un al treilea a fost trimis în judecată. În luna ianuarie, șefi i unor publicații ieșene, Florin Asimionesei și Alin Tocan, au fost condamnați la trei ani, respectiv doi ani de închisoare cu suspendare pentru santaj, după ce au fost acuzați că între 2001-2004 au cerut mai multor persoane politice și oameni de afaceri bani pentru publicitate. Alin Tocan a fost redactor-șef al ziarului Ziua de Iași, iar Florin Asimionesei este patron al publicatiei Bună ziua, Iași.

Corespondentul PRO TV Baia Mare, Raul Kreiter, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj. Conform rechizitoriului, Raul Kreiter ar fi obținut în luna septembrie 2011 o înregistrare audio compromițătoare privind viața intimă a unui profesor de la Centrul Universtar Nord, pe care l-ar fi amenințat cu demararea unei anchete jurnalistice. Jurnalistul a pretins și a primit sume de bani de la partea vătămată.

Un jurnalist promovează un proiect minier

Emisiunea Patrimoniul nimănui, difuzată în data de 5 februarie 2012 și moderată de Mihai Tatulici, a generat 23 de reclamații la CNA, fi ind acuzată de lipsă de imparțialitate și tolerarea instigării la violență468. Emisiunea punea în discuție exploatarea resurselor de la Roșia Montană.

Știri regizate: Mirela bugetara

În martie 2012, Observatorul Antenei 1 a difuzat o știre despre cum măsurile de austeritate îi fac pe români să cumpere legume la bucată. Știrea prezenta o femeie „Mirela, bugetară”, care cumpăra doar două roșii într-o piață, fiindcă nu ar mai avea bani să cumpere „la kilogram”. În fundalul imaginilor care au urmat, „Mirela bugetara” putea fi văzută cum vinde la o tarabă, din aceeași piață. Antena1 a confirmat că reportera era lipsită de experiență și că a fost „sancționată
drastic”.

Realitatea TV a fost, de asemenea, acuzată că a regizat o știre despre furtuni de nisip pe litoral, în luna mai. În timpul relatării, în fundal apare un bărbat care aruncă cu nisip. Reporterul Realitatea a susținut că bărbatul surprins era cameramanul DIGI 24, Marius Panțu, care făcea „o glumă proastă”. Acesta a negat acuzația colegului de breaslă.

Invenții mediatice pentru audiență

Televiziunile regizează situații pe care le prezintă ca fiind reale. Reprezentativ este cazul Ioana Tufaru, care a determinat CNA să inițieze modificarea Codului de Reglementare în Audiovizual cu scopul de a obliga televiziunile să înștiințeze publicul atunci când difuzează scene regizate.

Emisiunea Happy Hour (Pro TV) a difuzat o înregistrare în care Tufaru, fiica Andei Călugăreanu, povestea cum s-ar fi prostituat, în timp ce Acces Direct și Un show păcătos (Antena 1) au dat imagini cu aceasta în lenjerie intimă. 

S-a constatat că acțiunile și poveștile Ioanei Tufaru făceau parte dintr-un scenariu stabilit în prealabil de producătorii TV și agreat de aceasta, situație recunoscută inclusiv de reprezentanții televiziunilor în cadrul audierilor de la CNA.

Pe 4 ianuarie, postul de televiziune România TV a anunțat că este în posesia unor „documente incendiare” legate de moștenirea regizorului Sergiu Nicolaescu, decedat cu o zi înainte. România TV a titrat pe burtieră „Documente către instanţă”, „Nicolaescu, acte şoc”, „Oprirea incinerării” – pentru a anunța în jurnalul de la ora 20.00 că două persoane au depus, la Judecătoria Sectorului 1, cereri de recunoaştere a paternităţii, spunând că ar fi fiii nelegitimi ai regizorului decedat.

Câteva televiziuni au prezentat un bărbat nevinovat drept criminal

În luna martie, televiziunile B1 TV, Realitatea TV și Antena 3 au prezentat un tânăr român din Norvegia, Cosmin Chițu, ca fi ind ucigașul unui profesor dintr-o școală de voluntari și agresorul nevestei acestuia. Se pare că motivul confuziei a fost o traducere greșită realizată prin intermediul Google Translate a unui articol care spunea doar că tânărul acuzase respectiva școala de rele tratamente.

Imagini cu premier gol sub pretextul interesului public

Televiziunile au difuzat în februarie 2012 imagini cu fostul premier al României, Emil Boc, gol la vestiar, sub pretextul că SPP-ul nu era acolo, să-l protejeze, ceea ce ar ridica semne de întrebare legate de siguranța națională.
ActiveWatchCentrul pentru Jurnalism Independent și Convenția Organizațiilor de Media au considerat că „acest material nu poate fi considerat un produs jurnalistic, nu respectă nici o normă profesională și nu are nimic în comun cu informarea publicului sau cu interesul public” și „încalcă flagrant dreptul la viața privată”.

Jurnaliști fac ziare pentru campaniile electorale

Condițiile economice precare din presa locală i-au împins pe unii jurnaliști să își ofere serviciile în campaniile electorale unor diverși candidați pentru care au editat ziare de campanie. Situația prezentată de platforma online paginademedia.ro s-a întâmplat într-un județ învecinat cu Bucureștiul, unde zece jurnaliști au lucrat la ziarele de campanie pentru alegerile locale din iunie 2012. Ediția era plătită cu 1.000 de lei, iar jurnalistul intervievat a admis că practica „nu este etică” și că, dacă ar avea un salariu decent, „nu și-ar vinde astfel meseria”.

Jurnalist concediat pentru plagiat

La începutul lunii noiembrie, publicația Gazeta Sporturilor a reacționat la acuzațiile de plagiat aduse unui angajat angajat și l-a concediat după ce a stabilit că acestea erau întemeiate. Jurnalistul Andrei Niculescu „a încălcat normele de documentare din surse externe, folosind idei şi figuri de stil ale unor jurnalişti străini şi prezentîndule ca aparţinîndu-i”, conform raportului GSP.

 

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu