Skip to main content

Săftoiu, șeful TVR, despre producătorii independenți: Suntem deschiși la colaborare după ce ajungem la break even. Teatrul TV, pariul TVR

 

Capturaţi ecranul complet 02.07.2013 021056.bmp

Publicitate

"Vrem să lucrăm cu producători independenți, dar mai așteptați" - a fost mesajul președintelui TVR pentru realizatorii TV în cadrul ARADOCS, eveniment dedicat televiziunii și producției independente de filme documentare, care se desfășoară zilele acestea la Arad.

Reporterul Paginademedia.ro Iulia Bunea vă prezintă câteva detalii de la fața locului:

Claudiu Săftoiu, șeful TVR, Irina Radu, directorul TVR 1, reprezentanți ai producției independente - regizorul Tudor Giurgiu, Ada Solomon, producător, Anca Puiu, producător la Mandragora - s-au întâlnit la Arad pentru a dezbate situația televiziunii publice și soarta producătorilor independenți. Evenimentul este organizat de regizorul Florin Iepan.

Claudiu Săftoiu a declarat că televiziunea publică este deschisă la discuții cu producătorii independenți, însă TVR poate oferi bani în anii următori, când instituția se va redresa. Până atunci, pariul șefului TVR este seria de 14 piese de teatru care va fi lansată în această toamnă.

Claudiu Săftoiu:

 • Peste 600 de angajați au fost concediați în urma unui proces de restructurare. Anul aceasta, în februarie, Consiliul de Administrație a aprobat noua organigramă pentru TVR. Restructurarea a trecut și sunt mândru să vă spun că TVR nu a devenit o posibilă victimă după tragedia greacă.
 • Suntem deschiși să discutăm cu producători independenți.
 • Am avut anul trecut și anul acesta întâlniri cu producătorii independenți. Am propus să creăm un ONG pentru a lucra cu televiziunea română pentru a produce și coproduce.
 • În următorii doi ani și jumătate estimăm că vom ajunge pe break even. După această perioadă suntem deschiși pentru colaborare. Între timp trebuie să stabilim o metodologie de colaborare.
 • Pentru această vară ne pregătim să producem 14 piese de teatru. Vom începe grila de toamnă cu acestea. Acesta va fi pariul nostru pentru a atrage audiența.
 • Televiziunea Română cheltuia până la 70% din veniturile sale pe salariile angajaților. După restructurare, cheltuielile cu salariile au scăzut cu o treime. Și media salariilor din TVR a fost scăzută. Nu puteam suporta din punct de vedere economic aceste costuri uriașe.

Florin Iepan, regizor:

 • Am lucrat în TVR și am realizat că nu am nicio șansă în acea instituție ca producător de film așa că mi-am dat demisia. A fost una dintre cele mai bune decizii pentru că imediat după asta, relația mea cu televiziunea publică s-a îmbunătățit simțitor. Am făcut o firmă independentă și am început să facem printre primele producții. Timp de 10 ani am produs o mulțime de producții, însă imediat după începerea crizei, în urmă cu trei sau patru ani, relația mea cu postul public a fost distrusă în totalitate. Prima reacție a instituției a fost încetarea colaborării cu acești producători independenți „urâți și murdari”.
 • Chiar și în zilele noastre relația nu este prea bună. De aceea am lansat acest program.
 • Domnul Săftoiu spunea că dacă dă îmi dă mie mâine contract, probabil că apar tot felul de zvonuri despre asociere. Ok, atunci dați-i un contract Adei Solomon, ea este unul dintre cei mai bun producători din Europa de Est. Sau dați-i un contract Ancăi Puiu.

Cătălin Ștefănescu, realizator Grantat 100%:

 • Fiecare organizație are un fel de instinct de supraviețuire și va reacționa în momente dificile. Dacă vorbești despre sectorul independent și cel public, chiar și tu (Florin Iepan - n.r.) faci împărțirea între „noi”și „ei”, ceea ce este incorect pentru că acest război va continua atâta vreme cât vă veți poziționa în felul acesta, iar instinctul de supraviețuire va fi tot mai puternic.
 • Oamenii din interior vor încerca să-și protejeze locul de muncă, și este normal.
 • Aș mai vrea să spun o opinie strict personală și nu reprezintă organizația din care fac parte. Cred că colaborarea cu sectorul independent ar trebui să fie una normală, graduală, o parte a unei viziuni, o viziune comună. Atâta timp cât veți avea doar războaie episodice, nimic nu va funcționa cu adevărat. Este vorba de un război din care va avea de câștigat doar una dintre părți.

LIKE. Fiți la curent cu știrile și pe contul de Facebook Paginademedia.ro

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • altu'! Elwis ratatul vorbeste de break even!?!! doamne, dumnezeule dar ce blestem s-a napustit asupra acestei tari si aceste televiziuni platite de noi astfel incat sa sa fim nevoiti sa suporam astfel de "exemplare?"speram sa ne trezim si noi si cei care ne conduc!!!
 • "Claudiu Saftoiu: Pentru această vară ne pregătim să producem 14 piese de teatru. Vom începe grila de toamnă cu acestea. Acesta va fi pariul nostru pentru a atrage audiența." A-ncercat si Mihai Bendeac la Antena 1 si audientele au fost sub asteptari. Din pacate, teatrul TV avea succes inainte de '89 fiindca lumea nu avea la ce sa se uite. Acum gusturile publicului s-au schimbat, din nefericire in rau, nu spre cultura ci spre subcultura. Prefera sa se uite la emisiuni tabloide decat la acte de cultura precum teatrul TV sau chiar filme. Imi pare rau, dar acesta (cred ca) este adevarul!
 • Saftoiu: "Suntem deschiși să discutăm cu producători independenți"

  Voi nu discutati nici cu producatorii interni (nu aveti timp!?) si deci ii veti baga in seama pe cei externi?
 • intalniri de doi bani. dar producatorii independenti, cei care au facut seriale si emisiuni de divertisment de ce nu au fost invitati? ce treaba au Ada Solomon si Anca Puiu cu productiile tv? niciuna. poate doar prieteniile cu Florin Iepan.

Trimite un comentariu