Skip to main content

Autoritățile chineze l-au amenințat pe un reporter France 24 după ce acesta a realizat un reportaj despre Tibet

 

jurnalist france 24Cyril Payen, corespondentul televiziunii France 24 de la Bangkok, a realizat în urmă cu ceva timp un reportaj despre Tibet, fapt care i-a atras amenințări din partea autorităților chineze, scrie ozap.com.

Publicitate

Reporterul a ajuns în Tibet cu o viză de turist și s-a întors cu imagini din Tibet într-un mod clandestin.

Reportajul intitulat "Șapte zile în Tibet" a fost difuzat de France 24 pe 30 mai. Fapt care n-a fost deloc pe placul guvernului chinez, care i-a ordonat postului să nu difuzeze reportajul, lucru care, evident, nu s-a întâmplat.

În reportaj, Cyril Payen vorbește despre represiunile la care sunt supuși tibetanii sub dominația chineză.

Relațiile dintre China și Tibet sunt extrem de sensibile, regiunea și-a revendicat independența, dar China i-a refuzat-o.

După difuzarea reportajului, autoritățile chineze îl caută pe reporter deoarece au informații că acesta s-a întors la Bangkok.

"M-am întors în Bangkok pe 4 iunie (...) Un diplomat chinez mi-a lăsat un mesaj pe telefon în care juca cartea intimidării. (...) Acesta mi-a cerut să vin la ambasadă și să dau explicații despre motivele pentru care am mințit în reportajul meu", a povestit Cyril Payen. "Dacă nu veniți la abasadă înainte de 11 iunie, va trebui să suportați toate consecințele", a spus diplomatul în mesajul său.

Cyril Payen nu mai are noutăți de la autoritățile chineze de două zile dar temerile represaliilor încă există. France 24 urmărește îndeaproape acest caz și a făcut publică această presiune din partea guvernului chinez la cererea reporterului care crede că "acesta este un fel de garanție" pentru el.

Într-un comunicat publicat pe 11 iunie, asociația Reporteri Fără Frontiere a afirmat:

"Faptul că diplomații încearcă prin intimidare să modifice conținutul editorial al unui reportaj și îl convoacă pe jurnalist cu intenția de a-l interoga, depășește cu mult limitele tolerabile".

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu