Skip to main content

Mai multă protecție pentru jurnaliștii americani și sursele lor

 

Sursa foto: animalnewyork.com
Sursa foto: animalnewyork.com

Publicitate

Autoritățile americane, sub ploaia de critici cu privire la activitățile de spionaj la adresa jurnaliștilor, au prezentat vineri noi regulin menite să îmbunătățească protecția instituțiilor de presă.

"Departamentul de Justiție este interesat să asigure securitatea cetățenilor americani, garantând în același timp, libertatea presei", a declarat ministrul Justiției, Eric Holder.

Reforma prevede că presa va fi notificată în prealabil cu privire la orice cerere de înregistrare, "în toate cazurile, cu câteva excepții", adică, în cazul în care anunțul "reprezintă o amenințare clară și substanțială la adresa unei anchete în curs de desfășurare, securității naționale", sau poate duce la "un risc iminent de moarte sau rănire gravă".

Associated Press s-a plâns în luna mai că înregistrările a 20 de linii telefonice, din Washington și New York, folosit de sute de jurnaliști pe o perioadă de două luni, au fost confiscate, la cererea procurorilor federali, fapt care a dus la nemulțumiri din partea organizațiilor care luptă pentru libertatea presei. Înregistrările au fost confiscate pentru că vizau o anchetă CIA privind activitatea teroristă a organizației Al-Qaida.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu