Skip to main content

Un jurnalist ucis și șapte răniți într-un weekend de proteste în Egipt

 

Sursa foto: AFP
Sursa foto: AFP

Publicitate

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) este profund preocupat de siguranța jurnaliștilor care relatează despre protestele din Egipt. Un jurnalist a fost ucis și alte șapte au fost rănite, în timp ce relatau despre demonstrațiile împotriva președintelui Mohamed Morsi, scrie cpj.org. Toate acestea s-au întâmplat într-un singur weekend.

"Mohamed Morsi și Frăția Musulmană au favorizat o atmosferă în care jurnaliștii sunt frecvent atacați", a spus Sherif Mansour, coordonator CPJ în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

"Facem apel la toate părțile să respecte siguranța mass-media și îi îndeamnă pe jurnaliști să-și ia măsuri de precauție în acest climat periculos."

Milioane de egipteni au ieșit în stradă peste weekend pentru a solicita demisia lui Morsi. Cel puțin 16 persoane au fost ucise și 781 rănite în întreaga, potrivit Ministerului Sănătății.

Sâmbătă, Salah al-Din Hassan, un reporter de 37 de ani, care deține și un site independent de știri Shaab Masr (Poporului din Egipt), a fost ucis de o bombă artizanală aruncată de o persoană neidentificată în timp ce relata despre o demonstrație împotriva Morsi în orașul Port Said. Bomba a fost aruncată de protestatari în Piața Shuhada, Hassan a luat-o so arunce mai departe, dar a explodat, omorându-l și rănind alte 16 persoane.

În aceeași zi, atacatori neidentificați au aruncat cu cocktailuri Molotov și au bătut un grup de jurnaliști, inclusiv corespondenții ai unor posturi de televiziune particulare, care erau reuniți la două cafenele unde se pregăteau să relateze despre demonstrații.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu